A Nagy-Szín-Pad! idei győztese a Bohemian Betyars

A Bohemian Betyars nyerte a Nagy-Szín-Pad! című tehetségmutató versenyt vasárnap este a fővárosi Akvárium Klubban.

A VOLT Produkció, a Sziget Szervezőiroda, a Petőfi Rádió és a Petőfi TV szervezésében zajlott rendezvény fináléjában három előadó mérte össze produkcióját, a végeredményről a közönség szavazatai döntöttek. A döntő másik két résztvevője a Bagossy Brothers Company és a Run Over Dogs volt.

A Nagy-Szín-Pad! győztese meghívást kap a Sziget, a Telekom VOLT Fesztivál és a Strand - Nagyon Zene Fesztivál nagyszínpadára, az MTVA felajánlásaként Magyarországot képviselheti a 2017-es groningeni Eurosonic Festivalon, valamint videoklippel és egy 500 ezer forintos üzemanyag-kártyával is gazdagodik. A tehetségmutató versenyzőire számítanak az említett nyári fesztiválok mellett a MOL Nagyon Balaton eseményein.

Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a Nagy-Szín-Pad! alapítói, a VOLT Produkció vezetői azt emelték ki a verseny végén, hogy az idei tehetségmutató mind a tizenkét szereplője megérdemelte volna a döntőbe jutást.

nagyszinpad

A győztes Bohemian Betyars 2009-ben alakult Miskolcon. A csapat saját zenéjét speed-folk freak-punknak nevezi, ebben a keverékben a punkot, a skát, a pszichedeliát és a melodikus témákat vegyítik magyar, balkáni és cigány dallamokkal.

2011-ben mutatták be első lemezüket, a Boros utca 1-et, akkor egy hatnapos német turnén vettek részt. 2012 derekán jelent meg a második album, a Stone Soup, egy ével később a harmadik anyag, az Utcabetyár, végül tavaly a háromszámos Összefúj a szél EP. Az elmúlt évek alatt többször felléptek külföldön, játszanak klubokban és fesztiválokon. A Bohemian Betyarsban Szűcs Levente (ének, akusztikus gitár), Palágyi Máté (hegedű, vokál), Muhari Krisztián (trombita), Mihályfi Máté (szólógitár, vokál), Fehér Gábor (bőgő, vokál) és Dankó Dániel (dob) szerepel.

Az idén harmadszor megrendezett Nagy-Szín-Pad! célja, hogy a kiválasztott előadók karrierje lökést kapjon. A döntőbe jutáshoz a 25 tagú szakmai zsűri pontjainak átlaga, valamint a közönség által leadott voksok 50-50 százalékban számítottak. Az április 23. és május 4. között tartott elődöntőkben és a fináléban a résztvevők egy 15 perces élő blokkot adtak elő. A döntőben a közönség SMS-ben, Instagramon, illetve a nagyszinpad.com-on szavazhatott. A Petőfi Rádió és a Petőfi TV élőben közvetítette a koncerteket.

A döntő vendége a Margaret Island és a Soerii & Poolek, a Nagy-Szín-Pad! két tavalyi résztvevője volt.

A tehetségmutató idei elődöntősei közül nem jutott a döntőbe az Esti Kornél, Freddie, Fran Palermo, a Mongooz and the Magnet, a Marge, a Passed, a SuperStereo, Szabó Benedek és a Galaxisok, valamint a Zaporozsec.

A 2014-ben első ízben megrendezett Nagy-Szín-Pad!-ot a Mary PopKids nyerte, tavaly az Ocho Macho lett a győztes. 

ATEMPO.sk / MTI