Cél a felvidéki slágergyártás

Kiss György

Amikor 2011-ben elkezdődött a Cool Club SK Polgári Társulás kezdeményezésével a TAT tehetségkutató verseny, talán még ők sem gondolták azt, hogy milyen nagy visszhangja lesz ennek a sorozatnak, és hogy felrázza majd, az addig Csipkerózsika álmát alvó felvidéki kultúrának egy részét.

Nos, azóta eltelt négy év, és minden elfogultság nélkül kijelenthetjük a kezdeményezés egyre népszerűbb. Az egyes sorozatok szereplői állandó fellépői a különböző rendezvényeknek. A sikerek egymást követték, olyannyira, hogy a tavalyi év egy újabb merész terv elé állította Kiss Györgyöt, a TAT megálmodóját és a szűkebb szervezői kört.

A gútai koncerthétvégén találkoztak Pécsváradi Zoltánnal zeneszerző és szövegíróval, aki a kisbéri Syncron Stúdió tulajdonosa. Az említett személy nagy érdemeket szerzett Mészáros Tamás mindkét albumának a létrejöttében. A beszélgetés során pattant ki az ötlet, mi lenne ha Zoltán saját számokat írna, és szerezne a TAT tehetséges előadóinak. Az ötletből rövidesen valóság lett, hisz a zeneszerző jóvoltából megszületett a TAT indulója, mely azóta mindenegyes rendezvényen megszólal.

Evés közben jön meg az étvágy alapon ezután sorra jöttek a saját dalok a „Ne fuss el“ Bajcsi Barbara és Kéri Denisa előadásában, „Az élet szinpadán“ című Barthalos Andrea és Krnčan Milan tolmácsolásában, „Az ígéret az szép szó“ című, melyet Fábik Flóra és Beke Dóra prezentált, és a legutóbbi a swinges beütésű „Legyen tánc”, melyet Moravcsík Veronika és Korber Darina énekelt. Ennek függvényében kiadtak egy kislemezt „Elindultunk“ címmel, mely ezt az öt dalt tartalmazza.

Mint ahogy Kiss Györgytől megtudtuk, egyre több saját dal fog születni, ugyanis a nemrég lebonyolított IX. sorozat fődíja is egy ilyen dal, melyet a kisbéri Syncron Stúdióban Pécsváradi Zoltán vezetésével készítenek majd el Benyó Erikával és Pastorek Cynthia Évával, ezenkívül egy közös dal is készül, amelyben mindenki közreműködik majd, aki részt vett a kilencedik szériában.

A TAT projekt mellett a szervezet kiegészítő projektet csatolt, mely a " Felvidéki slágergyártás" címet viseli. Céljuk, hogy évi szinten nyolc-tíz új szerzemény jelenjen meg a TAT-nak köszönhetően. A dalok szerzője továbbra is Pécsváradi Zoltán lesz, és az elkövetkezendő sorozatokban szereplő legtehetségesebb fiatalok kapják majd ajándékba.

Végezetül Kiss György kihangsúlyozta: egy olyan célt tűztek ki maguk elé, hogy a tehetséges felvidéki magyar ajkú fiatalok részére saját zeneszámok szerzését fogják szorgalmazni, és ezáltal is motiválják őket az aktív kulturális tevékenységre.

ATEMPO.sk