Heti listafigyelő – 2016/12. hét

Az untitled unmastered. hivatalosan nem stúdiólemez, hanem válogatásalbum. Napjaink legtöbbet dicsért rappere, a kaliforniai Kendrick Lamar váratlanul rukkolt elő vele. Az elmúlt években készült dalait pakolta fel rá, azokat, amelyek lemaradtak a tavalyi, To Pimp a Butterfly című stúdiólemezéről.

Az untitled unmastered. című korongon nyolc cím nélküli szerzemény szerepel, Lamar ezeket a felvétel időpontja alapján nevezte el. Néhányat közülük már korábban bemutatott tévés show-műsorokban és ilyen-olyan fellépéseken. Az album 178 ezer példánnyal az amerikai eladási lista csúcsán nyitott. Az előttünk álló időszakban több fontos nagylemez is megjelenik, például Zayné, Mike Posneré, Meghan Trainoré vagy Ariana Grandéé – ezekből már kaptunk ízelítőt, a beharangozók megtalálhatók a dalok rangsoraiban.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Drake: Work
Egyesült Királyság – Mike Posner: I Took a Pill in Ibiza
Németország – Alan Walker: Faded
Magyarország – Jonas Blue featuring Dakota: Fast Car

 

Érik Mike Posner első nagy világslágere

Negyedik hete a barbadosi Rihanna a kanadai rapperrel, Drake-kel készült slágere, a Work uralja az amerikai Hot 100 rangsort. A brit listán öt hét után trónfosztott lett a Lukas Graham dán kvartett zeneszáma, a 7 Years, az USA-ban pedig változatlanul törtet előre, újabb négy helyet javítva már az ötödik. Meghan Trainor massachusettsi születésű énekesnő előreláthatólag május 13-án adja ki a második, Thank You című stúdióalbumát, amelynek előhírnöke, a No című felvétel a 11. pozícióba iratkozott fel.

Az amerikai rangsorban négy helyet ugorva a tizedik, a britben átvette a vezetést Mike Posner az I Took a Pill in Ibiza című szerzeménnyel. A michigani dalszerző-énekes első stúdiólemeze, a 31 Minutes to Takeoff 2010 augusztusában került a boltokba, a másodikkal, az At Night, Alone. cíművel a tervek szerint május 6-án rukkol elő. A Fifth Harmony öttagú miami lánycsapat a Ty Dolla $ign Los Angeles-i énekessel készült Work from Home című zeneszáma hét pozíciót előlépve a negyedik. A floridai születésű Ariana Grande május 20-án megjelenő harmadik, Dangerous Woman című stúdióalbumának címadó felvétele a 17., a One Direction fiúcsapatból kivált Zayn pénteken piacra kerülő Mind of Mine című első szólólemezének második dala, a Like I Would a harmincadik helyre érkezett meg. Az első, a Pillowtalk februárban egy hétig uralta a listát, jelenleg a 12. pozícióban tanyázik.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban hatodik hete Alan Walker norvég producer az első a Faded című szerzeménnyel, amelyben Iselin Solheim norvég énekesnő vokálozik. Megfelezte helyezéseinek számát Sia ausztrál énekesnő a hatodikon lévő Cheap Thrills című zeneszámmal, amelyet a jamaicai Sean Paullal készített.

Magyarországon negyedik hete Jonas Blue és Dakota vezet a Fast Carral, Tracy Chapman slágerének az átdolgozásával – már a rádiók is ezt játsszák a leggyakrabban. A Single (track) Top 40 rangsorban három új belépő szerepel. Martin Garrix holland producer John Martin és Michel Zitron svéd énekesekkel készült felvétele, a Now That I’ve Found You a 15., a kolumbiai Shakira az Állati nagy balhé (Zootopia) című animációs film betétdalával, a Try Everythinggel a huszadik, Avicii svéd producer zeneszáma, a Broken Arrows – amelyben Zac Brown, a Zac Brown Band georgiai countryzenekar frontembere énekel – a 21. pozíciót foglalta el.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kendrick Lamar: untitled unmastered.
Egyesült Királyság – Adele: 25
Németország – Bibi & Tina: Soundtrack zum 3. Kinofilm – Mädchen gegen Jungs
Magyarország – 30Y: Best of

 

Jeff Buckley újabb posztumusz albuma

Az amerikai eladási rangsor tízes mezőnyében Kendrick Lamar korongja mellett még egy újdonság található: a negyedik helyet szerezte meg 53 ezer példánnyal 2 Chainz georgiai rapper a ColleGrove című harmadik stúdiólemezével, amelynek alapváltozata tizenkét dalából nyolcban Lil Wayne működik közre.

Az Egyesült Királyságban megszakításokkal 11. hete Adele korongja, a 25 a legkelendőbb – a héten 22 795 példánnyal vezet. A Killswitch Engage massachusettsi metálegyüttes hetedik stúdióalbuma, az Incarnate a tizedik, a The Gaslight Anthem New Jersey-i rockzenekar énekes-gitárosa, Brian Fallon első szólólemeze, a Painkillers a 13., Alessia Cara kanadai énekesnő első albuma, a Know-It-All (Észak-Amerikában még novemberben, a brit piacon március 11-én adták ki) a 14., az 1997 májusában harmincévesen elhunyt Jeff Buckley kaliforniai születésű énekes-gitáros You and I című válogatáslemeze (két saját szerzeménye mellett nyolc átdolgozás szerepel rajta) a 16. pozícióban kezdett.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon második hete a Bibi & Tina: Soundtrack zum 3. Kinofilm – Mädchen gegen Jungs című korong a legnépszerűbb. A 3 Doors Down Mississippi állambeli rockegyüttes hatodik stúdióalbuma, az Us and the Night az ötödik, a Luxuslärm német pop-rock zenekar nagylemeze, a Fallen und Fliegen a kilencedik, a Killswitch Engage albuma (Incarnate) a tizedik helyen debütált.

A magyar lista élére a pécsi 30Y válogatáskorongja került, a rangsorban tartózkodás 13. hetében. A Memphis Belle szombathelyi együttes első nagylemeze, a Cabinsize a 13., Palya Bea albuma, a Tovább nő a 18., a Sabaton svéd metálzenekar koncertlemeze, a Heroes on Tour a 19. pozícióban rajtol.

Puha József, aTEMPO.sk