Heti listafigyelő – 2016/5. hét

Hajdu Klára

Ezen a héten is David Bowie szolgáltatta a legfontosabb slágerlistás történéseket. A január 8-án kiadott Blackstar című 25. stúdiólemeze harmadik hete a legnépszerűbb album a brit zenepiacon, ahol a január 10-én elhunyt legenda beállította Elvis Presley rekordját.

A Blackstar ezúttal 34 456 példánnyal vezet. A brit élmezőnyben a zenész további négy kiadványa található. A 2002-es slágerválogatása, a Best of Bowie a harmadik, a 2014-es Nothing Has Changed című gyűjteménye az ötödik, az 1971-es stúdiólemeze, a Hunky Dory a kilencedik, az 1972-es The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című stúdióalbuma a tizedik helyen szerepel. David Bowie további hét stúdiólemezzel tanyázik a brit negyvenes mezőnyben. Az 1973-as Aladdin Sane a huszadik, az 1977-es Low a 27., a szintén 1977-es Heroes a 28., az 1974-es Diamond Dogs a harmincadik, a 2013-as The Next Day a 31., az 1976-os Station to Station a 32., az 1980-as Scary Monsters (And Super Creeps) a 36. pozícióban található. Eddig csak Elvis Presley szerepelt egyszerre tizenkét kiadvánnyal a brit rangsor első negyven helyezettje között.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Justin Bieber: Sorry
Egyesült Királyság – Shawn Mendes: Stitches
Németország – Eff: Stimme
Magyarország – Mr.Missh: Sok a gond

 

Mr.Missh újabb rajt-cél győzelme

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját harmadik hete a kanadai Justin Bieber uralja a Sorryval. A tízes mezőnyben egy új belépő található: három helyet javítva a nyolcadik a két amerikai lemezlovas, Andrew Taggart és Alex Pall alkotta The Chainsmokers felvétele, a Roses, amelyben a philadelphiai Elizabeth Mencel, művésznevén ROZES énekel. A rangsorban tartózkodás 14. hetében került be a TOP 10-be.

Az Egyesült Királyságban második hete egy másik kanadai énekes, Shawn Mendes áll az élen a Stitches című slágerrel. A 61. pozícióból a bronzérmesbe ugrott Jonas Blue londoni producer a Dakotával készült Fast Carral, Tracy Chapman amerikai énekesnő 1988-as zeneszámának tropical house stílusban készült átdolgozásával. Múlt héten, csütörtökön debütált az online felületeken Rihanna nyolcadik, Anti című stúdióalbuma, amelynek megjelenését többször is elhalasztották. Egy nappal korábban látott napvilágot a barbadosi énekesnő Drake kanadai rapperrel készült Work című dala, amely már szerepel is a listán, a 13. helyre érkezett meg. A 64. pozícióból a 15. helyre lépett Rob Schneider amerikai színész lánya, Elle King az Ex’s & Oh’s című szerzeménnyel, amely az USA-ban a tizedik pozícióig jutott.

A német piacon második hete a két német, Mark Forster énekes és Felix Jaehn producer formációja, az Eff vezet a Stimme című felvétellel. Négy helyet előlépve a hatodik a Lukas Graham dán popkvartett zeneszáma, a 7 Years.

Magyarországon – akárcsak tavaly novemberben a Burai Krisszel készült Budapest című dallal – rajt-cél győzelmet aratott Mr.Missh rapper a Sok a gond című szerzeménnyel. A negyvenes mezőnyben további kilenc új belépőre lelünk. David Bowie 1975-ös slágere, a Golden Years a negyedik, Jonas Blue és Dakota felvétele, a Fast Car a hatodik, Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) eurovíziós versenydala, a Pioneer a 14., Sante Cruze magyar lemezlovas zeneszáma, a Get So High a 22., DJ SuperStereo & Stars featuring Péterfy Bori felvétele, a Hajnal a 25., a fun. és Janelle Monáe 2011-es keltezésű slágere, a We Are Young a 26., Sigala szerzeménye, a Sweet Lovin’ (Bryn Christopher énekel benne) a 31., a Disclosure és Sam Smith dala, az Omen a 36., az Eagles 1976-os klasszikusa, a Hotel California a 37. pozícióban kezdett. A magyarországi rádiók nyolcadik hete Adele Hellóját sugározzák a leggyakrabban. A legtöbbet játszott magyar zeneszám, Rúzsa Magdi Tejútja egy helyet rontva a negyedik.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Panic! at the Disco: Death of a Bachelor
Egyesült Királyság – David Bowie: Blackstar
Németország – Summer Cem: Cemesis
Magyarország – Tankcsapda: Jubileum 25

 

Dzsesszzenészek hete a magyar listán

Az amerikai albumeladási rangsor élmezőnyében két újdonság található. A csúcson rajtol 190 ezer példánnyal a Panic! at the Disco ötödik stúdiólemeze, a Death of a Bachelor. A Las Vegas-i rockzenekarnak ez az első listavezető korongja. Eddig a második hely volt a csúcspozíciója, amelyet a második, 2008-as Pretty. Odd. és a negyedik, 2013-as Too Weird to Live, Too Rare to Die! című stúdióalbumával ért el. A hatodik helyet szerezte meg 45 ezer példánnyal a Kidz Bop 31. része, amelyen napjaink slágerei gyerekek előadásában hallhatók.

A brit piacon a hatodik pozícióban nyitott a Suede a Night Thoughts című hetedik stúdiólemezével. A londoni rockegyüttes 1993-ban Mercury Prize-t kapott az első albumáért, az előző egy év legjobb brit és ír nagylemezének kiáltották ki. A Megadeth Los Angeles-i metálzenekar szintén új belépő 15. stúdióalbuma, a Dystopia a 11. helyet foglalta el.

Németországban Azad kurd származású német rappert Summer Cem török származású német rapper váltotta a rangsor élén a Cemesis című nagylemezével. Két másik német rapper Vega és Bosca közös albuma, az Alte Liebe rostet nicht a negyedik, a KrawallBrüder német együttes dupla válogatáslemeze, a Heute, Morgen, für Immer a hatodik, az angol Steven Wilson EP-je, a 4 ½ a hetedik pozícióba iratkozott fel.

A magyar zenepiacon továbbra is – összességében kilencedik hete – a Tankcsapda két-két CD-ből és DVD-ből álló Jubileum 25 című kiadványából értékesítik a legtöbbet. A Suede albuma a 11. helyen debütált. A mezőnybe három dzsesszlemez érkezett meg: Kaltenecker Zsolt korongja, a Revisited a 21., a Hajdu Klára Quartet albuma, a Plays Standards – Dedicated to Chet Baker a 25., a Silence Fiction magyar dzsesszzenekar nagylemeze, a Silence Fiction a 39. pozícióban kezdett.

Puha József, ATEMPO.sk