Andreas Varady is bemutatkozik a Prágai Tavasz zenei fesztiválon

Több tucat rangos zenekar és szólista lesz a vendége a Prágai Tavasz nemzetközi hírű zenei fesztivál idei, immár 71. kiadásának.

A rendezők közlése szerint a világ 23 országából 14 nagyzenekar, 19 kamaraegyüttes, 65 szólista és karmester mutatkozik be Prágában. Idén összesen 50 koncert lesz, ami rekordnak számít, öttel több, mint a tavalyi évadban. A jegyek mintegy 80 százaléka már elővételben gazdára talált.

Bemutatkozik egyebek között a Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a BBC Szimfonikus Zenekara Londonból, a Berlini Állami Opera Zenekara és Andreas Scholl német operaénekes. Május 30-án koncertet ad a rimaszombati származású jazzgitáros, Andreas Varady is családi zenekarával és vendégzenészeivel (Bandi Varady, Adrian Varady, Benito Gonzalez, Radovan Tariška).

 

Andreas Varady

 

Két speciális koncerttel pedig a IV. Károly cseh király és német-római császár születése 700. évfordulójának adózik a Prágai Tavasz.

A mintegy 80-85 millió korona (930-990 millió forint) költségvetéssel dolgozó fesztivál hagyományosan május 12-én kezdődik és június 4-ig tart.

A megnyitón szintén hagyományosan Bedrich Smetana cseh zeneszerző Hazám című szimfonikus költeményét hallhatják az érdeklődők a prágai Cseh Filharmónia előadásában. A koncertet az észt Paavo Järvi vezényli.

A nyitókoncertet ezúttal nemcsak a prágai Reprezentációs Ház Smetana-termében helyet foglaló nézők hallhatják és láthatják, hanem sokan mások is, mert a prágai Kampa-szigeten, a Moldva-folyó partján hatalmas kivetítőt helyeznek el. Ugyanilyen élményben lesz része nyolc csehországi és néhány szlovákiai mozi, illetve színház nézőinek is, ahol szintén élőben fogják sugározni a műsort.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

ATEMPO.sk / MTI