Heti listafigyelő – 2015/44. hét

Az Egyesült Királyságban ismét lemezlovas-producer a listavezető. A londoni, house-zenében utazó KDA debütált az élen a két ugyancsak londoni előadóval, a nigériai származású Tinie Tempah rapperrel és Katy B énekesnővel készült Turn the Music Louder (Rumble) című szerzeménnyel. KDA idén a hatodik lemezlovas-producer a brit rangsor csúcsán.

Az angol Mark Ronson a hawaii énekessel, Bruno Marsszal 2014 végén és 2015 elején hét hétig állt a brit lista élén az év legnagyobb világslágerével, az Uptown Funk!-kal. A német Felix Jaehn májusban és júniusban négy hétig uralta a mezőnyt a jamaikai születésű OMI Cheerleader című zeneszámának remixével. A többiek egy-egy hétig vezettek. A belga Lost Frequencies az Are You with Me című felvétellel, Easton Corbin floridai countryénekes azonos című 2012-es dalának átdolgozásával júliusban, az angol David Zowie a House Every Weekenddel szintén júliusban, az ugyancsak angol Sigala az Easy Love-val, a The Jackson 5 1970-es ABC című slágerének átiratával szeptemberben tanyázott a csúcson. A héten két másik lemezlovas-producer is szerepel a brit élmezőnyben: hatalmasat ugorva a 91. helyről a nyolcadikra jött fel az amerikai Diplo és a kanadai Sleepy Tom a Be Right There című szerzeménnyel, a Jade chicagói lánytrió 1992-es Don’t Walk Away című slágerének átdolgozásával.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: The Hills
Egyesült Királyság – KDA featuring Tinie Tempah & Katy B: Turn the Music Louder (Rumble)
Németország – Sido featuring Andreas Bourani: Astronaut
Magyarország – Lost Frequencies featuring Janieck Devy: Reality

 

Visszatért a The X Factor győztese

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora élén: ötödik hete The Weeknd uralja a mezőnyt a The Hills című zeneszámmal. A szintén kanadai Drake a Hotline Blinggel megőrizte a második helyét, akárcsak honfitársuk, Justin Bieber a What Do You Mean? című felvétellel a bronzérmes pozícióját. A tízes mezőny negyedik kanadaija, Shawn Mendes a Stitches című szerzeménnyel három helyet javítva az ötödik.

A brit listán az ezüstérmes pozícióba érkezett meg a One Direction újdonsága, a Perfect. Hivatalosan ez a második dal a fiúk november 13-án megjelenő Made in the A.M. című ötödik stúdióalbumáról a Drag Me Down után. A következő új belépőre a 21. helyen lelünk: Ben Haenow angol énekes, a brit The X Factor tavalyi, 11. sorozatának győztese kezdett itt az első, 2002-es American Idolban diadalmaskodó texasi Kelly Clarksonnal készült Second Hand Heart című zeneszámával.

Németországban megszakítással hetedik hete Sido német rapper és Andreas Bourani német énekes Astronaut című felvétele vezet. Úgy tűnik, OMI nem egyslágeres előadó lesz – a Hula Hoop című szerzeményével nyolc pozíciót javítva a 13. helyen található.

Magyarországon a Single (track) Top 40 rangsort ötödik hete Lost Frequencies Janieck Devyvel készült dala, a Reality uralja, és már a rádiók is ezt sugározzák a leggyakrabban. A One Direction zeneszáma, a Perfect a második, az Imagine Dragons Las Vegas-i rockzenekar felvétele, az I Was Me a 15., The Weeknd slágere, a The Hills a 19., Charlie Puth és Meghan Trainor dala, a Marvin Gaye a 21., Zséda és Vastag Csaba duettje, a Legyél a másé a 25., Bahlzack magyar lemezlovas és Bonnie Rabson kanadai énekesnő zeneszáma, a Dreaming, az angol Aurora duó Lizzy Pattinsonnal készült 2002-es felvételének átirata a 26. pozícióba iratkozott fel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Selena Gomez: Revival
Egyesült Királyság – Jamie Lawson: Jamie Lawson
Németország – Majoe: Breiter als 2 Türsteher
Magyarország – Ákos: Még egyszer

 

Selena Gomez Janet Jackson nyomdokaiban

Janet Jackson albuma, az Unbreakable két hete a brit eladási lista 11. helyén nyitott, a múlt héten az amerikain a csúcson startolt. A texasi Selena Gomez második szólólemeze, a Revival ennek a korongnak az útját követve a múlt héten a brit rangsorban a 11. pozícióban rajtolt, a héten az amerikaiban 117 ezer példánnyal rajt-cél győzelmet aratott. A TOP 10-ben további két újdonságra lelünk: a második helyet 95 ezer példánnyal The Game kaliforniai rapper hatodik stúdióalbuma, a 2005 januárjában kiadott The Documentary című első stúdiólemezének folytatása, a The Documentary 2, a tizediket 22 ezerrel Jana Kramer michigani countryénekesnő második stúdióalbuma, a Thirty One szerezte meg.

A brit élmezőnyben hat új belépő tanyázik. Az élen Jamie Lawson negyedik stúdiólemeze debütált 20 351 példánnyal. Az angol dalszerző-énekes előző albumai nem kerültek fel a brit listára. A bronzérmes pozíciót John Newman angol énekes második stúdiólemeze, a Revolve, az ötödiket a szintén angol Peter Andre egykori tinikedvenc szvingalbuma, a Come Fly with Me, a hatodikat Demi Lovato új-mexikói születésű énekesnő ötödik stúdiólemeze, a Confident, a hetediket a Nothing But Thieves angol rockegyüttes első stúdióalbuma, a Nothing But Thieves, a nyolcadikat Jean Michel Jarre francia zenész 18. stúdiólemeze, az Electronica 1: The Time Machine foglalta el.

A német tízes mezőnyben négy újdonság szerepel. Az első helyre Majoe német rapper második stúdióalbuma, a Breiter als 2 Türsteher, a harmadikra a kanadai Bryan Adams 13. stúdiólemeze, a Get Up, a negyedikre Jean Michel Jarre korongja, a hetedikre az ASP frankfurti rockzenekar albuma, a Verfallen – Folge 1: Astoria érkezett meg.

A magyar piacon harmadik hete Ákos nagylemeze, a Még egyszer a legkelendőbb. Az ezüstérmes pozícióban a Hooligans dupla albuma, az 1997-es Nem hall, nem lát, nem beszél című nagylemezének felújított változata és a Már hall, már lát, már beszél című EP-je kezdett – az utóbbi négy vadonatúj szerzeményt tartalmaz. A három lány alkotta Dorothy rockcsapat Jobb, ha hozzászoksz! című albuma a negyedik, a Református énekek című sorozat XIV. része a kilencedik, a P. Mobil Vikidál Gyulával zenélő korszakából készült háromlemezes Nagylemez nélkül 1976–1979 című kiadványa a tizedik, a Thy Catafalque makói metálegyüttes albuma, a Sgùrr a 22., Jean Michel Jarre nagylemeze a 23., a Prosectura magyar punkzenekar 1991-es albuma, a Namármeginteza Prosectura a harmincadik, Selena Gomez korongja a 38., David Bowie soklemezes gyűjteménye, a Five Years (1969–1973) a negyvenedik helyre iratkozott fel.

Puha József, ATEMPO.sk