Heti listafigyelő – 2016/17. hét

Továbbra is, immár kilencedik hete Rihanna és Drake uralja az amerikai Hot 100 rangsort a Work című slágerrel. Ezzel a barbadosi énekesnő az egyik örökranglistán megelőzte a The Beatlest, s már csak Mariah Carey található előtte. 

Ha összeadjuk a Hot 100 élén eltöltött heteket, akkor Rihanna hatvanadik hete tanyázik a csúcson. A The Beatlesnek ötvenkilenc hét jött össze – bár azt is hozzá kell tenni, hogy a gombafejűek egyedül, s nem neves közreműködőkkel, vagy mások dalainak a közreműködőjeként vezettek. Mariah Carey, a rekorder hetvenkilenc hetet töltött a rangsor élén. Rihannának a Work a 14. olyan felvétele, amely felért a csúcsra az USA-ban. Ezen az örökranglistán ketten előzik meg: Mariah Carey tizennyolc és a The Beatles húsz első helyezett zeneszámmal.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna featuring Drake: Work
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Sia featuring Sean Paul: Cheap Thrills
Magyarország – Alan Walker: Faded

 

Csökkentek a 7 Years listavezetős esélyei

Hetekig a Lukas Graham dán popkvartett slágerét tartottuk az első számú listavezető-esélyesnek az USA-ban. A trónszerzés azonban – most legalábbis úgy tűnik – nem jön össze. A brit rangsort öt hétig uraló 7 Years az amerikai listán három hétig állt ugrásra készen a második helyen, most egy pozíciót rontott, csakúgy, mint Meghan Trainor a negyedikre hátráló No című szerzeménnyel. Az első hely legnagyobb várományosává Kanye West kiadója, a GOOD Music új felfedezettje, Desiigner, a 19. életévében járó New York-i rapper lépett elő a Panda című felvételével, amely az ötödik pozícióból az ezüstérmesbe jött fel. Három helyet javítva a kilencedik Joe Jonas együttese, a DNCE a Cake by the Ocean című zeneszámmal.

A brit tízes mezőnyben nem történt említésre méltó dolog, ugyanazok alkotják, mint a múlt héten, az első helyezett is ugyanaz, második hete a kanadai Drake, a nigériai Wizkid és a fülöp-szigeteki Kyla vezet a One Dance-szel. Az első új belépőre a 32. pozícióban lelünk. Ide érkezett meg P!nk újdonsága, a Just Like Fire, az Alice Tükörországban (Alice Through the Looking Glass) című film betétdala. Máris felbukkant a rangsorban egy Prince-sláger, a Purple Rain (Prince and The Revolution) a 65. helyre tért vissza.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német TOP 10 viszont – több hét pangás után – jelentősen átalakult. Trónfosztott lett Alan Walker a Fadeddel – tíz hétig uralta vele a mezőnyt. Sia került az élre a jamaicai Sean Paullal készített Cheap Thrills című szerzeménnyel. Az ausztrál énekesnő eddig a francia David Guetta She Wolf (Falling to Pieces) című felvétele közreműködőjeként járt a legmagasabban, a bronzérmes pozícióban. Szólóban a Chandelierrel a tizedik helyig jutott. Sean Paul a She Doesn’t Minddal szerepelt a legmagasabban, az ezüstérmes pozícióban. Drake, Wizkid és Kyla (One Dance) tizennyolc helyet ugorva a hatodik, a The Chainsmokers New York-i lemezlovas-duó és Daya pittsburghi énekesnő zeneszáma, a Don’t Let Me Down ötöt javítva a kilencedik, Era Istrefi koszovói albán énekesnő dala, a BonBon szintét ötöt ugorva a tizedik.

A magyar Single (track) Top 40 listán ötödik hete Alan Walker az első, s már a rádiók is az angol–norvég producer Iselin Solheim norvég énekesnővel készült slágerét sugározzák a leggyakrabban. A Bëlga szerzeménye, a Rendőrmunka a 26., Chris Lawyer (Katona Krisztián) felvétele, az Áldott a 33., P!nk zeneszáma (Just Like Fire) a 35. pozícióban debütált.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – The Lumineers: Cleopatra
Egyesült Királyság – PJ Harvey: The Hope Six Demolition Project
Németország – Andrea Berg: Seelenbeben
Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Varázsszavak

 

Már a listákon Prince néhány korongja

Az amerikai albumeladási rangsor élmezőnyében két új belépő található. A The Lumineers második stúdiólemeze, a Cleopatra a múlt héten mindössze 10 892 példánnyal volt listavezető a brit rangsorban. Most az amerikaiban is elfoglalta az első helyet, 125 ezer példánnyal. A denveri folk-rock zenekar első, 2012 áprilisában megjelent albumából eddig 1 millió 343 ezer példány kelt el az amerikai piacon. Az ezüstérmes pozícióban 71 ezer példánnyal a Deftones kaliforniai metálegyüttes nyolcadik stúdiólemeze, a Gore kezdett.

Ezen a héten sem kellett túl sok példány a brit lista első helyének megszerzésére. PJ Harvey kilencedik stúdióalbuma, a The Hope Six Demolition Project 11 436 példánnyal rajtol a csúcson. Az angol énekesnő eddig a második korongjával, az 1993-as Rid of Me cíművel tanyázott a legmagasabban, a bronzérmes pozícióban. Ő az egyetlen, aki kétszer kapta meg a Mercury Prize-t, vagyis az előző egy év legjobb brit és ír nagylemezének járó díjat. 2001-ben a Stories from the City, Stories from the Sea és 2011-ben a Let England Shake című albumával érdemelte ki a rangos díjat. Még egy újdonságra lelünk a tízes mezőnyben: Santana 23. stúdiólemeze, a Santana IV a negyedik helyet szerezte meg. Egyelőre Prince három albuma szerepel a rangsorban, két válogatás- és egy stúdiólemeze: a 2006-os Ultimate Prince a tizedik, a 2001-es The Very Best of Prince a 18., az 1984-es Purple Rain (Prince and The Revolution) az 55. pozícióba tért vissza. Biztosra vehető, hogy a jövő héten már jóval több albuma lesz jelen a százas mezőnyben.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon második hete Andrea Berg német énekesnő nagylemeze, a Seelenbeben a legnépszerűbb. Matthias Reim német énekes albuma, a Phoenix a második, RAF Camora osztrák dancehall- és hiphopzenész korongja, a Ghøst a harmadik, Vanessa Mai német énekesnő nagylemeze, a Für Dich a negyedik, a Santana albuma (Santana IV) az ötödik, Michelle német énekesnő korongja, az Ich würd’ es wieder tun a hatodik, az AK Ausserkontrolle német rapcsapat nagylemeze, a Panzaknacka a tizedik, PJ Harvey albuma (The Hope Six Demolition Project) a 11. helyen nyitott. A The Very Best of Prince a 98. pozícióban található.

Magyarországon második hete a Kowalsky meg a Vega nagylemeze, a Varázsszavak a legkelendőbb. Megőrizte a második helyét az Ossian albuma, a Fényárban és félhomályban. Az együttes többi tizenhét korongja azonban – amelyek egy hete elárasztották a rangsort – elhagyta a negyvenes mezőnyt. Tilinger Attila válogatása, a Best of a negyedik, Péterfy Bori és a Love Band nagylemeze, a Szédülés az ötödik, Márió albuma, az Angyalszárnyon a tizedik, a Santana korongja (Santana IV) a 26., az Insane magyar metálzenekar nagylemeze, az Err a 28. pozícióba iratkozott fel.

Puha József, aTEMPO.sk