Őket láthatjuk A Dal utolsó elődöntőjében

A Dal 2016

Szombaton a harmadik elődöntővel folytatódik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal 2016. A Duna és a Duna World csatornán élőben látható showból újabb hat előadó és szám jut a középdöntőbe.

A 61. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a harmadik elődöntőben is tíz lesz látható-hallható.

A szombat esti műsorban ezeket a dalokat hallhatjuk (klikk a dalra ha meg akarod hallgatni):

Agárdi Szilvia - It Is Love (szerzők: Rakonczai Viktor és Tamara Olorga)
Berkes Olivér és Tóth Andi - Seven Seas (Kovacsics Ádám, Johnny K. Palmer)
B the First - You Told Me You Loved Me (Pély Barna, Garai Máté, Garai Gergő)
Gájer Bálint - Speed Bump (Éliás Gyula, Johnny K. Palmer)
Horányi Juli - Come Along (Horányi Júlia, Harmath Szabolcs)
Ív - Love Kills Me (Tóth Lóránt)
Nika - Emlékkép (Szabó Zé, Molnár Tamás)
Parno Graszt - Már nem szédülök (Oláh József)
Petruska - Trouble in My Mind (Petruska András)
Singh Viki - Katonák (Fitos Viktor, Valla Attila)

A harmadik elődöntő extra produkciójaként A Dal 2013-as győztese, ByeAlex lép fel. Az előadó Kedvesem című dalával nyerte meg három éve a magyar eurovíziós válogatót, majd a Malmői döntőben a 10. helyen végzett.

A Dal 2016 eddigi két elődöntőjéből Freddie - Pioneer, Benji - Kötéltánc, a Mushu - Uncle Tom, az Egy Másik Zenekar - Kéne közös kép, Tolvai Reni - Fire, a ByTheWay - Free to Fly, a Kállay Saunders Band - Who We Are, Oláh Gergő - Győz a jó, Vásáry André - Why, Gáspár Laci - Love and Bass, a Karmapolis és Szécsi Böbe - Hold On To, valamint a Passed - Driftin' című száma lett középdöntős.

Az idei dalválasztó műsor zsűrijében Zséda többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekes; Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori alapítója; Pierrot zenei producer és előadó; valamint Both Miklós zeneszerző, énekes, előadó, a Napra és a Both Miklós Folkside alapítója szerepel.

Az ötödik zsűritag idén is a közönség: a nézők A Dal 2016 applikációval ingyen pontozhatnak és szavazhatnak a produkciókra, az adás ideje alatt a verseny honlapján (mediaklikk.hu/adal) is lehet voksolni, emellett megmarad a hagyományos sms-pontozás és szavazás lehetősége. A nézők az egyes produkciók elhangzása alatt 1-től 10 pontozhatják kedvenceiket. Ezeket a pontszámokat összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján öt dal és előadó kerül a középdöntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának elküldésével.

A Dal 2016 műsorvezetője Tatár Csilla és Harsányi Levente.

Az elődöntőkből 6-6 dal, összesen 18 jut tovább a középdöntőkbe, a február 27-i döntőben pedig nyolc produkció versenyez a győzelemért. A fináléban elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 10. és 14. között a svéd fővárosban, Stockholmban.

A nézők idén is voksolhatnak a dalokhoz készült akusztikus verziókra: kétfordulós online szavazáson dől el, melyik dal nyerje A Dal 2016 Akusztik fődíját. A hangfelvételeket a Petőfi Rádió játssza le, a videók A Dal 2016 hivatalos oldalán érhetők el. A győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában.

Lesz két új különdíj: A Dal 2016 Felfedezettje díj, amelyet a zsűri ítél oda, valamint A Dal 2016 Legjobb Dalszövege díja, amelyet a tíztagú előzsűri, valamint a nézők online szavazatai alapján adnak át. A jelölt pályaművekből bárki készíthet remixet, közülük a legjobbat a Petőfi Rádió szakmai zsűrije választja ki.

ATEMPO.sk / MTI