Heti listafigyelő – 2015/25. hét

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában egy hét megszakítással nyolcadik hete a Halálos iramban című mozifilm hetedik részének fő betétdala, a See You Again áll az élen, s ezzel a listavezetés tekintetében bekerült az amerikai zenetörténet tizenegy legnagyobb rapslágere közé, az örökranglista ötödik helyére jött fel.

Wiz Khalifa és Charlie Puth zeneszáma mellett a Kris Kross (Jump – 1992) és a Bone Thugs-n-Harmony (Tha Crossroads – 1996) uralta nyolc hétig az amerikai rangsort. Kilenc hétig 50 Cent (In da Club – 2003) és 50 Cent featuring Olivia (Candy Shop – 2005), tíz hétig Nelly featuring Kelly Rowland (Dilemma – 2002), Kanye West featuring Jamie Foxx (Gold Digger – 2005) és Flo Rida featuring T-Pain (Low – 2008), tizenegy hétig Puff Daddy & Faith Evans featuring 112 (I’ll Be Missing You – 1997), tizenkét hétig Eminem (Lose Yourself – 2002, 2003) és a The Black Eyed Peas (Boom Boom Pow – 2009) vezetett.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Egyesült Királyság – Jason Derulo: Want to Want Me
Németország – Felix Jaehn featuring Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
Magyarország – Feder featuring Lyse: Goodbye

 

Taroló lemezlovas-producerek

Az amerikai élmezőnyben egy új belépő található: a 11. helyről a kilencedikre lépett Andy Grammer Los Angeles-i dalszerző-énekes a Honey, I’m Good. című szerzeménnyel.

Az Egyesült Királyságban harmadik hete Jason Derulo uralja a mezőnyt a Want to Want Me című felvétellel. A miami énekesnek ez a negyedik brit listavezetője, de ilyen hosszú ideig még nem vezetett – az In My Headdel (2010) egy, a Don’t Wanna Go Home-mal két (2011), a 2 Chainz georgiai rapperrel készült Talk Dirtyvel (2013) szintén két hétig szerepelt a csúcson. A tízes mezőny egyetlen újdonsága a Walk the Moon ohiói zenekar a nyolcadik pozícióban kezdő Shut Up + Dance című zeneszáma, amely az amerikai rangsorban a negyedik helyen tanyázik. A 14. pozícióba érkezett meg Zedd orosz származású német lemezlovas-producer az amerikai Selena Gomezzel készült I Want You to Know című dala.

A német piacon hatodik hete Felix Jaehn német lemezlovas-producer és Jasmine Thompson kínai származású angol énekesnő az első a Rufus és Chaka Khan 1983-as Ain’t Nobody című slágere Ain’t Nobody (Loves Me Better) című átdolgozásával. Beállította eddigi legjobb helyezését Kygo. A norvég lemezlovas-producer a Conrad Sewell-lel készült Firestone című szerzeményével a bronzérmes pozícióig jutott. A héten a Parson Jamesszel készült Stole the Show-val negyedikből harmadik lett.

A magyar Single (track) Top 40 listát második hete Feder francia lemezlovas-producer uralja a Lyse közreműködésével készült Goodbye című felvétellel. Pixa és Kis Grófo zeneszáma, a Bulibáró a hatodik, a Superstereo és Dé dala, a Bent a neved a 29., Sia ausztrál énekesnő a The Mamas and the Papas slágere, a California Dreamin’ átdolgozásával a Törésvonal (San Andreas) című filmből a 36., Avicii svéd lemezlovas-producer szerzeménye, a Waiting for Love (Martin Garrix holland lemezlovas-producer a társszerzője és társproducere) a 37. helyen debütált. A magyarországi rádióállomások 18. hete Mark Ronson és Bruno Mars felvételét, az Uptown Funk!-ot játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Florence + the Machine: How Big, How Blue, How Beautiful
Egyesült Királyság – Muse: Drones
Németország – Various Artists: Sing meinen Song – Das Tauschkonzert – Volume 2
Magyarország – Ganxsta Zolee és a Kartel: 20 év – Tribute Album

 

Angol együttes amerikai sikere

Az Amerikai Egyesült Államokban a Florence + The Machine nyitott az eladási rangsor élén a harmadik, How Big, How Blue, How Beautiful című stúdióalbumával, 137 ezer példánnyal. Az angol zenekar első stúdiólemeze, a 2009-es Lungs a 14., a második, a 2011-es Ceremonials a hatodik helyig jutott az USA-ban. A TOP 10-ben még két új belépőre lelünk: Jason Derulo negyedik stúdióalbuma, az Everything Is 4 37 ezer példánnyal a negyedik, a két élő countrylegenda: a nyolcvankét éves Willie Nelson és a hetvennyolc éves Merle Haggard nagylemeze, a Django and Jimmie 31 ezerrel a hetedik pozíciót foglalta el.

A brit piacon a várakozásnak megfelelően a Muse angol együttes hetedik stúdióalbuma, a Drones iratkozott fel az első helyre 72 863 példánnyal. Az élmezőnyben további három újdonság található: az 1989 és 2002 között működött, 2010-ben újjáalakult Leftfield angol elektrozenei formáció harmadik stúdiólemeze, az Alternative Light Source a hatodik (az előző, a Rhythm and Stealth 1999-ben jelent meg), az angol The Rolling Stones újra kiadott 1971-es stúdióalbuma, a Sticky Fingers (dupla CD-n) a hetedik, az Of Monsters and Men izlandi zenekar második stúdiólemeze, a Beneath the Skin a tizedik pozíciót szerezte meg.

A német lista csúcsán a népszerű zenészeket felvonultató Sing meinen Song – Das Tauschkonzert című televíziós show-műsor második albuma rajtol. A Muse nagylemeze, a Drones a harmadik, a The Rolling Stones albuma, a Sticky Fingers az ötödik, Ali Bumaye német rapper korongja, a Fette Unterhaltung a hatodik, az Of Monsters and Men nagylemeze, a Beneath the Skin – akárcsak az angol rangsorban – a tizedik helyen kezdett.

Magyarországon megszakítással harmadik hete a Ganxsta Zolee és a Kartel dalainak népszerű együttesek, zenészek általi átdolgozásait tartalmazó 20 év – Tribute Album című CD a legkelendőbb. Az Egészséges Fejbőr új nagylemeze, az Édes Földünk, szép Hazánk a negyedik, az 1995-ös Kronológia című korongja a 21., az 1997-es Csodaszarvas című albuma a 23. pozícióba érkezett meg. A székelyföldi TransylMania zenekar nagylemeze, a Legyen úgy, mint régen volt a hetedik helyen debütált, a Mert tudnom kell… című korongja pedig a nyolcadikra tért vissza. A negyvenes mezőnyben további tíz új belépő szerepel: a Magma Rise magyar metálegyüttes albuma, a The Man in the Maze az ötödik, egy másik magyar metálzenekar, a Room of the Mad Robots nagylemeze, az I Stray a hatodik, a Simply Red albuma, a Big Love a kilencedik, az Invocatio Musicalis magyar együttes nagylemeze, a Live a tizedik, a Florence + the Machine albuma, a How Big, How Blue, How Beautiful a 11., Jason Derulo nagylemeze, az Everything Is 4 a 13., a Helloween német metálzenekar albuma, a My God-Given Right a 15., a Matyi és a Hegedűs korongja, A hetedik a 16., a Gyerekdalok és mondókák című DVD és CD a 19., Skrillex és Diplo duója, a Jack Ü nagylemeze, a Skrillex and Diplo Present Jack Ü a 25. pozícióban startol.

Puha József, ATEMPO.sk