Heti listafigyelő – 2015/40. hét

The Weeknd saját magát váltotta az amerikai Hot 100 lista csúcsán. A Can’t Feel My Face című slágerrel megszakításokkal három hétig uralta a mezőnyt. A kanadai énekes a héten a The Hills cíművel vezet.

Az amerikai zenetörténetben ez a 11. alkalom, hogy valaki saját magát üti ki az élről. Ez legutóbb, tavaly novemberben a pennsylvaniai Taylor Swiftnek jött össze, a Shake It Off című dala után a Blank Space cíművel foglalta el a csúcsot. The Weeknd (Abel Tesfaye) a Beauty Behind the Madness című második stúdiólemezével harmadik hete uralja az amerikai albumeladási rangsort – a korong az első héten 412 ezer példánnyal, a múlt héten 145 ezerrel állt az élen, a héten harminckét százalékkal csökkent iránta a kereslet, 99 ezerrel vezet.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: The Hills
Egyesült Királyság – Justin Bieber: What Do You Mean?
Németország – Sido featuring Andreas Bourani: Astronaut
Magyarország – Lost Frequencies featuring Janieck Devy: Reality

 

Nótár Mary daldömpingje

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának tízes mezőnyében egy új belépő található: a 16. helyről a kilencedikre lépett Drake kanadai rapper a Hotline Bling című szerzeménnyel, Timmy Thomas amerikai r&b-énekes 1972-es Why Can’t We Live Together című slágerének átdolgozásával.

Az Egyesült Királyságban egy hét megszakítással harmadik hete Justin Bieber kanadai sztár uralja a mezőnyt a What Do You Mean? című zeneszámmal. Ellie Goulding angol énekesnő november 6-án jelenteti meg a harmadik, Delirium című stúdióalbumát. Ennek beharangozója, az On My Mind című felvétel a hetedik pozícióba érkezett meg. Naughty Boy angol zenész a 2013-as La La La című slágerrel futott be, a brit rangsort egy hétig vezette vele. Napjaink legsikeresebb világsztárja is ezzel a dallal vált igazán ismertté, a vokált éneklő Sam Smith. Naughty Boy újdonsága, a Runnin’ (Lose It All) Beyoncé és Arrow Benjamin közreműködésével készült és a 11. helyen debütált. Tizenhárom pozíciót javítva a bronzérmesbe jött fel az R. City duó a Maroon 5-frontemberrel, Adam Levine-nel készült Locked Away című szerzeménye. Két helyet javítva a kilencedik Pia Mia amerikai énekesnő Chris Brown virginiai énekessel és Tyga kaliforniai rapperrel készített Do It Again című zeneszáma, J Boog kaliforniai énekes 2010-es Let’s Do It Again című felvételének átirata.

Németországban megszakítással harmadik hete Sido német rapper és Andreas Bourani német énekes Astronaut című dala a legnépszerűbb. A két héttel ezelőtti listavezető, a Die Ärzte 1993-as slágere, a Schrei nach Liebe a 21. pozícióból a nyolcvanadikba zuhant.

A magyar Single (track) 40 rangsort elárasztották Nótár Mary új, Zenebomba című nagylemezének zeneszámai: a Kicsiszívem a harmadik, a Síromig szeretlek én a hetedik, a Szuperbomba a 17., a Szerelem, szerelem a 19., a Nagyon boldog vagyok a 21., az Ide figyelj baba a 22., a Gyertek velem mulatni a 27., a Piros rózsák a 29., a Sírva alszom át az éjszakát a harmincadik, a Két ász a 33., a Pergető a 34. helyre iratkozott fel. Az albumról csak egy felvételnek, a Járd a táncot címűnek nem sikerült bekerülnie a negyvenes mezőnybe. Az énekesnő Mary mixe 39. hete tanyázik a listán, ezúttal a 28. pozícióban szerepel. A vezetést Lost Frequencies belga lemezlovas-producer vette át a Janieck Devyvel készült Reality című szerzeménnyel. Ellie Goulding dala, az On My Mind a 24. helyen indít. A magyarországi rádiók a svéd Avicii slágerét, a Waiting for Love-ot sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: Beauty Behind the Madness
Egyesült Királyság – David Gilmour: Rattle That Lock
Németország – Pur: Achtung
Magyarország – Iron Maiden: The Book of Souls

 

Listánként öt új belépő

Az amerikai albumeladási rangsor élmezőnyében öt újdonság található. A Bring Me the Horizon sheffieldi rockzenekar ötödik stúdiólemeze, a That’s the Spirit 62 ezer példánnyal – akárcsak a múlt héten a britben – a második (eddig az előzővel, a 2013-as Sempiternal cíművel tanyázott a legmagasabban, a 11. pozícióban), Brett Eldredge illinoisi countryénekes második stúdióalbuma, az Illinois 51 ezerrel a harmadik, a Slayer kaliforniai metálegyüttes 11. stúdiólemeze, a Repentless ötvenezerrel a negyedik, Gary Clark, Jr. texasi gitáros-énekes negyedik stúdióalbuma, a The Story of Sonny Boy Slim 28 ezerrel a nyolcadik, a Duran Duran 14. stúdiólemeze, a Paper Gods 25 ezerrel a tizedik helyet szerezte meg. A birminghami zenekar legutóbb az 1993-as Duran Duran (The Wedding Album) című koronggal szerepelt magasabban, a hetedik pozícióban.

A brit TOP 10-ben szintén öt új belépőre lelünk. A Pink Floyd gitáros-énekesének, David Gilmournak a negyedik, Rattle That Lock című szólólemeze kezdett a csúcson 48 075 példánnyal. Lana Del Rey New York-i énekesnő negyedik stúdióalbuma, a Honeymoon a második, az angol Sir Cliff Richard gyűjteménye, a 75 at 75 – 75 Career Spanning Hits a negyedik, a két rapper: a kanadai Drake és az atlantai Future mixtape-lemeze, a What a Time to Be Alive a hatodik, a The Rolling Stones-gitáros, Keith Richards harmadik szólóalbuma, a Crosseyed Heart a hetedik helyen nyitott.

A német piacon a múlt heti listavezető, a Slayer nagylemeze a tizedik pozícióba hátrált. A német tízes mezőnyben is öt újdonság található. Az első helyre a Pur német popegyüttes 15. stúdióalbuma, az Achtung, a másodikra David Gilmour nagylemeze, a harmadikra Keith Richards albuma, a negyedikre Lana Del Rey nagylemeze, az ötödikre a Farin Urlaub Racing Team német rockzenekar koncertalbuma, a Danger! érkezett meg.

Az Iron Maiden londoni metálegyüttes 16. stúdiólemeze, a The Book of Souls két hete a magyar eladási rangsor élén debütált. A múlt héten a Paddy and the Rats korongja, a Lonely Hearts’ Boulevard (amely a héten már csak a 34.) mögött második volt, most ismét vezet. A negyvenes mezőnyben öt új belépő tanyázik. A Matchbox Twenty-frontember, Rob Thomas harmadik szólóalbuma, a The Great Unknown a 13., Lana Del Rey nagylemeze a 17., a Five Finger Death Punch Las Vegas-i metálzenekar hatodik stúdióalbuma, a Got Your Six a huszadik, David Gilmour nagylemeze a 22., Kwabs ghánai születésű angol énekes első albuma, a Love + War a negyvenedik pozícióban rajtol.

Puha József, ATEMPO.sk