Benkó Fruzsina Borbála a Fölszállott a páva továbbjutója

A Fölszállott a páva népzenei, néptáncos tehetségkutató verseny hetedik válogatóján jutott tovább a felvidéki népdalénekes Benkó Fruzsina Borbála, akit az idei Harmónia Díj két kategóriájában is jelöltek.

„Nem telhet el nap népzene nélkül. Ha háztartási munkában segítek, akkor is népzene szól, esetleg magamnak dalolok.” – írja a Miskolci egyetem egészségügyi karának hallgatója, akinek az énekhangjának már másodszorra szavaz bizalmat a területi zsűri. A Fülek melletti Gömörsídről érkezett és idén is palóc népdalokat énekelt. A Fölszállott a páva első évadjában Fruzsina az élő adások első fordulójáig jutott.

A zsűri tagjai 2014-ben Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas koreográfus, Sebestyén Márta, Kossuth-díjas énekes, Sebő Ferenc, Kossuth-díjas zenész, a zsűri elnöke, továbbá Agócs Gergely, néprajzkutató, zenész és Diószegi László, történész, koreográfus, a Martin Néptáncszövetség elnöke lesz.
A versenyre a teljes magyar nyelvterületen tevékenykedő, 16 és 35 év közötti versenyzők jelentkezhettek, négy kategóriában: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok, szóló és páros táncosok, valamint táncegyüttesek. A tapasztalat az, hogy a tavalyi műsor sikerességének és igényességének köszönhetően az amatőrök mellett idén jóval több profi táncos és zenész jelentkezett a megmérettetésre.

Azt, hogy kik a legjobbak és kiket juttathatnak a győzelemhez szavazataikkal az idén április 19-én derül ki, a Fölszállott a páva 2014 döntőjén. Az élő adások március 8-tól indulnak, ahol szurkolhatunk az egyetlen felvidéki versenyzőnek, Benkó Fruzsina Borbálának.

ATEMPO.sk
forrás: Fölszállott a páva