Heti listafigyelő – 2016/22. hét

Lehet, olyan dal lesz 2016 legnagyobb világslágere, amely mifelénk egyelőre nem népszerű. Drake kanadai rapper a nigériai Wizkid és az angol Kyla közreműködésével készült One Dance című zeneszáma jelenleg e cím első számú esélyese.

A One Dance a brit listán hetedik hete vezet. Legutóbb az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars uralta ilyen hosszú ideig a mezőnyt az Uptown Funk! című felvétellel, amely 2015 legnagyobb világslágere. Drake az amerikai rangsorban visszatért a csúcsra, ott második hete első. Ahogy sejtettük, a memphisi születésű Justin Timberlake a múlt héten rajt-cél győzelmet arató Can’t Stop the Feeling! című szerzeménye trónfosztott lett. A One Dance Németországban egy hétig állt az élen, mifelénk viszont egyelőre nem népszerű. A magyar Single (track) Top 40 listán a 24. helyig jutott, a héten a 39. pozícióban szerepel. A magyar rádiós rangsor negyvenes mezőnyében nem jegyzik.

http://www.youtube.com/watch?v=3IIspaicSnY

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Justin Timberlake: Can’t Stop the Feeling!
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

A Take That mint közreműködő

Az Egyesült Királyságban a második helyen Justin Timberlake zeneszáma, a harmadikon Calvin Harris skót producer a barbadosi Rihannával készített felvétele, a This Is What You Came For található. Az első újdonságra a 21. pozícióban lelünk: a Cameron Edwards és Joe Lenzie alkotta Sigma leedsi drum and bass duó dala, a Cry debütált itt, amelyben a manchesteri Take That énekel.

A német piacon második hete a Can’t Stop the Feeling! a legnépszerűbb. Négy helyet javítva a hetedik a két amerikai lemezlovas: Andrew Taggart és Alex Pall alkotta The Chainsmokers Daya pittsburghi énekesnővel készült Don’t Let Me Down című szerzeménye.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort negyedik hete Ákos slágere, az Ugyanúgy vezeti. A második a Can’t Stop the Feeling!, a harmadik Imany francia énekesnő zeneszáma, a Don’t Be So Shy. A mezőnyben mindössze két új belépő szerepel: az ausztrál AC/DC 1990-es klasszikusa, a Thunderstruck a 38., az Eurovíziós Dalfesztivál győztes felvétele, az 1944 (Jamala ukrán énekesnő az előadója) a negyvenedik pozícióba érkezett meg. A magyarországi rádiók hatodik hete a norvég Alan Walker Faded című szerzeményét játsszák a leggyakrabban, amelyben a szintén norvég Iselin Solheim énekel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views
Egyesült Királyság – Ariana Grande: Dangerous Woman
Németország – Kontra K: Labyrinth
Magyarország – Tankcsapda: Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év

 

Élő legendák visszatérése

Az USA-ban harmadik hete Drake negyedik stúdióalbuma, a Views a legkelendőbb, ezúttal 239 ezer példánnyal uralja a mezőnyt. A második helyen 128 ezerrel a houstoni születésű Beyoncé hatodik stúdiólemeze, a Lemonade található. Az élmezőnyben négy újdonságra lelünk. Meghan Trainor massachusettsi születésű énekesnő második stúdióalbuma, a Thank You 107 ezerrel a harmadik, a Pierce the Veil kaliforniai hardcore zenekar negyedik stúdiólemeze, a Misadventures 54 ezerrel a negyedik, Chance the Rapper chicagói rapper mixtape albuma, a Coloring Book 38 ezerrel a nyolcadik, Jennifer Nettles georgiai countrysztár (a Sugarland duó énekesnője) második szólólemeze, a Playing with Fire 33 ezerrel a tizedik pozícióban nyitott. Kygo norvég producer első stúdióalbuma, a Cloud Nine a 11. helyre iratkozott fel.

A brit tízes mezőnyben szintén négy új belépő szerepel. Ariana Grande floridai születésű színész-énekesnő harmadik stúdiólemeze, a Dangerous Woman 19 582 példánnyal az első, az egykori The Verve frontembere, Richard Ashcroft angol zenész ötödik stúdióalbuma, a These People a harmadik, két élő legenda: a minnesotai születésű Bob Dylan 37. stúdiólemeze, a Fallen Angels az ötödik, az angol Eric Clapton 23. stúdióalbuma, az I Still Do a hatodik pozíciót foglalta el.

A német rangsor csúcsán Kontra K berlini születésű rapper nagylemeze, a Labyrinth rajtol. A Deutschland sucht den SuperStar idei, 13. sorozatának győztese, a johannesburgi születésű Prince Damien albuma, a Glücksmomente a harmadik, Eric Claptoné az ötödik, Ariana Grandeé a hatodik, Bob Dylané a hetedik helyen kezdett.

Magyarországon második hete a Tankcsapda DVD-je, a Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év vezeti az eladási listát. A mezőnyben két új jelzésű korong található: a Bon voyage – Válogatott slágerek utazáshoz, szurkoláshoz című gyűjtemény (érdekes módon ebben a rangsorban kapott helyet) a harmadik, David Bowie 1976-os válogatása, a Changesonebowie a 14. pozíciót szerezte meg. A Válogatás- és mixlemezek listáját az idei Nagy-Szín-Pad! tizenkét döntősének az albuma uralja.

Puha József, ATEMPO.sk