6 éve hunyt el Cseh Tamás

Cseh Tamás

Cseh Tamás Budapesten született 1943. január 22-én. 1970 körül kezdett dalokat írni, ebben társa Bereményi Géza író, filmrendező volt. Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel.

A művész 1974-től a Huszonötödik Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak.

Az előadóművész számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 című alkotás. A Csillagokkal táncoló Kojot című, 2006-ban megjelent mesekönyv történeteit Cseh Tamás válogatta és fordította. Művészi munkája elismeréseként Liszt Ferenc-díjat és Kossuth-díjat kapott, emellett kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is.

Hatvanhat évesen, 2009. augusztus 7-én hunyt el.

Ma dalaival emlékeznek Cseh Tamásra halálának hatodik évfordulóján a balassagyarmati Civitas Fortissima Múzeumban.A program alapját a Cseh Tamás és Péterdi Péter által összeállított Magyar katonadalok és énekek a XX. századból című lemez adja, amelyen néhány dalt Cseh Tamás énekel. Játszanak majd Cseh Tamás-felvételeket más lemezekről is, így az Antoine és Désiré, a Fehér babák takarodója és a Frontátvonulás dalait is hallhatják a résztvevők. A Cseh Tamás Archívum által önzetlenül biztosított lehetőségnek köszönhetően az est folyamán két különleges, kevéssé ismert felvételt is bemutatnak.

ATEMPO.sk / MTI