Európai Jazz Konferencia szeptember végén Budapesten

A magyar fővárosban tartja éves nagyrendezvényét a több mint száz tagszervezetet számláló nonprofit hálózat, a European Jazz Network (EJN). Az Európai Jazz Konferencia (European Jazz Conference) helyszíne szeptember 24-től 26-ig a Budapest Music Center (BMC) lesz.

A European Jazz Network történetének kezdetei a nyolcvanas évek végéig, az internet elterjedésének kezdetéig nyúlnak vissza, amikor Európa néhány dzsessz-szervezője felismerte az újfajta kapcsolatépítésben rejlő lehetőségeket.

A laza szövetség az ezredforduló után vált hatékony, profi szervezetté és kezdte meg azóta is tartó intenzív növekedését, újabb európai régiókból származó tagok belépésével, projektjeinek EU-s támogatásával. A promóterekhez szakmai szervezetek, koncerthelyszínek, fesztiválok, kiadók, oktatási intézmények csatlakoztak, egyre szélesebb körben reprezentálva a műfaj sokszínűségét és céljait. A BMC 2003 óta tagja a szervezetnek, amelynek további magyar tagjai is vannak.

A nonprofit egyesületi formában működő EJN éves közgyűlése az elmúlt évtized során egyre komolyabb, többnapos szakmai eseménnyé nőtte ki magát. Tavaly a rendezvényt - immár European Jazz Conference néven - az EJN nyilvános eseménnyé tette, amelyre a tagokon kívül külső szakmai jelentkezők is regisztrálhatnak.

Budapesten a nyitóelőadást a sokoldalú német vibrafonos, filozófus, a pszichológia doktora, Christopher Dell tartja arról, milyen jelentősége lehet az improvizációnak az urbanisztikában. A European Jazz Network szakmai díját idén a moersi dzsesszfesztivál vezetőjének, Reiner Michalkének adják át.

A két és fél napon át tartó, angol nyelven zajló plenáris és szekcióüléseken a dzsessz mint előadóművészet számtalan aspektusa kerül terítékre, elsősorban a koncert- és klubszervezők, művészeti és kulturális menedzserek, impresszáriók, egyesületek, kiadók és oktatók nemzetközi tapasztalatcseréje jegyében.

A találkozó legfontosabb magyar vonatkozása, hogy showcase jelleggel, rövidített koncerteken esténként összesen tizenegy magyar zenekar lép fel. Köztük lesz a Dresch Quartet, a francia szaxofonossal, Christophe Monniot-val kiegészülő Szakcsi Lakatos Béla Trio, a német-magyar Platypus, a Bacsó Kristóf TRIAD, a Borbély Mihály Quartet, a Grencsó Open Collective közös produkciója Rudi Mahall német klarinétossal, a Santa Diver, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, valamint a Tóth Viktor Tercett. Noha ezek a koncertek zártkörűek, a Modern Art Orchestra és Tony Lakatos szeptember 26-i estjére korlátozott számban kaphatók jegyek. További hazai vonatkozás, hogy a magyar dzsessz-színtér lesz a témája a pénteki első plenáris tanácskozásnak. A konferenciára sok magyar szakmai résztvevő regisztrált.

aTEMPO.sk / MTI