Petőfi Zenei Díj – Ők a jelöltek

Zenei díjat alapít a Petőfi Rádió a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő szereplőinek. A Petőfi Zenei Díjat június 28-án Sopronban, a Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján nagyszabású gála keretében adják át.

A Petőfi Zenei Díjat nyolc kategóriában adják át a közönség bevonásával, emellett lesz életműdíj és több szakmai díj a zenei háttéripar szeplőinek. A Petőfi Zenei Díjra a legtöbb, négy-négy jelölést Ákos, a Halott Pénz, a Punnany Massif és a Wellhello kapta.

"Hagyományteremtőnek szánjuk a Petőfi Zenei Díjat, amellyel a tehetségeket és befutott előadókat egyaránt el akarjuk ismerni" - hangsúlyozta az MTVA megbízott vezérigazgatója a díjat bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Vaszily Miklós elmondta: a Petőfi Rádió hosszú évek óta a magyar zenei élet meghatározó adója, de a cél a hallgatottság további növelése és ehhez sokkal szélesebb kört kell elérniük. Hozzátette: a tavaly elindított Petőfi TV és a petőfilive.hu webes és mobilalkalmazás után hiányzott a rádióhoz köthető zenei díj.

"A díjban fontos stratégiai partner számunkra a VOLT Produkció, amely a szervezésben már többször bizonyította rátermettségét, legutóbb a hétvégén véget ért idei Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató során" - fogalmazott a vezérigazgató.

Petőfi Zenei Díj

Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció vezetője, a díj főszervezője elmondta, hogy a VOLT Fesztivál nulladik napján, június 28-án nagy lesz az érdeklődés a díjátadó gála iránt, hiszen már tízezrek ott lesznek a rendezvényen, emellett jelen lesz a magyar popzene színe-java is.

A két és fél órás showműsorban fellép a Punnany Massif, a Quimby, Rúzsa Magdi, a Margaret Island, a Szabó Balázs Bandája, a Halott Pénz, a Wellhello, Lotfi Begi és Mező Misi. A külföldi sztárok közül a holland Lost Frequencies, valamint a brit Wilkinson és Ella Eyre szerepel a programban, utóbbi kettő a show után nagykoncertet ad, akárcsak Ákos. A showt a Duna World, a Petőfi TV, a petőfilive.hu, valamint a Petőfi Rádió egyaránt élőben közvetíti.

Pető Zoltán, a Petőfi Rádió főszerkesztője elmondta, hogy a jelölés alapját a Petőfin 2015. március 1. és 2016. március 1. között legtöbbet játszott 150 magyar dal képezte, közülük választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét a zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló kétszáz fős szakmai testület.

 

Jelöltek

Az év dala kategória

Ákos - Még egyszer
Halott Pénz - Darabokra törted a szívem
Margaret Island - Eső
Marge - Váratlan nyár
Vad Fruttik - Mi lenne jó

Az év együttese kategória

Halott Pénz
Margaret Island
Punnany Massif
Vad Fruttik
Wellhello

Az év női előadója

Fábián Juli
Lábas Viki
Odett
Rúzsa Magdi
Sena

Az év férfi előadója

Ákos
Felcser Máté (Punnany Massif)
Fluor (Wellhello)
Marsalkó Dávid (Halott Pénz)
Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája)

Az év videóklipje

Ákos - Igazán
Blahalouisiana - Ahol összeér
Brains - Balance
Punnany Massif - Utolsó tánc
Wellhello és Halott Pénz - Emlékszem, Sopronban

Az év felfedezettje

Fran Palermo
Freddie
Marge
Nomád
Run Over Dogs

Az év dj-je

DJ Palotai
Jumo Daddy
Karányi
Kőváry
Lotfi Begi

Az év koncertje

Ákos
Halott Pénz
Irie Maffia
Punnany Massif
Welhello

A jelöltekre május 20. és június 20. között a www.petofilive.hu/petofizeneidij oldalon szavazhat a közönség és a szakmai testület is újra voksol. A végeredményt a voksok összessége adja.

Ugyancsak a Petőfi Zenei Díj gálán adják át a Petőfi életműdíját, a gála előtti napokban pedig a zeneipar háttérembereit jutalmazzák: az év producerét, menedzserét, hangmérnökét, hangszerelését/masterelését és az év lemezborítóját.

aTEMPO.sk / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd