Áprilisban Erdélyi koncertkörútra indul a felvidéki Parapács Zenekar

Parapács Zenekar

Erdélyben koncertezik a felvidéki Parapács Zenekar, a Fölszállott a páva 2012 zenekari kategóriájának nyertese április 4. és 11. között.

Az együttes Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredán, Szentegyházán, Gyergyószentmiklóson és Nagyváradon lép fel, a koncertek vendége Agócs Gergely népzenekutató, népzenész és Kubinyi Júlia népdalénekes lesz.

Kubinyi Júlia

A zenekar a felvidéki népzene sokszínűségét mutatja be a felvidéken előforduló tradicionális népi hangszerek - hegedű, brácsa, bőgő, cimbalom, duda, tárogató, furulya, furaja, citera - segítségével. Az együttes Bëbocsátlak című lemezén felvidéki - magyar, szlovák és cigány - népzene hallható eddig még feldolgozatlan forrásokból merítve.

Agócs Gergely

A sepsiszentgyörgyi helyszínen április 8. és 10. között Agócs Gergely és a Parapács Zenekar a dudazene vonószenére gyakorolt hatását mutatja be élményszerűen, elsősorban felvidéki zenei példákon keresztül. A rendhagyó interaktív órákon egyebek mellett néprajzi ismeretekkel, jóízű adomákkal, hangszeres zenével, énekszóval és tánccal várják a diákokat.

 

ATEMPO.sk / MTI