Jön A Dal második elődöntője – Ők lépnek fel

A Dal 2016

Ma a második elődöntővel folytatódik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal 2016. A Duna és a Duna World csatornán élőben látható showból újabb hat előadó és szám jut a középdöntőbe.

A 61. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a második elődöntőben tíz lesz látható-hallható. Hat olyan előadó is színpadra lép, aki A Dal valamelyik előző kiírásában már versenyzett: Gáspár Laci, a Group'N'Swing, a Karmapolis & Szécsi Böbe (külön-külön), Oláh Gergő, a Passed és Kállay-Saunders András. Utóbbi 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is indult, ezzel csúcstartó, tavalyelőtt pedig megnyerte A Dalt, a koppenhágai versenyen pedig az 5. helyen végzett Running című dalával.

A ma esti műsorban ezeket a dalokat hallhatjuk (klikk a dalra ha meg akarod hallgatni):

C.E.T. (Kabai Alex) - Free (szerzők: Molnár Balázs, Novák Péter és Király Martina)
Gáspár Laci - Love And Bass (Gáspár Laci, Ferencz Péter, Tóth Marcell; Orbán Tamás)
Group'N'Swing - Szeretni fáj (Romhányi Áron; Orbán Tamás)
Karmapolis és Szécsi Böbe - Hold On To (Kenyeres András, Szécsi Böbe, Szipszer Szabolcs, Lipi Gábor)
Kállay Saunders Band - Who We Are (Kállay-Saunders András, Pacsai Márk, Tóth Ádám)
Maszkura és a Tücsökraj + Siska Finuccsi - Kinek sírjam (Bíró Szabolcs, Boros Gábor, Földesi Attila, Kertész Csaba, Vadász Gyula, Losonczi Szilveszter)
Oláh Gergő - Győz a jó (Lotfi Begi, Oláh Gergő, Szepesi Zsolt; Molnár Tamás)
Passed - Driftin' (Szabó Levente, Nizalowski Dorottya, Nizalowski Fanni, Farkas Bálint Áron)
Patai Anna - Colors (Szűcs Norbert; Linka Péter)
Vásáry André - Why (Harmath Szabolcs; Johnny K. Palmer)

A második elődöntő extra produkciójaként az Ocho Macho ad elő egy dalt. A reggae, a ska, a punk és a latin zene elegyét játszó Ocho Macho 2015 május végén megnyerte a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató versenyt, amely a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, valamint a VOLT Produkció közös szervezésében zajlott. A csapat Robbie Williams előtt léphetett fel az idei Sziget fesztiválon és több más hazai nagyfesztiválon is játszott.

A Dal első, január 23-i elődöntőjéből a zsűri döntése alapján Freddie Pioneer című száma, Benji előadásában a Kötéltánc, a Mushutól az Uncle Tom, az Egy Másik Zenekartól a Kéne közös kép és Tolvai Renitől a Fire került a középdöntőbe, a hatodik továbbjutó a tévénézők szavazataival a ByTheWay és a Free to Fly lett.

Az idei dalválasztó műsor zsűrijében Zséda többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekes; Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori alapítója; Pierrot zenei producer és előadó; valamint Both Miklós zeneszerző, énekes, előadó, a Napra és a Both Miklós Folkside alapítója szerepel.

Az ötödik zsűritag idén is a közönség: a nézők A Dal 2016 applikációval ingyen pontozhatnak és szavazhatnak a produkciókra, az adás ideje alatt a verseny honlapján (mediaklikk.hu/adal) is lehet voksolni, emellett megmarad a hagyományos sms-pontozás, illetve szavazás lehetősége. A nézők az egyes produkciók elhangzása alatt 1-től 10 pontozhatják kedvenceiket. Ezeket a pontszámokat összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján öt dal és előadó kerül a középdöntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának elküldésével.

A nézők idén is voksolhatnak a dalokhoz készült akusztikus verziókra: kétfordulós online szavazáson dől el, melyik dal nyerje A Dal 2016 Akusztik fődíját. A hangfelvételeket a Petőfi Rádió játssza le, a videók A Dal 2016 hivatalos oldalán érhetők el. A győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában.

Lesz két új különdíj: A Dal 2016 Felfedezettje díj, amelyet a zsűri ítél oda, valamint A Dal 2016 Legjobb Dalszövege díja, amelyet a tíztagú előzsűri, valamint a nézők online szavazatai alapján adnak át. A jelölt pályaművekből bárki készíthet remixet, közülük a legjobbat a Petőfi Rádió szakmai zsűrije választja ki.

ATEMPO.sk / MTI