Heti listafigyelő – 2015/27. hét

Az Egyesült Királyságba is megérkezett napjaink vezető európai klubslágere, az Are You with Me, amely áprilisban két hétig uralta a német listát, a briten a 46. helyről a másodikra ugrott. Előadója Lost Frequencies. A név az 1993. november 30-án született Felix De Laet belga lemezlovas-producert takarja.

Az Are You with Me eredetije Easton Corbin floridai countryénekes dala, a 2012-es All Over the Road című albumán található. A brit rangsorban új a listavezető, négy hét után trónfosztott lett Jason Derulo slágere, a Want to Want Me. Tinie Tempah debütált a csúcson a Jess Glynne-nel készült Not Letting Go című szerzeménnyel, 110 001 példánnyal. A londoni rappernek ez a hatodik brit listavezetője. 2010 márciusában a Pass Outtal (featuring Labrinth) két, 2010 októberében a Written in the Starsszal (featuring Eric Turner) egy hétig uralta a mezőnyt. Közreműködőként három zeneszámmal állt az élen: 2012 májusában és júniusában két hétig Rita Ora R.I.P., 2014 márciusában egy hétig a DVBBS és Borgeous Tsunami (Jump), valamint 2014 augusztusában egy hétig Cheryl Cole Crazy Stupid Love című felvétele szereplőjeként. Jess Glynne-nek ez a negyedik brit listavezetője. A londoni énekesnő a Clean Bandit tavalyi slágere, a Rather Be énekeseként vált ismertté, amely egész februárban, azaz négy hétig uralta a mezőnyt, majd márciusban egy hétig Route 94 szerzeménye, a My Love közreműködőjeként tanyázott a csúcson. A Hold My Hand című szólóslágere idén áprilisban három hétig vezetett.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Egyesült Királyság – Tinie Tempah featuring Jess Glynne: Not Letting Go
Németország – Felix Jaehn featuring Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
Magyarország – Wellhello x Halott Pénz: Emlékszem, Sopronban (a Volt Fesztivál himnusza)

 

Újdonsággal támad The Weeknd

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát tizedik hete a Halálos iramban című mozifilm hetedik részének (Furious 7) fő betétdala, a See You Again uralja. A hetedik helyről a negyedikre jött fel a jamaicai OMI a Cheerleader című szerzeménye remixével, amelyet Felix Jaehn német lemezlovas-producer készített. Már csak a tizedik pozícióban található The Weeknd az Earned It című slágerrel (a harmadik helyig jutott) a Szürke ötven árnyalata című filmből, de itt a folytatás. A kanadai énekes újdonsága, a Can’t Feel My Face a listán tartózkodás második hetében megfelezte helyezéseinek számát, s a 12. pozícióba lépett.

A brit rangsor élmezőnyében Tinie Tempah fent említett újdonsága mellett még egy új belépő szerepel. A hetedik helyen nyitott Flo Rida floridai rapper Robin Thicke énekessel, 2013 első számú világsztárjával (a T.I.-jal és Pharrell Williamsszel készült Blurred Lines című zeneszáma az év legnagyobb slágere volt) és 2014 legnagyobb vesztesével (a Paula című stúdióalbuma az év legnagyobb lemezbukása volt), valamint Verdine White-tal, az Earth, Wind & Fire basszusgitárosával készült I Don’t Like It, I Love It című felvétellel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban változatlanul, nyolcadik hete Felix Jaehn és Jasmine Thompson az első a Rufus és Chaka Khan 1983-as Ain’t Nobody című slágerének Ain’t Nobody (Loves Me Better) című átiratával.

A magyar Single (track) Top 40-es listát második hete a Volt Fesztivál himnusza, a Wellhello és a Halott Pénz dala, az Emlékszem, Sopronban vezeti. A mezőnyben három újdonságra lelünk: a brit The X Factor harmadik, 2006-os sorozatának győztese, Leona Lewis szeptember 11-én megjelenő ötödik, I Am című stúdióalbumának beharangozója, a Fire Under My Feet a 29., a Maroon 5 szerzeménye, a This Summer’s Gonna Hurt like a Motherf---er a harmincadik, Kygo és Parson James zeneszáma, a Stole the Show a 36. pozícióba iratkozott fel. A magyarországi rádióállomások huszadik hete Mark Ronson és Bruno Mars felvételét, az Uptown Funk!-ot játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – James Taylor: Before This World
Egyesült Királyság – Florence + the Machine: How Big, How Blue, How Beautiful
Németország – Lindemann: Skills in Pills
Magyarország – Ganxsta Zolee és a Kartel: 20 év gengszter rap – Tribute album

 

Nehezen jött listavezetés

Az Amerikai Egyesült Államokban James Taylor aratott rajt-cél győzelmet a 17., Before This World című stúdióalbumával, 97 ezer példánnyal. A hatvanhét éves, bostoni születésű dalszerző-énekes először foglalta el a rangsor élét. Ehhez megfelelő időzítés kellett. A 2002-es October Road című stúdiólemezéből 154 ezer példány fogyott el a kiadás hetében, de az akkor csak a negyedik helyre volt elegendő. A rekorder Tony Bennett, aki 2011 októberében nyolcvanöt évesen uralta először a listát a Duets II című albumával. A tízes mezőnyben további három új belépő található. A harmadik pozíciót 47 ezer példánnyal az indianapolisi születésű Adam Lambert harmadik stúdiólemeze, a The Original High, az ötödiket 39 ezerrel Hilary Duff texasi színész-énekesnő ötödik stúdióalbuma, a Breathe In. Breathe Out., a hetediket 31 ezerrel a 2012-ben a We Are Young című slágerrel (featuring Janelle Monáe) befutott fun. New York-i popzenekar frontembere, Nate Ruess első szólólemeze, a Grand Romantic szerezte meg.

Az Egyesült Királyságban a Florence + the Machine angol együttes tért vissza a rangsor csúcsára a harmadik, How Big, How Blue, How Beautiful című stúdióalbumával, amely három hete az első helyen startolt. Ezúttal 14 419 példánnyal uralja a mezőnyt, amely az idei legkisebb példányszámú listavezető. A TOP 10-ben három újdonság szerepel: a második pozícióban a Wolf Alice londoni rockzenekar első stúdiólemeze, a My Love Is Cool, a hetedikben egy másik rockegyüttes, a manchesteri Everything Everything harmadik stúdióalbuma, a Get to Heaven, a nyolcadikban Leon Bridges atlantai soulénekes első stúdiólemeze, a Coming Home kezdett. A 11. helyre Kacey Musgraves texasi countryénekesnő Pageant Material című stúdióalbuma érkezett meg.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon a Rammstein német zenekar énekese, Till Lindemann és az elsősorban a svéd Hypocrisy metálegyüttes énekes-gitárosaként ismert Peter Tägtgren duója, a Lindemann első nagylemeze, a Skills in Pills debütált az élen. A harmadik pozícióban MoTrip libanoni származású, bejrúti születésű német rapper második stúdióalbuma, a Mama, a negyedikben egy másik német rapper Kay One negyedik stúdiólemeze, a J.G.U.D.Z.S. – Jung genug um drauf zu scheissen, a hatodikban a német Sub7even rockzenekarban megismert Daniel Wirtz dalszerző-énekes negyedik stúdióalbuma, az Auf die Plätze, fertig, los nyitott.

Magyarországon megszakítással ötödik hete a Ganxsta Zolee és a Kartel dalainak népszerű együttesek, zenészek általi átdolgozásait tartalmazó 20 év gengszter rap – Tribute album című CD a legnépszerűbb. Tilinger Attila korongja, az Érints meg még egyszer a harmadik, Adam Lambert nagylemeze, a The Original High az ötödik, Márió gyűjteménye, a Greatest Hits a hetedik, a Csókod íze című albuma pedig a 34. helyre iratkozott fel.

Puha József, aTEMPO.sk