Heti listafigyelő – 2016/15. hét

Már hetekkel ezelőtt tudtuk, hogy Zayn Malik első szólólemeze, a Mind of Mine az amerikai eladási listán is rajt-cél győzelmet arat, s ezzel az énekes rekordot állít fel. Ellenfele nem volt. A múlt heti első és második helyezett albuma zuhanórepülésbe kezdett, s Zayn a mögötte nyitó énekesnő korongját is közel százezer példánnyal előzte meg.

Gwen Stefani harmadik szólólemeze, a This Is What the Truth Feels Like az élről a 17. helyre, Jordan Smith első albuma, a Something Beautiful az ezüstérmesből a 24. pozícióba zuhant. K. Michelle memphisi énekesnő harmadik stúdiólemeze, a More Issues Than Vogue 59 ezer példánnyal a második helyre érkezett meg. Zayn első szólóalbuma pontosan egy évvel a One Direction fiúcsapatból való kiválása után, március 25-én jelent meg. Az Egyesült Királyságban a múlt héten 22 250 példánnyal, az USA-ban a héten 157 ezerrel debütált a rangsor csúcsán. Ő az első angol szólóénekes, aki az első nagylemezével az amerikai lista élén rajtol. 1988 januárjában George Michael is elfoglalta a rangsor csúcsát az első, Faith című szólóalbumával, de csak a listán tartózkodás kilencedik hetében – az első héten a 41. pozícióba iratkozott fel vele.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Drake: Work
Egyesült Királyság – Mike Posner: I Took a Pill in Ibiza
Németország – Alan Walker: Faded
Magyarország – Alan Walker: Faded

 

Változatlan listavezetők

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában hetedik hete Rihanna és Drake az első a Workkel. A Lukas Graham a 7 Yearsszel az ezüstérmes, Meghan Trainor zeneszáma, a No három helyet javítva bronzérmes. A Fifth Harmony öttagú miami lánycsapat a Ty Dolla $ign Los Angeles-i énekessel készült felvétele, a Work from Home két pozíciót előlépve a tizedik.

A brit listát negyedik hete a michigani Mike Posner uralja az I Took a Pill in Ibiza című slágerrel. Folyamatosan felezi a helyezéseinek számát az ausztrál Sia a jamaicai Sean Paullal készült Cheap Thrills című szerzeménnyel, amely tizenhatodikból lett nyolcadik, aztán negyedik, a héten pedig a második. Az első új belépőt a 21. pozícióban találjuk: Drake kanadai rapper április 29-én forgalomba kerülő Views from the 6 című stúdióalbumának One Dance című dala startol itt, amely Wizkid és Kyla közreműködésével készült – Kyla 2008-as Do You Mind című zeneszámának az átdolgozására épül. A harmincadik helyet szerezte meg a The Vamps angol fiúkvartett a jamaicai Omival készített I Found a Girl című újdonsága.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Az Egyesült Királyságban négy pozíciót ugorva a hetedik, Németországban kilencedik hete vezet Alan Walker angol–norvég producer a Faded című felvétellel. Már itt is az élmezőnyben tanyázik, három helyet javítva a nyolcadik a Fifth Harmony és Ty Dolla $ign a Work from Home-mal. A 13. pozícióban kezdett Mark Forster német énekes a Wir sind Gross című szerzeménnyel.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban harmadik hete Alan Walker slágere az első. A mezőnyben két új belépő szerepel: DJ Szatmári Jucussal készült dala, a Most úgy szeress a 24., Flo Rida floridai rapper zeneszáma, a My House a negyvenedik helyen nyitott. A magyarországi rádióállomások negyedik hete Jonas Blue és Dakota Fast Car című felvételét játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Zayn: Mind of Mine
Egyesült Királyság – The Last Shadow Puppets: Everything You’ve Come to Expect
Németország – Xavier Naidoo: Nicht von dieser Welt 2
Magyarország – Bródy János: Ráadás

 

Újra aktív a The Last Shadow Puppets

Az amerikai tízes mezőnyben Zayn és K. Michelle korongja mellett további két újdonság található. Young Thug atlantai rapper mixtape albuma, a Slime Season 3. része 38 ezerrel a hetedik, az Asking Alexandria angol metálzenekar negyedik stúdiólemeze, a The Black harmincezerrel a kilencedik pozícióba érkezett meg. Joe Bonamassa New York-i blues-rock zenész 12. stúdióalbuma, a Blues of Desperation a 12., Anthony Hamilton észak-karolinai énekes hetedik stúdiólemeze, a What I’m Feelin’ a 15., az Amon Amarth svéd metálegyüttes tizedik stúdióalbuma, a Jomsviking a 19. helyen debütált.

A brit TOP 10-ben öt új belépő szerepel. 30 797 példánnyal a rangsor élén rajtol az elsősorban az Arctic Monkeys frontembereként ismert Alex Turner másik zenekara, a The Last Shadow Puppets második stúdiólemeze, az Everything You’ve Come to Expect. Az első, a The Age of the Understatement 2008 áprilisában jelent meg. A Lukas Graham dán fiúcsapat második albuma, a Lukas Graham a második, a Neil Tennant és Chris Lowe alkotta angol Pet Shop Boys 13. stúdiólemeze, a Super a harmadik, a Black Stone Cherry Kentucky állambeli, edmontoni rockegyüttes ötödik stúdióalbuma, a Kentucky az ötödik, Aled Jones walesi énekes korongja, a One Voice a hatodik pozíciót foglalta el. A múlt heti listavezető, Zayn nagylemeze, a Mind of Mine a kilencedik helyre esett, 7 733 példánnyal.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon Xavier Naidoo német énekes Nicht von dieser Welt 2 című stúdióalbuma iratkozott fel a rangsor csúcsára. Az élmezőnyben további négy újdonságra lelünk: a Pet Shop Boys nagylemeze (Super) a harmadik, a Moderat berlini elektrozenei trió albuma, a III az ötödik, Ali As müncheni rapper nagylemeze, az Euphoria a hatodik, a Hirntot Posse: Hirntot Records – HT100 című korong a nyolcadik pozícióban startol.

Bródy János április 5-én ünnepelte hetvenedik születésnapját. Az idei stúdióalbuma, a Ráadás hat héttel ezelőtt rajt-cél győzelmet aratott a magyar eladási listán, most visszatért az élre. A zenész 2011-es Az Illés szekerén című nagylemeze a kilencedik helyre jött vissza, az 1989-es Hang nélkül című albuma a 23. pozícióban kezdett. A negyvenes mezőnyben még egy új belépő található, Copy Con Az című nagylemeze az ezüstérmes pozícióban.

Puha József, aTEMPO.sk