Heti listafigyelő – 2016/2. hét

Játékkészítő

Nem sok említésre méltó dolog történt az elmúlt napokban a slágerlistákon, egy rekordról viszont beszámolhatunk. Justin Bieber jelenleg három dallal is hódít, ezek a brit rangsor érmes pozícióiban szerepelnek. A kanadai sztár az első a brit zenetörténetben, aki egyszerre uralja az első három helyet.

Justin Bieber a Love Yourselffel egy hét megszakítással ötödik hete tanyázik a brit dallista csúcsán. Az ezüstérmes pozícióban a Sorryval (két hétig volt első vele), a bronzérmesben a What Do You Mean?-nel (ezzel öt hétig volt első) található. 2015 legnépszerűbb slágereinek összesített brit rangsorában a What Do You Mean? 988 ezer példánnyal a kilencedik, a Sorry 934 ezerrel a tizedik, a Love Yourself 719 ezerrel a 24. helyen végzett. Az Egyesült Királyságban az év legsikeresebb zeneszáma az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars slágere, az Uptown Funk!, amely 1 millió 760 ezer példánnyal zárt az élen.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Adele: Hello
Egyesült Királyság – Justin Bieber: Love Yourself
Németország – Adele: Hello
Magyarország – Adele: Hello

 

Európában is egyre népszerűbb a Stitches

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját tizedik hete az angol Adele uralja a Hellóval. Négy pozíciót javítva a kilencedik a Twenty One Pilots a Stressed Out című szerzeménnyel. A Tyler Joseph és Josh Dun alkotta ohiói duó eddig a Tear in My Heart című felvétellel szerepelt a legmagasabban, de az is csak a 82. helyig jutott.

A brit piacon Justin Bieber slágerei mögé, a negyedik pozícióba jött fel a szintén kanadai Shawn Mendes a Stitches című zeneszámmal. Öt helyet előlépve a tizedik a 99 Souls angol house-duó a The Girl Is Mine című dallal, amely a Destiny’s Child 2004-es Girl, valamint Brandy és Monica 1998-as The Boy Is Mine című slágerének átdolgozása. A 13. pozícióba tért vissza a Motörhead 1980-as szerzeménye, az Ace of Spades, az angol metálzenekar frontembere, Ian Kilmister, Lemmy halála kapcsán. A felvételnek eddig a 15. hely volt a csúcspozíciója.

Németországban 11. hete Adele Hellója az első. Legutóbb az 1997-ben elhunyt, hawaii Israel "Iz" Kamakawiwoʻole vezetett hosszabb ideig, 2010-ben tizenkét hétig az Over the Rainbow átdolgozásával. Shawn Mendes Stitchese itt is a negyedik.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort megszakításokkal nyolcadik hete uralja Adele. A mezőnyben három új belépő található, de ebből csak egy, a 25. helyen debütáló Lush Life újdonság, az előadója Zara Larsson svéd énekesnő. A Motörhead zeneszáma, az Ace of Spades a 38., a Nirvana 1991-es klasszikusa, a Smells Like Teen Spirit a 39. pozícióba iratkozott fel. A magyarországi rádiók a Hellót játsszák a legtöbbet, ötödik hete.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Adele: 25
Egyesült Királyság – Adele: 25
Németország – Adele: 25
Magyarország – A Játékkészítő

 

A zenés akciómese új változatának sikere

Az USA-ban Adele korongja, a 25 iránt a hatodik héten az elmúlt héthez képest hetven százalékkal csökkent a kereslet, de még így is vezet, 363 ezer példánnyal. A Twenty One Pilots negyedik stúdióalbuma, a Blurryface a tavaly májusi megjelenése után 147 ezer példánnyal az első helyen nyitott. Most a Stressed Out sikerének hatására a 11. pozícióból a bronzérmesbe lépett, 79 ezer példánnyal. Huszonhárom helyet javítva 53 ezer példánnyal a tizedikre ugrott Bryson Tiller Kentucky államból származó énekes első stúdiólemeze, a T R A P S O U L, amely az októberi kiadását követően a 11. pozícióba érkezett meg.

Az Egyesült Királyságban hetedik hete Adele albuma a legkelendőbb, most 43 446 példánnyal tanyázik a csúcson. A második helyen Elvis Presley nagylemeze, az If I Can Dream szerepel, amelyen a legendát – a technika segítségével – a Royal Philharmonic Orchestra kíséri. A harmadik Justin Bieber korongja, a Purpose. A százas mezőny egyetlen új belépője Rachel Platten az 52. pozícióban kezdő, január 1-jén forgalomba került harmadik stúdióalbuma, a Wildfire. A New York-i énekesnő tavaly szeptemberben a Fight Songgal egy hétig listavezető volt a dalok brit rangsorában.

Németországban megszakítással harmadik hete Adele nagylemezéből fogy el a legtöbb.

A Játékkészítő első verziója 2014. december 27. és december 30. között volt látható a budapesti Tüskecsarnokban, napi három alkalommal. A CD-je 2014 végén és 2015 elején két hétig uralta a magyar eladási listát. A zenés akciómesét decemberben új rendezésben, új és régi szereplőkkel, új és régi dalokkal, magyar produkcióban még nem látott látványtechnikával állították újra színpadra. Jelenleg az új változat hanghordozója a legnépszerűbb album a magyar piacon. A rangsor egyetlen újdonsága a Pokolgép a hatodik pozícióban startoló Metálbomba című nagylemeze.

Puha József, ATEMPO.sk