Magyarország az első elődöntőben lép fel az Eurovíziós Dalfesztiválon

Magyarország képviselője az első elődöntőben, azaz május 10-én lép színpadra az Eurovíziós Dalfesztiválon Stockholmban. Együtt szerepel majd Görögországgal, Észtországgal, Hollandiával, Moldovával, Finnországgal, Örményországgal, Oroszországgal, Horvátországgal, San Marinóval, Azerbajdzsánnal, Ciprussal, Máltával, Bosznia-Hercegovinával, Csehországgal, Montenegróval, Izlanddal és Ausztriával a május 14-i döntőbe jutásért.

Az is biztos, hogy a magyar induló az első stockholmi elődöntő első felében fog színpadra lépni. Arról, hogy ki képviseli idén Magyarországot, a közmédia eurovíziós válogatóversenyén, A Dal című, hat estén át tartó televíziós showműsorban dönt a zsűri és a közönség, mely hétvégén az elődöntőkkel folytatóidk.

Stockholmban a május 12-i (második) elődöntőben Norvégia, Írország, Litvánia, Svájc, Szlovénia, Lettország, Lengyelország, Fehéroroszország, Macedónia, Ausztrália, Izrael, Szerbia, Albánia, Bulgária, Dánia, Grúzia, Románia, Ukrajna és Belgium előadói és dalai versenyeznek.

Az elődöntőkön részt vevő 37 ország pontos fellépési sorrendjéről később születik döntés. A hétfői sorsoláson kiderült, hogy az öt, garantáltan a döntőben fellépő ország Franciaország, Spanyolország és a tavalyi nyertes Svédország az első elődöntőben, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország a második elődöntőben szavaz. A két elődöntőből tíz-tíz dal jut a május 14-i döntőbe.

Összesen 43 ország versenyez a 2016-ös Eurovíziós Dalfesztiválon. Tavaly 40 ország vett részt a versenyben.

aTEMPO.sk / MTI