Átadták a Halmos Béla-díjakat

Horsa István, Virágvölgyi Márta

A Halmos Béla-vándordíjat Horsa István népzenész, míg a Halmos Béla-emlékérmet Virágvölgyi Márta vehette át a Zeneakadémián a Táncház Napja rendezvény keretében.

A Halmos Béla-vándordíjat az öttagú kuratórium 2016-ban Horsa István népzenésznek, a komáromi Ördöngös Népzenetanoda alapítójának, a Ritka Magyar Folkband prímásának ítélte oda. Horsa István Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjét egy éven át használhatja.

A díjat olyan, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó, táncházat muzsikáló hegedűs kapja, aki határokon átívelő, elkötelezett tevékenységet folytat. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget is biztosít a díjazottnak.

A Halmos Béla-emlékérmet a kuratórium 2016-ban Virágvölgyi Mártának ítélte oda több mint négy évtizedes, a táncházmozgalom keretén belül végzett kimagasló szakmai, közösségi, pedagógiai, és felbecsülhetetlen értékű népzenei dokumentációs tevékenységéért.

Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az érmet Halmos Béla gyerekkori barátja, Kiss B. György éremkészítő alkotta. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.

ATEMPO.sk / MTI