Heti listafigyelő – 2015/51. hét

Justin Bieber a karácsonyi zenepiac egyik nagy nyertese. A kanadai sztár a negyedik, Purpose című stúdiólemezével világszerte az eladási listák élvonalában tanyázik, s közben három slágerrel is a dallisták élmezőnyében szerepel.

Az USA-ban a Sorryval a második, az egy hétig vezetett What Do You Mean?-nel a negyedik, a Love Yourselffel a hetedik. Az Egyesült Királyságban a Love Yourselffel második hete uralja a mezőnyt, a Sorryval (két hétig volt első) a második, a What Do You Mean?-nel (öt hétig volt első) a hatodik. Németországban a Sorryval a hatodik, a Love Yourselffel a tizedik. A What Do You Mean? című slágere már csak a 16. helyen található. Magyarországon a What Do You Mean? szerepel a legmagasabban, a 13. pozícióban – ezzel egy hétig vezette a rangsort. A Love Yourselfre a 29. helyen lelünk. A Sorryval az ötödik pozícióig jutott, ez a héten szorult ki a negyvenes mezőnyből.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Adele: Hello
Egyesült Királyság – Justin Bieber: Love Yourself
Németország – Adele: Hello
Magyarország – Adele: Hello

 

Sigala második dobása

Az amerikai Hot 100 csúcsa változatlan, hatodik hete az angol Adele uralja a mezőnyt a Hellóval. A TOP 10-ben egy új belépő található: egy helyet javítva a tizedik Selena Gomez texasi színész-énekesnő a Same Old Love című szerzeménnyel, az októberben megjelent Revival című második szólóalbuma második slágerével – az első, az A$AP Rocky New York-i rapperrel készült Good for You az ötödik pozícióig jutott.

A brit rangsor tízes mezőnyében két új belépőre lelünk. A 68. helyről a harmadikra ugrott Sigala Sweet Lovin’ című felvétele, amely Bryn Christopher birminghami énekessel készült. Az angol lemezlovas-producer első slágere, az Easy Love, a The Jackson 5 1970-es ABC című zeneszámának átdolgozása szeptemberben egy hétig vezetett. Hat pozíciót javítva a kilencedik a Coldplay angol zenekar hetedik, A Head Full of Dreams című stúdiólemezének első slágere, az Adventure of a Lifetime. Az első újdonság az 51. helyen szerepel: Martin Solveig francia lemezlovas-producer Sam White angol énekesnővel készült +1 című dala nyitott itt.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német listán hetedik hete Adele Hellója az első. Matt Simons amerikai énekes Catch & Release című felvételnek Deepend Remixe már ezüstérmes. Öt pozíciót javítva a kilencedik a Coldplay Adventure of a Lifetime-ja.

A magyar rangsorban egy hét megszakítással hatodik hete a Hello vezet, s most már a magyarországi rádióállomások is ezt sugározzák a leggyakrabban. A Halott Pénz a Bergendy Darabokra törted a szívem című slágere átdolgozásával a második, a Coldplay az Everglow című szerzeménnyel a 21. (az Adventure of a Lifetime a tizedik), a kanadai Michael Bublé a The More You Give (The More You’ll Have) című karácsonyi zeneszámmal a 34., a Honeybeast a Hetes című dallal a 39. helyre érkezett meg.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Adele 25
Egyesült Királyság – Adele 25
Németország – Helene Fischer: Weihnachten
Magyarország – Tankcsapda: Jubileum 25

 

Adele zenetörténeti napjai

A vásárlázi láz folytatódik. Az USA-ban Adele harmadik, 25 című stúdióalbumából az első heti 3,38 millió példány után a másodikon 1,11 milliót adtak el. Szokatlan, hogy a karácsonyi zenepiac kicsúcsosodása idején csak a 14. helyen találjuk az első újdonságot, Erykah Badu texasi énekesnő But You Caint Use My Phone című mixtape-nagylemezét. Egyre feljebb szerepelnek a karácsonyi albumok: a Pentatonixé (That’s Christmas to Me – 2014) a harmadik, Michael Bubléé (Christmas – 2011) a kilencedik, Chris Tomliné (Adore: Christmas Songs of Worship – 2015) a 17., Mariah Careyé (Merry Christmas – 1994) a 39. pozícióban tanyázik.

Az Egyesült Királyságban harmadik hete Adele korongja a legnépszerűbb, ezúttal 353 765 példánnyal vezet. A Coldplay nagylemeze, az A Head Full of Dreams 235 975 példánnyal a második helyen debütált – ennyivel az év bármelyik hetében listavezető lehetett volna, csak most és az elmúlt két hétben nem. A következő új belépőre a 14. pozícióban lelünk: Fleur East, a tavalyi brit The X Factor ezüstérmese kezdett itt a Love, Sax and Flashbacks című első albumával, 26 691 példánnyal. A negyvenes mezőnyben három karácsonyi nagylemez található: a Christmas (Michael Bublé) a 15., az idén kiadott Kylie Christmas (Kylie Minogue) a 18., a szintén idei Good Ol’ Fashioned Christmas (The Overtones) a múlt héten a 24. helyen indított, most a 37. pozícióban szerepel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban megaszakítással harmadik hete Helene Fischer és a Royal Philharmonic Orchestra albuma, a Weihnachten vezet. A Coldplay nagylemeze a harmadik, a különböző előadók Sing meinen Song – Das Weihnachtskonzert című albuma a tizedik helyre iratkozott fel.

Magyarországon negyedik hete a Tankcsapda két-két CD-ből és DVD-ből álló Jubileum 25 című koncertkiadványa az első. A negyvenes mezőnyben öt újdonság tanyázik: a Coldplay nagylemeze a harmadik, Márió és az Isis Big Band DVD-je, a Karácsony a 23., a Zaporozsec együttes első albuma, a Sok szerencsét Mr. Gorsky! a 27., a Kispál és a Borz négy nagylemezének (Ül – 1996, Bálnák, ki a partra – 1997, Happy Borzday – 1997, Holdfényexpressz – 1998) és egy DVD-jének (Fishing on Orfű Koncert – 2015) gyűjteménye, az 1995–1998 a 32., a Honeybeast albuma, a Bódottá a 34. pozíciót szerezte meg. A Kylie Christmas a 13., a Peter Srámek karácsonya című nagylemez a 17., Michael Bublé albuma a 18. helyen található. A válogatáslemezek rangsorában további karácsonyi albumok szerepelnek: a Hófehér karácsony az első, a Pure… Christmas a negyedik, A szeretet él – Ünnepi és karácsonyi hangulatú dalok hazai sztárok előadásában az ötödik, a Christmas Hits Volume 3 a hatodik pozícióban tanyázik.

Puha József, aTEMPO.sk