Adele, a rekordhalmozó

Az emberek úgy vásárolják Adele harmadik stúdiólemezét, mintha soha többé nem készülne zene. Az angol sztár november 20-án kiadott 25 című albuma világszerte rekordokat döntöget.

Az USA-ban a megjelenés hetében 3,38 millió példányt adtak el belőle. Az eddigi csúcstartó az NSYNC floridai fiúcsapat volt, amelynek 2000-es No Strings Attached című nagylemezéből 2,416 millió példány fogyott el az első héten. A zenei szakemberek többsége úgy gondolta, hogy ezt a rekordot senki sem fogja megdönteni, mivel az albumok forgalma folyamatosan csökken, a közönség egyre inkább a dalvásárlásra fókuszál.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A 25 az Egyesült Királyságban 800 307 példánnyal nyitott. A brit zenetörténet leggyorsabban fogyó nagylemeze eddig az Oasis manchesteri zenekar 1997-es Be Here Now című albuma volt 696 ezer példánnyal.

Németországban a kiadás hetében 263 ezer példányt értékesítettek Adele nagylemezéből. Itt az eddigi csúcstartó Herbert Grönemeyer német énekes 2007-es albuma, a 12 volt.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A hihetetlen eladási adatok javarészt az Adele körüli hatalmas médiafelhajtással magyarázhatók. A legtöbb kritikus csalódott a nagylemezben. Maga az énekesnő is azt nyilatkozta, hogy nem olyan jó, mint az előző két stúdióalbuma.

Mivel Adele és kiadója nem járult hozzá, ezért a 25 nem hallgatható meg a streamingszolgáltatóknál.

Puha József, aTEMPO.sk