Heti listafigyelő – 2016/23. hét

A One Dance az Egyesült Királyságban legyőzhetetlen! A kanadai Drake, a nigériai Wizkid és az angol Kyla slágere nyolcadik hete uralja a brit listát. Legutóbb kilenc éve, 2007-ben vezetett dal ilyen hosszú ideig – Rihanna és Jay-Z zeneszáma, az Umbrella tíz hétig állt az élen.

A One Dance brit példányszáma az első négy héten folyamatosan emelkedett (72 615, 115 078, 128 535, 140 731), azóta viszont folyamatosan csökken (123 519, 104 998, 92 593, 84 742), ezért minden bizonnyal nemsokára mégis trónfosztott lesz. A szerzemény az amerikai Hot 100 rangsorban is első, egy hét megszakítással harmadik hete.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Justin Timberlake: Can’t Stop the Feeling!
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

A This Girl a nyár egyik slágere lehet

Az USA-ban a floridai születésű Ariana Grande színész-énekesnő harmadik, Dangerous Woman című stúdióalbumának megjelenése a tíz héttel ezelőtt a tizedik helyen debütáló címadó felvételt visszahozta az élmezőnybe, a nyolcadik pozícióba.

Az Egyesült Királyságban a hatodik helyre érkezett meg a Clean Bandit cambridge-i együttes újdonsága, a Tears, amelyben a brit The X Factor tavalyi, 12. sorozatának győztese, az essexi Louisa Johnson énekel. A Clean Banditnek köszönhetően futott be napjaink vezető angol énekesnője, Jess Glynne, a vele készült Rather Be négy hétig uralta a brit mezőnyt, 2014 februárjában. Négy pozíciót javítva a nyolcadik Gnash amerikai énekes Olivia O’Briennel készült I Hate U, I Love U című zeneszáma. Tizenkilenc helyet ugorva a tizedik Kungs francia producer és a Cookin’ on 3 Burners ausztrál soul-jazz zenekar dala, a This Girl, amelyben az ausztrál Kylie Auldist énekel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban harmadik hete a memphisi Justin Timberlake slágere, a Can’t Stop the Feeling! a legnépszerűbb. A This Girl (Kungs vs. Cookin’ on 3 Burners) az ezüstérmes, a One Dance (Drake featuring Wizkid & Kyla) a bronzérmes.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban ötödik hete Ákos az első az Ugyanúgy című szerzeménnyel. A mezőnyben hat új belépőre lelünk. A Retúrjegy (Wellhello) a 15., a Send My Love (To Your New Lover) (Adele) a 16., az Into You (Ariana Grande) a 17., az Encore un soir (Celine Dion) a 31., a Raging (Kygo featuring Kodaline) a 36., a Finding Out More (Haevn) a 38. pozícióban nyitott. A magyarországi rádióállomások változatlanul, hetedik hete a norvég Alan Walker Faded című felvételét sugározzák a leggyakrabban. A rádiós lista második helyén az ausztrál Sia és a jamaicai Sean Paul található a Cheap Thrillsszel, a harmadikon a michigani Mike Posner szerepel az I Took a Pill in Ibiza című zeneszámmal.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views
Egyesült Királyság – Catfish and the Bottlemen: The Ride
Németország – Gzuz & Bonez MC: High & Hungrig 2
Magyarország – Tankcsapda: Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év

 

A streamelés hatása

Az amerikai albumeladási rangsor tízes mezőnyében öt újdonság tanyázik. A csúcson nincs változás, negyedik hete Drake nagylemeze, a Views a legkelendőbb, ezúttal 189 ezer példánnyal vezet. Az ezüstérmes pozíciót 175 ezerrel Ariana Grande albuma, a Dangerous Woman, a bronzérmest 170 ezerrel Blake Shelton oklahomai születésű countryzenész tizedik stúdiólemeze, az If I’m Honest szerezte meg. Érdekesség, hogy Blake korongjából jóval több, 153 ezer példány fogyott el, mint Arianájéból, abból 129 ezer kelt el, de az énekesnő a streamelésnek köszönhetően előrébb végzett a listán. Az angol Eric Clapton 23. stúdióalbuma, az I Still Do 46 ezerrel a hatodik, a minnesotai születésű Bob Dylan 37. stúdiólemeze, a Fallen Angels 42 ezerrel a hetedik, a Tom Petty vezette Mudcrutch country-rock együttes második stúdióalbuma (2) 33 ezerrel a tizedik helyre iratkozott fel.

A brit TOP 10-ben három új belépőre lelünk. A Catfish and the Bottlemen észak-walesi indie rock zenekar második stúdiólemeze, a The Ride 38 103 példánnyal az első, az 1980 és 1991 között működött, majd 1997-ben újjáalakult ABC sheffieldi new wave együttes nyolc év után kiadott kilencedik stúdióalbuma, a The Lexicon of Love II az ötödik (a formáció első, 1982-es nagylemeze viseli a The Lexicon of Love címet), a Fifth Harmony miami lánycsapat második stúdióalbuma, a 7/27 a hatodik pozíciót foglalta el.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német élmezőnyben is három újdonság található. Két hamburgi rapper: Gzuz és Bonez MC második közös nagylemeze, a High & Hungrig 2 az első (2014-ben jelent meg az első), egy harmadik német rapper, a spanyol születésű, arab származású Farid Bang hetedik szólóalbuma, a Blut a második, az Architects brightoni metálzenekar hetedik stúdiólemeze, az All Our Gods Have Abandoned Us a nyolcadik helyen kezdett. Az utóbbi a brit rangsorban a 15. pozícióban debütált.

Magyarországon harmadik hete a Tankcsapda DVD-je, a Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év a legnépszerűbb kiadvány. A második helyen a Bon voyage – Válogatott slágerek utazáshoz, szurkoláshoz című gyűjtemény, a harmadikon a Kowalsky meg a Vega albuma, a Varázsszavak szerepel. A negyvenes mezőnyben csak egy új belépő tanyázik: Eric Clapton lemeze a 35. pozícióba érkezett meg.

Puha József, aTEMPO.sk