Nemzetközi Forrai Katalin-díjjal jutalmazták a Ringató-módszer kidolgozóját

Nemzetközi Forrai Katalin-díjjal jutalmazta a Nemzetközi Kodály Társaság Gállné Gróh Ilonát, a Ringató-módszer kidolgozóját a skóciai Edinburghban.

Gállné Gróh Ilona elmondta: az elismerést véleménye szerint a Ringató-módszer kifejlesztése mellett a kisgyermekek zenei nevelésével eltöltött sok éves munkája elismeréseképpen kapta.

A Ringató-módszer a kodályi alapelvekre épül, és lényege a kisgyermekeknek a zenei nevelésbe való nagyon korai bevonása az édesanyákkal közös, élményt adó játékos foglalkozások keretében - hangsúlyozta a zenepedagógus, hozzátéve, hogy az éneklés mellett a foglalkozásokhoz többek között az ölelés és a mondókázás is hozzátartozik.

Mint fogalmazott, a módszer célja, hogy az éneklés ne legyen szorongás forrása a gyermekek számára. A foglalkozásokon már pár hónapos kisgyermekekkel is részt lehet venni - tette hozzá.

A kétévente odaítélt elismerést a több mint 30 ország zenepedagógusait tömörítő Nemzetközi Kodály Társaság 2011-ben alapította, az eddigi díjazottak között francia és japán szakember is található. 2015-ben a díjat Gállné Gróh Ilona mellett az amerikai Lorna Zemke vehette át.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

aTEMPO.sk / MTI