Heti listafigyelő – 2015/41. hét

Első ízben vezeti James Bond-főcímdal a brit listát. Sam Smith felvétele, a Writing’s on the Wall 69 604 példánnyal foglalta el a csúcsot, 55 651 példány kelt el belőle. A streamelési rangsorban azonban nem tudta megelőzni Justin Bieber a fő listát három hétig uraló What Do You Mean? című slágerét.

A Writing’s on the Wall Sam Smith ötödik brit listavezetője. Elsőként Naughty Boy zeneszáma, a La La La közreműködőjeként állt az élen 2013 júniusában egy hétig. A Money on My Mind című szerzeményével 2014 márciusában egy, a Stay with Me cíművel 2014 májusában és júniusában szintén egy, a Lay Me Down az ohiói John Legenddel készült változatával idén márciusban és áprilisban két hétig uralta a mezőnyt. A hétnek egy nagy vesztese is van, a One Direction. A négytagúvá zsugorodott angol–ír fiúcsapat újdonsága, az Infinity a brit rangsorban a második héten egy helyet rontva a 37. pozícióban szerepel, az amerikaiban csak az 54. helyen nyitott.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: The Hills
Egyesült Királyság – Sam Smith: Writing’s on the Wall
Németország – Sido featuring Andreas Bourani: Astronaut
Magyarország – Lost Frequencies featuring Janieck Devy: Reality

 

Drake zenetörténeti bravúrja

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját második hete a kanadai The Weeknd vezeti a The Hills című slágerével. Drake felvétele, a Hotline Bling öt pozíciót javítva a negyedik. A kanadai rapper Future atlantai rapperrel készült What a Time to Be Alive című mixtape-albumának zeneszámai elárasztották a rangsort. Drake már száz szerzeménnyel került be a százas mezőnybe, ami a zenetörténetben eddig csak három szereplőnek sikerült. Az örökranglistán Lil Wayne (127), Elvis Presley (149) és a Glee című filmsorozat szereplői (207) találhatók előtte. Három helyet javítva a tizedik Taylor Swift dala, a Wildest Dreams. Ez a pennsylvaniai énekesnő tavaly októberben kiadott 1989 című nagylemezének ötödik slágere: a Shake It Off-fal négy, a Blank Space-szel hét, a Bad Blood Kendrick Lamarral készített változatával egy hétig uralta a mezőnyt, a Style-lal a hatodik pozícióig jutott.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A brit rangsorban a 16. helyen lelünk a második új belépőre (az első a csúcson rajtoló Writing’s on the Wall), a Rudimental Ed Sheerannel készült Lay It All on Me című felvételére, amely a londoni drum and bass kvartett október 2-án megjelent We the Generation című második stúdióalbumát népszerűsíti.

Németországban megszakítással negyedik hete Sido német rapper és Andreas Bourani német énekes Astronaut című zeneszáma vezet. A 13. pozícióból az ötödikbe lépett a Glasperlenspiel német elektropopduó a Geiles Leben című szerzeménnyel.

A magyar Single (track) Top 40 listán második hete Lost Frequencies belga lemezlovas-producer Janieck Devyvel készített Reality című dala az első. A Writing’s on the Wall a második, a One Direction Infinityje az ötödik helyre érkezett meg. A magyarországi rádiók megszakítással harmadik hete a svéd Avicii slágerét, a Waiting for Love-ot játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake & Future: What a Time to Be Alive
Egyesült Királyság – Disclosure: Caracal
Németország – The BossHoss: Dos Bros
Magyarország – Iron Maiden: The Book of Souls

 

Hét újdonság az amerikai TOP 10-ben

Az USA-ban Drake és Future közös mixtape-albuma, a What a Time to Be Alive kezdett az élen 375 ezer példánnyal. Ez 2015 harmadik legjobb debütálása. Drake egy másik nagylemeze, az If You’re Reading This It’s Too Late február végén 535 ezerrel, The Weeknd albuma, a Beauty Behind the Madness három héttel ezelőtt 412 ezerrel szerezte meg az első helyet. Az élmezőnyben további hat új belépő tanyázik: Lana Del Rey New York-i énekesnő negyedik stúdiólemeze, a Honeymoon 116 ezerrel az ezüstérmes, Mac Miller pennsylvaniai rapper harmadik stúdióalbuma, a GO:OD AM 87 ezerrel a negyedik, az angol Pink Floyd gitáros-énekesének, David Gilmournak a negyedik szólólemeze, a Rattle That Lock 71 ezerrel az ötödik, a Shinedown floridai rockzenekar ötödik stúdióalbuma, a Threat to Survival 65 ezerrel a hatodik, Ryan Adams észak-karolinai zenész korongja, az 1989 (Taylor Swift nagylemezének teljes átdolgozása) 56 ezerrel a hetedik, Andy Mineo New York-i rapper második stúdióalbuma, az Uncomfortable 35 ezerrel a tizedik pozícióba iratkozott fel. A The Rolling Stones-gitáros, Keith Richards harmadik szólólemeze, a Crosseyed Heart a 11. helyen indít.

A brit tízes mezőnyben négy újdonság szerepel. A csúcsot 26 789 példánnyal a két angol testvér, Guy és Howard Lawrence alkotta Disclosure elektrozenei formáció második stúdióalbuma, a Caracal foglalta el. Az ezüstérmes pozícióban a veterán, megszakításokkal 1980-tól működő New Order manchesteri együttes tizedik stúdiólemeze, a Music Complete, a negyedikben a Chvrches skót, glasgow-i trió második stúdióalbuma, az Every Open Eye, a hetedikben az Eagles zenésze, Don Henley ötödik szólólemeze, a Cass County nyitott. A 2012-ben feloszlott ír Westlife fiúcsapatból ismert Shane Filan második stúdióalbuma, a Right Here a 11. helyen startol.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon a The BossHoss berlini country-rock zenekar hetedik stúdiólemeze, a Dos Bros érkezett meg a rangsor élére. A TOP 10-ben további négy új belépő található: Robin Schulz német producer második stúdióalbuma, a Sugar a harmadik, a Haudegen berlini rockegyüttes harmadik stúdiólemeze, a Lichtblick a negyedik, Olexesh kijevi születésű német rapper mixtape-albuma, a Strassencocktail az ötödik, a Parkway Drive ausztrál metálzenekar ötödik stúdiólemeze, az Ire a nyolcadik pozícióban kezdett.

Magyarországon megszakítással harmadik hete az Iron Maiden londoni metálegyüttes 16. stúdióalbuma, a The Book of Souls a legnépszerűbb. A hetedik helyet az Anima Sound System 1995-ös Shalom című nagylemeze szerezte meg. A zenekar a húszéves album újrabemutatóját szeptember 25-én tartotta az A38 Hajón. Robin Schulz nagylemeze a nyolcadik, az angol David Bowie harmadik stúdióalbuma, az 1970-es The Man Who Sold the World a 34. pozícióban debütált. A 35. helyre a Grateful Dead amerikai rockegyüttes négylemezes gyűjteménye, az egyebek mellett harminc, eddig kiadatlan koncertfelvételt tartalmazó Dead 30 Trips Around the Sun: The Definitive Live Story (1965–1995) iratkozott fel.

Puha József, aTEMPO.sk