Három magyar döntős a Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyén

Három magyar vasárnap a Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyén

Három magyar, Gayer Mátyás, Oláh Krisztián és Tálas Áron lép színpadra vasárnap és hétfőn a Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyének fináléjában.

A világ egyik legrangosabb dzsesszrendezvényének döntőjébe májusban bejutott tíz zongorista a július 5-i első fordulóban, valamint másnap egyaránt két-két darabot ad elő.

A rangos Montreux-i Jazz Fesztivál keretein belül 17. alkalommal rendezik meg a 30 év alatti fiatal dzsesszzongoristák versenyét. Az elődöntő során a zongoristáknak három felvételt – egy standard darabot, egy saját kompozíciót és egy szabadon választott számot – kellett beküldeniük, amelyek alapján tíz versenyző jutott be a döntőbe. A zsűrit – amelynek korábban elnöke volt többek közt George Duke, Randy Weston, John Lewis vagy az őszi évadban a Zeneakadémián fellépő Leszek Mozdzer – idén az izraeli Yaron Herman vezeti.

A három magyar, Gayer Mátyás, Oláh Krisztián és Tálas Áron mellett a verseny végső szakaszába jutott az izraeli Yakir Arbib, a japán Kuvabara Ai, a kínai A Bu, az amerikai Miro Sprague, az olasz Yuri Storione, a francia David Tixier, valamint a román Sorin Zlat. A vetélkedést korábban három alkalommal nyerte meg magyar zongorista: 2000-ben Szabó Dániel, 2001-ben Lakatos Róbert, 2004-ben Botos Róbert kapta az első díjat.

Az 1995 decemberében született Oláh Krisztián a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium klasszikus zongora tanszakán végezte középiskolai tanulmányait, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora tanszakán tanul Binder Károly növendékeként. 2011-ben különdíjat nyert a Vukán György által alapított Creative Art tehetségkutató improvizációs versenyen, 2012 nyarán beválogatták a Roots&Routes nemzetközi tehetséggondozó program EUtropia című projektjébe, ahol tíz európai ország zenész, táncos és média művész résztvevőivel közösen állítottak színpadra egy produkciót a Sziget fesztiválon. 2013-ban a legjobb szólista díját nyerte a Marosvásárhelyi Jazz Versenyen. Édesapja Oláh Kálmán dzsessz-zongoraművész.

Tálas Áron 1990-ben született Mezőkövesden, a Zeneakadémia zongora hallgatója, emellett jazz-ének korrepetitor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A fiatal zongorista olyan zenészekkel dolgozott/dolgozik együtt, mint Babos Gyula, Elek István, Kőszegi Imre és Borbély Mihály. Dobon és basszusgitáron is kitűnően játszik, ennek köszönhetően nemcsak zenekarok sokaságában vállal feladatot, de a dzsessz mellett más műfajokban is maradandót alkot.

A Pécsett 1992-ben született Gayer Mátyás tízéves korában kezdett dzsesszt tanulni, a későbbiekben Binder Károly lett a mestere. Tiborcz Iván különböző formációin kívül játszott a Jazzlectic együttesben, a Borbély Miklós-Fenyvesi Márton Quintetben, Molnár Sándor kvintettjében, Andreas Varady kvartettjében és a Kanizsa Big Bandben. Számos díjat nyert tehetségkutató versenyeken, 2009-ben elnyerte a Berklee College of Music ösztöndíját. 2010-től a grazi művészeti egyetem hallgatója.

ATEMPO.sk / MTI