Magyar és szlovák gyerekek adnak koncertet a Zeneakadémián a Bartók-évforduló alkalmából

Magyar és szlovák gyerekek adnak koncertet vasárnap a Zeneakadémia nagytermében Bartók Béla halálának 70. évfordulója alkalmából. A zenetudomány, a zeneműkiadás, valamint magyarországi és szlovákiai zeneiskolák fogtak össze, hogy két órás összművészeti produkcióval hódoljanak a nagy komponista életműve előtt.

A Gyermekek a gyermekekért - Egy Bartók évfordulóra című hangverseny első részét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszéke nyitja meg Bartók Béla Gyermekeknek című sorozata első két kötetének anyagából válogatott gyermekdalokkal. A vendégeket Vigh Andrea rektor köszönti, bevezetőt mond Földes Imre zenetörténész.

A hangverseny második részében szlovák zeneiskolások adják elő a sorozat III-IV. kötetének kiválasztott darabjait, melyeket a népzene tanszék autentikus előadása gazdagít.

A koncert végén a fővárosi zeneiskolák egyesített vonós zenekara Weiner Leó átiratában szólaltatja meg a sorozat néhány darabját, majd Bartók Béla gyermekkari műveiből énekel a Marczibányi téri Kodály Iskola Kórusa, a vonószenekar kíséretével.

A 11 órakor kezdődő matinékoncert házigazdája Eckhardt Gábor zongoraművész-tanár lesz.

Az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó (EMB) tavasztól sorra jelenteti meg a Bartók-összkiadás köteteit, elsőként a Gyermekeknek négy füzetét. Az ötlet, hogy erre egy szlovák-magyar gyermekkoncert irányítsa rá a figyelmet, a kiadó igazgatójának, Boronkay Antalnak gondolata volt. Csatlakozott hozzá a MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók Archívuma és a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége (MZMSZ), és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta a projektet.

A közösen megrendezett hangverseny fellépőit előzetes megmérettetés során választották ki, ennek lebonyolítását a budapesti Tóth Aladár Zeneiskola vállalta. A versenyre 14 éves korig jelentkezhettek a növendékek.

"A Gyermekeknek sorozatnak nemcsak zongorapedagógiai műként van kiemelkedő jelentősége. Fontos dokumentum ez abból a szempontból is, hogy nyomon követhető benne Bartók zenei stílusának a lehető legegyszerűbb formában történő kiérlelődése" – mondta Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője.

Jóval több szép gesztusnál, hogy a Gyermekeknek darabjaiból összeállított válogatáskoncerten nemcsak magyar, hanem szlovák zeneiskolások is játszanak, erre jó alapot adott a két ország zeneiskoláinak eddig is kitűnő kapcsolata.

"Mind a magyar, mind a szlovák zeneiskolák szakmai szövetsége tagja az Európai Zeneiskolák Szövetségének, de a visegrádi országok zeneoktatói közösségei is számos ponton együttműködnek. Évente legalább kétszer tapasztalatokat cserélünk a nemzeti zenei nevelés gyakorlati pedagógiai kérdéseiről, a minőségi oktatás fejlesztésének lehetőségeiről, és persze vannak közös programjaink" – jegyezte meg Ember Csaba, az MZMSZ elnöke, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola igazgatója.

A hangverseny előtt a Liszt Ferenc téren a békéscsabai Hétpróbás Néptánciskola tanulói táncolnak szlovák dallamokra, kapcsolódva a Gyermekeknek III-IV. kötetéhez.

Az előadásra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

aTEMPO.sk / MTI