Womex - Bejelentették a világzenei expón bemutatkozó fellépők második körét

Womex

Tizennégy fellépővel bővült az októberi budapesti Womex (World Music Expo) előadóinak listája. A bejutókat a Womex héttagú nemzetközi zsűrije választotta ki a több mint ezer pályázó közül. A nyár folyamán a névsor folyamatosan új előadókkal bővül. A most bejelentett tizennégy és az előző körben nyilvánosságra hozott tizenkilenc zenekar a hivatalos koncertprogram részeként már biztosan bemutatkozhat Budapesten, az őszi világzenei vásáron.

A most bejelentett fellépők négy földrész 16 országát és a világzene számos irányzatát képviselik a tradicionális folktól a dzsesszen át az elektronikus zenéig, a nemzetközileg jól ismert előadóktól, mint a nigeri Mamar Kassey, a feltörekvő előadókig, mint az indiai-francia Tritha Electric.

A 14 bejelentett produkció a következő:

Martin Lubenov's Jazzta Prasta (Bulgaria/Ausztria/Olaszország)
Rancho Aparte Chirimia (Kolumbia)
Sarabi (Kenya)
Tamer Abu Ghazaleh (Palesztína)
Tritha Electric (India/Franciaország)
Wu Man (Kína/USA)
Zoufris Maracas (Franciaország)
A-Wa (Izrael)
Ana Tijoux (Chile/Franciaország)
Blick Bassy (Kamerun/Franciaország)
Dom Flemons (USA)
Germán López (Spanyolország)
Karolina Cicha & Bart Palyga (Lengyelország)
Mamar Kassey (Niger)

A Womex showcase fesztiválján összesen több mint 60 előadás szerepel majd a világ minden tájáról, amely így nem csak a világzene legfontosabb szakmai seregszemléje évről évre, hanem a hagyomány és az innováció, a kulturális örökség és a sokszínűség ünnepe is egyben.

A legjelentősebb világzenei esemény Budapest három rangos kulturális intézményében zajlik október 21-től 25-ig. Az idei Womex házigazdája a Hangvető, szakmai partnere a szervezésben a Müpa, amely az esti koncertek helyszíne. A Bálna biztosít teret a szakmai vásár és a konferenciák számára, az A38 hajó pedig az éjszakai dj-programnak ad helyet.

A program további részleteit a nyár folyamán fokozatosan jelentik be a szervezők, köztük a kelet-európai előadóknak fenntartott színpad fellépőit, a megnyitó programját, az életműdíjas kilétét, a DJ Summit fellépőinek névsorát és a szakmai konferencia előadásainak listáját.

Az első közép-kelet-európai Womexre regisztrálók száma 10 százalékkal több, mint a tavalyi világzenei expó esetében volt ugyanebben az időszakban.

ATEMPO.sk / MTI