Gramofon-díj – Itt az idei díjazottak

Klasszikus zene kategóriában Balázs János zongoraművésznek, jazz kategóriában megosztva három fiatal jazz-zongoristának, Gayer Mátyásnak, Oláh Krisztiánnak és Tálas Áronnak ítélték idén a Gramofon-díjat.

Balázs János az indoklás szerint eddigi zongoraművészi pályafutásáért és különösen Liszt, Chopin, illetve Dubrovay László műveinek magas szintű tolmácsolásáért, Cziffra György művészi örökségének ápolásáért kapta meg a Gramofon Magyar Klasszikus Zenei Díjat.

Oláh Krisztián, Tálas Áron és Gayer Mátyás idén a Montreux Jazz Solo Piano Competition döntősei voltak. Az indoklás szerint egyedülálló siker, hogy ebben az évben három magyar is a döntőbe került, ezért megosztva nekik ítélték a Gramofon Magyar Jazz Díjat.

Pecek Lakatos András jazzdob-előadóművész Gramofon főszerkesztői különdíjban részesült "egy kimagasló magyar zenészdinasztia és különösképpen nagybátyja, Lakatos Pecek Géza örökségének folytatásáért és továbbfejlesztéséért, jazzdob előadóművészi tevékenységéért, illetve az unokatestvéreivel alapított jazztrió magas szintű vezetéséért".

Az év magyar klasszikus hanglemezének Schiff András zongoraművész Schubert zongoraszonátáit és más zongoraműveit tartalmazó lemeze lett (ECM Records).

Az év külföldi klasszikus lemezeit instrumentális és vokális kategóriákban is díjazták. Előbbiben Maria Joao Pires (zongora) és a Sir John Eliot Gardiner vezényelte Londoni Szimfonikus Zenekar Mendelssohn Skót szimfóniáját, Hebridák-nyitányát és Schumann Zongoraversenyét bemutató korongja (LSO) kapta az elismerést. Utóbbiban Bizet Carmenjének felvételét választották a legjobbnak Vesselina Kasarova, Jonas Kaufmann, Isabel Rey, Michele Pertusi, valamint a Philharmonia Zürich és a Zürichi Operakórus előadásában, Franz Welser-Möst vezényletével (Decca).

Az év magyar jazzlemeze Babos Gyula Balance című anyaga lett (Hunnia Records), míg az év külföldi jazzlemezének Charles Lloyd Wild Man Dance című kiadványát (Blue Note) választották.

A Gramofon-díj az első, Magyarországon alapított, kifejezetten szakmai elismerés, amely a klasszikus zene és a jazz műfajában tevékenykedő művészek elismertségének, társadalmi megbecsültségének visszaállítását, növelését szolgálja. A díjazottak kiválasztásának első lépéseként a Gramofon - Klasszikus és Jazz című folyóirat szakkritikusai teszik meg értékeléseiket. Második lépésben a díj nemzetközi tanácsadó testülete értékeli a kritikusi véleményeket, és megteszi saját javaslatait. Ebben a testületben már hosszú évek óta az International Classical Music Awards zsűritagjai foglalnak helyet. A végső döntést a folyóirat szerkesztőségének és kiadójának vezető munkatársai hozzák meg.

aTEMPO.sk / MTI