Halmos Béla Program a népzenészeknek - Megalakult az ideiglenes kollégium

Halmos Béla Program

Megalakult a népzenei utánpótlást támogató Halmos Béla Program ideiglenes kollégium. A kollégium vezetője Liber Endre népzenész, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás egyik alapítója és művészeti vezetője.

A kollégium tagja lett Árendás Péter zenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum tárvezető helyettese; Berán István zenész, a Táncház Egyesület ügyvezetőségi tagja, annak képviselője; Eredics Gábor Kossuth-díjas zenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Vujicsics Együttes vezetője; Sipos Mihály zenész, a Muzsikás Együttes prímása, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, valamint Virágvölgyi Márta népzenész, az Óbudai Népzene Iskola hegedűtanára, a Hangszeres Népzenei Példatár sorozat szerkesztője.

A Halmos Béla Program indulását 2015. december 22-én Balog Zoltán miniszter, az NKA elnöke, illetve Doncsev András az NKA alelnöke jelentette be. A program célja a Cseh Tamás Program mintájára a népzenei utánpótlás támogatása, színvonalas nép- és világzenei produkciók fellépési lehetőségeinek, bel- és külföldi népszerűsítésének elősegítése, táncházak programjainak támogatása.

A programra 2016-ban 150 millió forint címzett keretösszeg áll rendelkezésre az ötöslottó szerencsejáték játékadójának 90 százalékából, amely várhatóan még idén tovább bővül a üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25 százalékából.

ATEMPO.sk / MTI