Július 15–20. között Gombaszögi Nyári Tábor Krasznahorkán

A felvidéki magyar fiatalok hagyományos találkozóhelye, fesztiválja és szabadegyeteme, a Gombaszögi Nyári Tábor idén július 15. és 20. közt várja a látogatókat Krasznahorkaváralján. A tavalyinál színesebb program és több újítás is jellemzi majd az idei évben a tábort.

A Gombaszögi Nyári Tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, míg a tábort jelenlegi formájában már hatodik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás valósítja meg több más diák szervezettel együttműködve. A Gombaszögi Nyári Tábor már évek óta csak nevében "gombaszögi", mivel azt már több éve a Rozsnyóhoz közeli Krasznahorka-váralján, a helyi kempingben rendezik.

A Gombaszögi Nyári Táborra az idén július 15. és 20. között kerül sor. A tavalyi évben a táborban több mint 130 program zajlott, a szervezők szerint az idén ennél is bővebb kínálatra lehet számítani, és a programok jellegét tekintve is színesebb lesz a felhozatal. Ez részben annak is köszönhető, hogy az idén az eddig zárónapnak számító vasárnapot is programnappá teszik. A tábor utolsó napjának programját, a Magyar Dal Napjának mintájára, felvidéki magyar zenekarok fellépéseivel akarják kitölteni.

A jelentős részben felvidéki magyar egyetemistákat vonzó rendezvénynek a szervezők szerint tavaly több mint ezerötszáz egyéni látogatója volt, vagyis kétszer annyi, mint egy évvel korábban. A tábor programja a tavalyihoz hasonlóan az idén is három pillérre, könnyűzenei előadók koncertjeire, közéleti témájú előadásokra és vitákra valamint versenyprogramokra épül. Az idén újdonságnak számít, hogy a szervezők lehetőséget adnak arra, hogy a látogatók maguk tegyenek javaslatot arra, hogy milyen fellépők és milyen egyéb programok kerüljenek a kínálatba. Ilyen irányú javaslataikat a www.gombaszog.sk címen megtalálható honlapon tehetik meg az érdeklődők.

"Nyilván minden egyes ötlet megvalósítását nem tudjuk vállalni, de szeretnénk arra fókuszálni, hogy a tábor programja még színesebb legyen és több embert tudjon megszólítani" - jegyezte meg Stubendek Attila, a tábor Médiasátrának vezetője. Kifejtette: a táborban megvalósuló közéleti jellegű beszélgetésekre több neves szlovákiai és magyarországi személyiséget várnak és terveik között szerepel az is, hogy tető alá hozzanak egy magyar-magyar pártelnöki vitát, amelyre Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnökei között kerülne sor.
A tábor programját a tavaszi hónapokban véglegesítik és néhány héttel a rendezvény előtt mutatják be.

aTEMPO.sk
forrás: MTI