Kedden kezdődik Gombaszög, ma még lehet jegyet venni

A Gombaszögi Nyári Tábor hat napja alatt, július 14-től 20-ig kétszázötven program várja a kultúrára, szórakozásra, élményekre vágyó táborlakókat. Az online jegyvásárt július 12-ig, tehát ma estig hosszabbították meg a szervezők, hogy senki ne maradjon le az egyik legnagyobb szlovákiai magyar rendezvényről. Ebben az évben is várják kedvezmények a táborozókat: a Losonci és a Nagykürtösi járásból érkezők idén ingyenes hetijegyet kapnak.

Azok se keseredjenek el, akik az utolsó pillanatra hagyták a bérletváltást, hiszen a helyszínen, a krasznahorkaváraljai kemping bejáratánál is lehet majd hetijegyet vásárolni, amelynek ára 39 euró lesz.

A táborba nyugatról és keletről is partibuszok szállítják a jó társaságra és ismerkedésre vágyókat, amelyekre szintén a jegyelővételi felületen lehet helyet foglalni ma estig.

A nagykoncertek főszereplői a Kiscsillag, a Hiperkarma, a Ghymes, a Csík zenekar és az elmaradhatatlan párkányi Jóvilágvan lesznek.

A Gombaszögi Nyári Táborban a közéleti előadások és beszélgetések a Közbeszéd nagysátrában valósulnak majd meg, ahol többek közt az ukrajnai konfliktusról, a nők elleni erőszakról, illetve az MKP és a Híd nézőpontjából megvilágított oktatásügyi kérdésekről is szó lesz.

Többek között Karel Schwarzenberg, volt cseh külügyminiszter is a fesztiválra látogat, valamint megrendezik a II. Szlovákiai Magyar Dal Napját, amelyen idén a szakmai zsűri döntése alapján az Egy Pohár Citrom, és a Spliff447 zenekar, a közönség szavazatainak köszönhetően pedig a Foxies együttes léphetnek fel.

Változatos programokkal várja a látogatókat a Gurigongo Symposium Szalmaszínháza is, amelynek vendégei Laár András, Mucsi Zoltán, Scherer Péter valamint Gál Tamás, természetesen a teljesség igénye nélkül.

A TANDEM nonprofit egyesület Labirintus Udvarában a tavalyihoz hasonlóan ismét az önismereté lesz a főszerep: egyénileg és csoportosan, előadások és workshopok keretében, befelé figyelés és egymáshoz fordulás formájában. A Labirintus Udvarban idén is előad majd Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember, katolikus pap, író.

A brünni Sárga Szamár diáklap szerkesztősége fotóműhellyel várja mindazokat, akik szeretnének megismerkedni a 19. századi fényképészeti technikákkal. A gömöri Korona énekegyüttes komolyzenei programokkal színesíti majd a gombaszögi táborozók napjait, az Irodalmi Szemle egyik idei vendége pedig Kukorelly Endre, költő. A hatalmas krasznahorkai fák alatt ver tábort a Durvacrew alternatív zenei színpad is, ahol a különleges zenék kedvelői csemegézhetnek majd kedvükre például a City Reboot felhozatalából.

Július 14-én tehát kezdetét veszi a felvidéki nyár legnagyobb eseménye, a Gombaszögi Nyári Tábor. Az online jegyvásárral és a programmal kapcsolatos további információk a tábor honlapján, a www.gombaszog.sk-n érhetőek el, a krasznahorkai vár harmadik harangjára való gyűjtésről pedig a www.krasznahorka.sk oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

aTEMPO.sk