Hamarosan felcsendül a gyermeki ének - 16. Csengő Énekszó - FRISSÍTVE

Csengő Énekszó

„A lelki gazdagodás hatalmas forrásai erednek a zenéből. Azon kell lennünk, hogy minél többek számára megnyíljanak.”

Az intézett „üzenet” Kodály Zoltán 1929-ben írt Gyermekkarok című dolgozatából való. Majd „tanítómesterünk” felteszi a kérdést: „Mit kellene tenni? Az iskolában úgy tanítom az éneket és a zenét, hogy ne gyötrelem, hanem gyönyörűség legyen a tanulónak… Nem a fogalmi, racionális oldaláról kell megközelíteni. (…) A közvetlen megérzése útját kell egyengetni. (…) Sokszor egyetlen élmény egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola feladata.” Nagy tanítónk a továbbiakban így folytatja a gondolatsort: „Leghálásabb tárgy a karének, mert legjobban fizet a fáradságért. …bármely iskola énekkara elérheti azt a színvonalat, amelyen alkalmassá válik az iskolán kívüli nevelő szerepre. Egy lépéssel tovább: már a nyilvános zeneéletben is számottevő értéket jelenthet. (…) Néhány évi technikai előkészítés után a gyermek abszolút művészi mértékkel mérhető eredményt érhet el.”

 

A kodályi tanítás itthoni követőinek köszönhetően május 26-án és 27-én új helyszínén, a Lovarda nagytermében immár tizenhatodszor kerül megrendezésre a Csengő Énekszó fesztivál, a szlovákiai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok országos seregszemléje, minősítő versenye. A vox humana – az emberi hang háromévenként zajló nagy ünnepének, már hagyományosan Érsekújvár ad otthont. A verseny kiírói és rendezői a Csemadok Országos Tanácsa, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, karöltve a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányával, a Csemadok Érsekújvári Városi Szervezetével és az Érsekújvári Regionális Művelődési Központtal.

A Csengő Énekszó idei értékelőbizottsága:

Hartyányi Judit (Magyarország) - Tanár, zenepedagógus, karnagy
Józsa Mónika (Szlovákia) - Karnagy, ének-zenetanár
Hraschek Katalin (Magyarország) - Tanár, karnagy

A résztvevő kórusok:

I. Kategória

A komáromi Eötvös Utcai Alapiskola Kicsik Kórusa
A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola Kicsinyek Kórusa
A párkányi Ady Endre Alapiskola Gyermekkara
A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Kicsinyek Kórusa
A komáromi Jókai Mór Alapiskola és VMK Kicsinyek kórusa

II. Kategória

A felsőszeli Csalogány gyermekkar
A komáromi Jókai Mór Alapiskola és a Városi Művelődési Központ Gyermekkara
A galántai Kodály Zoltán Alapiskola Gyermekkara
A komáromi Eötvös Utcai Alapiskola Nagyok Kórusa
A zselízi Franz Schubert Gyermekkar
Az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola Magnificat Gyermekkara
A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola Csengettyű Kórusa
A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Nagyok Kórusa

III. Kategória

Az ipolysági Bartók Béla Ifjúsági Vegyeskar
A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola Ifjúsági Vegyes Kara
A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Ifjúsági Kórusa

IV. Kategória

A nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara

 

A következő műsor várja az érdeklődőket és a versenyzőket a fesztiválon:

2016. május 26.

11.00 az I. kategória (az alapiskolák alsó tagozatos kórusainak) versenye
12.45 ünnepélyes eredményhirdetés
16.30 a III. kategória (a középiskolás énekkarok) és a IV. kategória (a művészeti alapiskolás énekkarok) versenye
18.00 Fesztiválkoncert, amelyen fellép a Czuczorosok énekkara, Szaló Éva vezetésével, majd a Budapesti Ad Libitum Kamaraegyüttes, Kazán Péter vezetésével.

 

Czuczorosok énekkara

 

Budapesti Ad Libitum Kamaraegyüttes

Budapesti Ad Libitum Kamaraegyüttes

Az öttagú hangszeres kamaraegyüttes – Szakács Ildikó–szoprán, Tallián András–hegedű, Kazán Péter–klarinét, Nagy Ibolya–cselló, Gincsai Beáta Eszter–zongora – tagjait nemcsak az köti össze, hogy mindegyikük a nagy múltú Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, hanem a kamarazenélés iránti szeretetük és elkötelezettségük is. Az együttes 2003-ban (még az egyetem fúvós tanszékén) fúvósötösként alakult. Azóta, hogy a formáció tagjai befejezték egyetemi tanulmányaikat, az együttes felállását, mindig az adott koncert dramaturgiája határozza meg. A tagok valamennyien hivatásos zenészek, neves budapesti zenekarok tagjai. Fellépéseiken leginkább a zenei klasszicizmus és romanticizmus remekei hangzanak el, kiegészítve műsorukat a barokk kor mesterei szerzeményeinek átirataival, de a kortárs szerzők műveivel is. Az együttes hazai fellépései mellett vendégszerepelt már Ausztriában, Szlovéniában, Csehországban és a leggyakrabban Szlovákiában. Mi több: jó néhány kortárs zeneszerző – Milan Novák, Antonín Tučapský, Luboš Bernáth – művészetét, azoknak szerzői estet tartva, vitték közönségsikerre. Az együttes sikeresen szerepelt Galántán, a Bartók–Szíjjártó műveltségi vetélkedő alkalmával, majd Vágújhelyen (Nové Mesto nad Váhom), de a nyitrai Musica Sacra nemzetközi egyházzenei fesztiválon is. A pozsonyi Mirbach Palotában tartott koncertjük is nagy siker volt. A FOREST kortárszenei fesztiválon bemutatott műsorukat felvette a Kroměříž-i Cseh Rádió. A Magyar Rádió Márványtermi hangversenysorozata keretében tartott hangversenyükön magyar, szlovák és cseh kortársszerzők műveiből összeállított műsoruk aratott nagy sikert. Az ifjú zenészek ún. anyazenekaraik tagjaiként, illetve szólistaként már beutazták szinte egész Európát.

 

2016. május 27.

10.30 a II. kategória (az alapiskolák felső tagozatos kórusainak) versenye
15.50 Hírharang – LIDL bevásárlóközpont előtti „közönségcsalogató”
16.30 a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának hangversenye
18.30 a Gálahangverseny és az ünnepélyes eredményhirdetés

 

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A Vass Lajos Kórus elődje, a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara (CSMTKÉ) 1964-ben Nyitrán alakult meg. Megalapítását mindenekelőtt Szíjjártó Jenőnek, a kiváló felvidéki zeneszerzőnek és karnagynak, valamint segítőtársainak: Janda Ivánnak, Ág Tibornak, Schleicher Lászlónak, Viczay Pálnak és Gabonás Tibornak köszönhetjük. Mivel Szíjjártó Jenő megtagadta, hogy besúgóvá váljék, a politikai hatalom őt, közvetlen a kórus megalakulását követően, eltiltotta a kórus vezetésétől. Így vendégkarnagyként Vass Lajos, Erkel-díjas zeneszerző és karnagy került a kórus élére. Az énekkarnak megalakulása óta két művészeti vezetője volt: Janda Iván, majd Józsa Mónika.

Jelenlegi nevét a kórus Vass Lajos halálát követően (1992) vette fel. Karnagyai Józsa Mónika (aki egyben az énekkar művészeti vezetője) és Tóth Árpád budapesti vendégkarnagy. Az énekkar már bejárta szinte egész Európát; magas szintű művészi teljesítményeivel úgy rangos hazai, mint külföldi versenyeken is sok sikert aratott. Mi több: 2014 októberében 21 napon át turnézott a kórus – adott sikeres hangversenyeket – az Amerikai Egyesült Államokban is.

 

A gálahangversenyen a II., III., IV. kategória kórusai lépnek fel; a hangversenyt záró Összkarban a vendég Vass Lajos Kórus is. Az egyesített kórusok, főhajtásként Németh István László születésének 120. évfordulója, Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából, emlékük előtt tisztelegve a következő műveket éneklik:

1. Németh István László: Házunk előtt és A malomnak – népdalfeldolgozások
2. Népdalcsokor Bartók Béla 1910-es nagymegyeri gyűjtéséből.

Kísér a Szímői Rozmaring-ág citera együttes.

A hangverseny záróakkordjaként, már hagyományosan Kodály Zoltán–Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című kánonja hangzik el.

 

Szímői Rozmaring-ág citera együttes


A szervezők és a szereplők Kodály Zoltánnal vallják: „Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd, hogy örvendjen az egész világ!”

Stirber Lajos, aTEMPO.sk