70 éves Koncz Zsuzsa

Ma 70 éves Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő. A magyar beat, pop és rock zene egyik meghatározó egyénisége. Elsősorban verslemezeiért és politikai tartalmú (a rendszerváltás előtt esetenként betiltott) dalairól és választékos előadásmódjáról ismert. Koncz Zsuzsának 97 magyarországi és 24 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 39 – olykor többször, több változatban is kiadott – album. Erkel színházi és sportcsarnokbeli koncertjeiről (és videóiból) féltucat DVD készült. Diszkográfiája szerint több mint négyszázötven (457) hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait.

 

https://www.youtube.com/watch?v=j0188BIijDU

 

Az első Ki mit tud-on (tehetségkutató vetélkedő, MTV, 1962.) válik országosan ismertté. 1963-tól amatőrként énekel az Omega, az Illés majd a Metró zenekarokkal. Első átütő sikerét 1966-ban a Rohan az idő című dal hozta meg. Lemezfelvételeit az Illés együttessel, majd a Fonográffal készíti, megszűnésük után a legjobb hazai stúdiózenészekkel dolgozik. Dalait a legkiválóbb magyar zeneszerzők szerzik, a szövegeket főképp Bródy János írja. Aranylemezek, kitüntetések jelzik eddigi pályafutását. Számtalan hazai és külföldi fesztiválon aratott sikert, koncertezett és készített tévéműsorokat.

Márciusban két alkalommal is Felvidékre látogat az énekesnő. Március 15-én Érsekújvárban ad nagykoncertet, majd március 21-én Somorján láthatjuk a színpadon.

Gratulálunk a művésznőnek :-)

ATEMPO.sk / konczzsuzsa.hu