Heti listafigyelő – 2016/18. hét

A dalok brit listájának százas mezőnyében az április 21-én elhunyt Prince-nek hat slágere szerepel. Egy másik előadó dupla ennyi felvétellel van jelen a rangsorban: Beyoncé. A houstoni születésű énekesnő új, váratlanul megjelent Lemonade című nagylemezének mind a tizenkét zeneszáma felkerült a listára.

A Hold Up a 17., a Formation a 31., a Sorry a 33., a 6 Inch (featuring The Weeknd) a 35., a Don’t Hurt Yourself (featuring Jack White) a 36., a Freedom (featuring Kendrick Lamar) a negyvenedik, a Daddy Lessons a 44., a Pray You Catch Me az 52., a Sandcastles az 57., az All Night a hatvanadik, a Love Drought a 69., a Forward (featuring James Blake) a 85. helyre iratkozott fel. A Lemonade című korong természetesen a brit albumeladási rangsor csúcsára érkezett meg, 73 392 példánnyal.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Desiigner: Panda
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Sia featuring Sean Paul: Cheap Thrills
Magyarország – Alan Walker: Faded

 

Tizenkilenc éves rapper trónszerzése

Rapperek a hét győztesei az USA-ban. Rihanna és Drake a Workkel kilenc hét után trónfosztott lett, s a negyedik pozícióba esett. Desiigner került az élre a Panda című szerzeményével. A tizenkilenc éves brooklyni rapper Kanye West kiadója, a GOOD Music új felfedezettje. Tíz helyet javítva a harmadikra jött fel egy másik rapper, a brit rangsort harmadik hete vezető kanadai Drake pénteken megjelent Views című stúdióalbumának One Dance című felvétele, amely a nigériai Wizkid és a fülöp-szigeteki Kyla közreműködésével készült – Kyla 2008-as Do You Mind című zeneszámának az átdolgozására épül. Az amerikai listára Prince hat slágere tért vissza. A Purple Rain (Prince and The Revolution – 1984) a 17., a When Doves Cry (1984) a huszadik, a Kiss (Prince and The Revolution – 1986) a 28., a Little Red Corvette (1982) a 29., a Let’s Go Crazy (Prince and The Revolution – 1984) a 39., a 1999 (1982) a 41. pozícióban található.

Prince a brit rangsorban szintén hat dallal tanyázik. A Purple Rain már a múlt héten is jelen volt, most ötvenkilenc helyet ugorva a hatodik. A When Doves Cry a 26., a Kiss a 38., a Raspberry Beret (Prince and The Revolution – 1985) a 47., a 1999 a 49., a Little Red Corvette a hetvenedik pozícióban szerepel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon a Purple Rain a 13., a Kiss a 29., a When Doves Cry a 49., a 1999 a 75. helyen található. A csúcson nincs változás, második hete az ausztrál Sia és a jamaicai Sean Paul uralja a mezőnyt a Cheap Thrillsszel. Beyoncé nagylemezéről két felvétel tanyázik a százas mezőnyben: a 6 Inch a 71., a Formation a 74. pozícióban kezdett.

A magyar Single (track) Top 40 listán hatodik hete az Angliában született, norvég Alan Walker az első a Faded című szerzeménnyel, s a magyarországi rádiók is ezt sugározzák a leggyakrabban, második hete. A két New York-i lemezlovas alkotta The Chainsmokers és Daya pittsburghi énekesnő zeneszáma, a Don’t Let Me Down a huszadik, a barbadosi Rihanna újdonsága, a Needed Me a 31., a New Jersey-i Charlie Puth dala, a One Call Away a negyvenedik helyen debütált. A magyar rangsorban is felbukkant Prince öt slágere, köztük két olyan, amely csak nálunk szerepel. A Purple Rain a negyedik, a Cream (Prince and The New Power Generation – 1991) a 17., a When Doves Cry a 18., a Gett Off (Prince and The New Power Generation – 1991) a 24., a Kiss a 38. pozícióban található.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Prince: The Very Best of Prince
Egyesült Királyság – Beyoncé: Lemonade
Németország – Andrea Berg: Seelenbeben
Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Varázsszavak

 

Világszerte tarolnak Prince korongjai

Prince-nek nyolc albuma jött vissza az amerikai eladási rangsor kétszázas mezőnyébe. A The Very Best of Prince (2001) 179 ezer példánnyal az első, a Purple Rain (Prince and The Revolution – 1984) 69 ezerrel a második, a The Hits/The B-Sides (1993) 41 ezerrel a hatodik, a 1999 (Prince and The Revolution – 1982) a 31., az Ultimate Prince (2006) a 61., a Sign o’ the Times (1987) a 95., a HITnRUN Phase One (2015) a 147., a Prince (1979) a 160. helyen tanyázik. Sturgill Simpson Kentucky államból származó énekes harmadik stúdiólemeze, az A Sailor’s Guide to Earth a bronzérmes, a Santana 23. stúdióalbuma, a Santana IV az ötödik pozícióban nyitott. A múlt heti listavezető, a The Lumineers korongja, a Cleopatra a kilencedik helyre esett.

PJ Harvey a múlt heti brit rangsor élén startolt kilencedik stúdiólemeze, a The Hope Six Demolition Project a 23. pozícióba zuhant, az USA-ban a 63. helyen indít. A TOP 10-ben Beyoncé albuma mellett még egy új belépőre lelünk: Katherine Jenkins walesi mezzoszoprán énekesnő nagylemeze, a Celebration a hetedik pozíciót szerezte meg. A mezőnybe már a múlt héten visszatért Prince két válogatás- és egy stúdióalbuma: a The Very Best of Prince a 18. helyről a másodikra, az Ultimate Prince a tizedikről a harmadikra, a Purple Rain az 55. pozícióból a negyedikbe lépett. A legendának további tizenegy kiadványa szerepel a listán: a The Hits/The B-Sides a 13., a Sign o’ the Times a 15., a 1999 a 28., a Parade (Prince and The Revolution – 1986) a 41., az Around the World in a Day (Prince and The Revolution – 1985) a 47., a HITnRUN Phase One az ötvenedik, a Diamonds and Pearls (Prince and The New Power Generation – 1991) az 51., a Dirty Mind (1980) a 61., a Lovesexy (1988) a 75., a Batman (1989) a 92., az Art Official Age (2014) a 94. helyen található.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban harmadik hete Andrea Berg 1966-os születésű német énekesnő stúdiólemeze, a Seelenbeben a legkelendőbb. A tízes mezőnyben három újdonság tanyázik: Christina Stürmer osztrák énekesnő albuma, a Seite an Seite az ezüstérmes, Beyoncé korongja a bronzérmes, Eko Fresh német rapper nagylemeze, a Freezy a negyedik pozíciót foglalta el. A múlt héten még csak Prince egy kiadványa, a The Very Best of Prince szerepelt a rangsorban, amely most a 98. helyről az ötödikre ugrott. Az énekesnek további hat korongja jött vissza a listára: az Ultimate Prince a 19., a Purple Rain a 33., a HITnRUN Phase One az 53., a The Hits/The B-Sides a 71., a Sign o’ the Times a nyolcvanadik, az Art Official Age a 85. pozícióban található.

Nincs változás a magyar albumeladási lista szűk élmezőnyében: a Kowalsky meg a Vega nagylemeze, a Varázsszavak harmadik hete első, az Ossian korongja, a Fényárban és félhomályban harmadik hete második, a csúcsot is megjárt Bródy János-album, a Ráadás harmadik hete harmadik. A Tyler Joseph és Josh Dun alkotta columbusi Twenty One Pilots negyedik stúdiólemeze, a Blurryface a 39. helyre iratkozott fel. A negyvenes mezőnybe Prince két válogatásalbuma került be: a The Very Best of Prince-re a 13., az Ultimate Prince-re a 35. pozícióban lelünk. A válogatás- és mixlemezek eladási rangsorának élére a jelenleg zajló Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató verseny CD-je tért vissza, amelyen a tizenkét induló egy-egy dala kapott helyet.

Puha József, aTEMPO.sk