Europa Cantat – Ma kezdődik a kórusfesztivál Pécsen

Europa Cantat – Ma kezdődik a kórusfesztivál Pécsen

A pécsi és a városba látogató civileket is megszólító első közös énekléssel, valamint a Muzsikás Együttes és a Bartók Béla Leánykar fellépésével kezdődik ma az augusztus 2-ig tartó XIX. Europa Cantat a baranyai megyeszékhelyen a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A kontinens legnagyobb kórusfesztiválját háromévente rendezik meg, Pécs már 1988-ban is otthont adott az 1961 óta zajló sorozatnak. Az idei fesztiválra negyven országból több mint 4 ezer énekes érkezett az esemény kezdetéig. A zenészekkel, művészekkel, szervezőkkel és önkéntesekkel több mint hatezer ember vesz részt aktívan a találkozó lebonyolításában.

Felvidékről az eseményen többek között részt vesz a XVI. Kodály Napok két különdíjasa is, Csáky Antal a Zobor Hangja Vegyeskar karnagya és Molnár Ottó a Szent Korona Kórus karnagya.

A fesztiválon a kórusok számára műhelymunkákat biztosítanak tudásuk elmélyítésére délelőttönként, majd az énekesek délután és esténként annak gyümölcseit a látogatók, érdeklődők elé tárják. Hozzátette: a pénteki, Zsolnay negyedben megtartott első után a székesegyház mellett tartják meg a közös énekléseket szombattól minden este Michael Gohl zürichi karnagy vezetésével. Az érdeklődők számára az ilyen alkalmakhoz 20 ezer énekes füzetet is biztosítanak a szervezők.

A rendezvény ideje alatt a baranyai megyeszékhelyen húsz, a régióban további tucatnyi helyszínen 136 koncert várja a közönséget. A rendezvények nagy része ingyenes és szabadtéri; utóbbi események befogadóképessége gyakorlatilag korlátlan lesz, míg az ingyenesen látogatható fedett koncertekre a fesztivál honlapján, az ecpecs2015.hu címen lehet majd regisztrálni.

A 4100 énekes mellett mintegy másfél ezer zenész, táncos is közreműködik az eseményen. Többek között a Pannon Filharmonikusok tartanak koncertet, de fellép a Muzsikás Együttes, a Parno Graszt, a Szélkiáltó és számos kisebb-nagyobb zenekar Európa több országából, főként Horvátországból.

ATEMPO.sk / MTI