Péntek, az új zene napja

Péntek, az új zene napja

Zenei szempontból rendkívül fontos nap a mai. Eddig a német piacon pénteken, a briten hétfőn, az amerikain kedden, a magyaron főleg csütörtökön jelentek meg a zenei újdonságok. Július 10-től világszerte ugyanazon a napon kerülnek forgalomba.

Mától egy nagyszabású nemzetközi kezdeményezés válik valóra, mostantól péntek lesz az új zene napja. A New Music Fridays lényege, hogy az új dalok mind-mind péntek éjszaka, a helyi időzónának megfelelően éjfél után egy perccel válnak elérhetővé az online zeneszolgáltatóknál, és a CD-k is aznap reggeltől lesznek kaphatók a boltokban.

A New Music Fridays az összes nagy nemzetközi kiadó és sok-sok független cég együttműködésének eredményeként jött létre. A kezdeményezéshez eddig több mint negyvenöt ország csatlakozott, természetesen beleértve a világ legjelentősebb lemezpiacait is. Magyarország is részt vesz benne, ahol a legtöbb érintett cég örömmel fogadta az indítványt. A MAHASZ (Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége Közös Jogkezelő Egyesület) arra biztatja a még nem csatlakozott lemezcégeket és a hangfelvételeiket saját kiadásban megjelentető zenészeket, legyenek részesei a nemzetközi programnak, hogy a rajongók egyszerre, ugyanabban az időben juthassanak hozzá az újdonságokhoz, akár digitális, akár CD-formátumban.

Puha József, ATEMPO.sk