Ma este jön A Dal döntője – ezeket a dalokat hallhatjuk

A Dal 2016

Ma rendezik A Dal 2016 döntőjét, a Duna és a Duna World csatornán élőben látható showműsorban eldől, hogy a nyolc finalista közül melyik előadó és dal képviseli Magyarországot a májusi stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválon.

A 25 éves Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) Pioneer című dalával elő- és középdöntőjét egyaránt megnyerte, akárcsak a 29 esztendős Petruska András, aki a Trouble in My Mind című dalt adja elő szombat este.

A döntőben két magyar nyelvű dal hangzik el: Oláh Gergő a Győz a jó című számmal versenyez, a Parno Graszt pedig a Már nem szédülökkel.

A Kállay Saunders Band dalának címe Who We Are. Ha ez a produkció győzne szombaton, Kállay-Saunders András lenne az első magyar előadó, aki másodszor is képviselhetné az országot az Eurovízión: 2014-ben Koppenhágában a döntőben az 5. helyen végzett Running című dalával.

Szintén a döntőben szerepel Berkes Olivér és Tóth Andi duettje: a általuk előadott Seven Seas című dalt kétszer is a közönség juttatta tovább. Vásáry André a Why-t énekli, a döntőben Mushu nevű formáció pedig az Uncle Tom című szerzeményt adja elő.

A ma esti döntőben előbb a szakmai zsűri tagjai - Zséda, Frenreisz Károly, Both Miklós és Pierrot - választanak ki pontozással négy dalt, majd a tévénézők szavazatai alapján dől el, hogy ezek közül melyik előadó és szám képviseli Magyarországot május 10. és 14. között az Eurovíziós Dalfesztiválon Stockholmban.

Szavazni A Dal 2016 applikáció segítségével, a verseny honlapján (mediaklikk.hu/adal) vagy sms-ben lehet.

A műsor történetében először lesz nemzetközi sztárvendég: a minszki születésű norvég Alexander Rybak nemcsak énekes és hegedűvirtuóz, hanem popsztár is, 2009-ben ő nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Lesz egy másik extra produkció is, A Dal tavalyi győztese, Csemer Boglárka is fellép.

A showműsorban veszi át díját A Dal 2016-hoz kapcsolódó akusztikus verseny győztese, a ByThe Way, amely Free to Fly című dalával az online szavazatok 39 százalékát kapta. A győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában.

A műsorral párhuzamosan a Petőfi Rádió most először hirdetett remixversenyt, amelyet a Victor Strada néven alkotó Gruber Viktor nyert meg, ő Berkes Olivér és Tóth Andi Seven Seas című dalából készített remixet.

ATEMPO.sk / MTI