Ez a program vár a Martosi Szabadegyetemen

Alig két hét és kezdődik Felvidék legsokoldalúbb és legszínesebb nyári fesztiválja, a Martosi Szabadegyetem. A rendezvény idén is nívós közéleti, kulturális, művészeti és sporttémákkal jelentkezik napközben.

A szerdai nulladik napon költőink, Duba Gyula, Koncsol László és Tőzsér Árpád beszélgetnek a felvidéki költészet viszonyairól Minden dal egy forradalom címmel. Eztán ad koncertet a fantasztikus Muzsikás Együttes, illetve bemutatkozik a nagy nyilvánosság előtt a Velemjáró telefonos alkalmazás, az elektronikus törvénytár és a felvidéki autonómia-koncepció infografikája, melyet a téma legkiválóbb szakértői és kidolgozói Horony Ákos (Jurista), illetve Őry Péter (Pro Civis) mutatnak be. A Kárpát-medencei vándorbölcsőt Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke adja át, és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is megtartja a hagyományos Házelnöki fórumot, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Menyhárt József, az MKP elnöke társaságában. A nap végén ünnepélyesen meggyújtják a martosi olimpiai lángot, mellyel kezdetét veszi a IV. Martosi Szabadegyetem.

A csütörtök is sok izgalmat rejt az érdeklődők számára. Beszélgetés lesz Kaszás Gézával A lovasíjász filmrendezőjével, mely az utóbbi idők legnézettebb magyar filmje lett. A magyar válogatottról, és az egyetemes fociról Gazdag Jóska fog beszélni, vélhetően úti beszámolót is tartva franciaországi élményeiről. Ahogy ő, úgy Lukács Csaba és Nógrádi György is állandó vendége a mARTfesztnek, idén előbbi a keresztényüldözés témájából hoz kalandos élményeket, utóbbi a migrációs válság aktualitásairól számol be.

És akkor kezdődhet is a hétvége, amelyet pénteken Eperjes Károly Szamóca nyit a Széchenyi emlékév tiszteletére. Őt követik Bayer Zsolt és Pozsonyi Ádám publicisták, akik a magyarországi politika és közélet világát tárják fel éles szemmel és éles nyelvvel. Szakály Sándor történész a nemzeti lobogónk alatt szereplő sportolóink 116 évnyi fantasztikus olimpiai teljesítményéről és a magyar sport erejéről ad elő. Maradva a sportnál, nem hiányozhat a martosi palettáról a DAC sem, amely számára új időszámítás kezdődik az akadémia megnyílásával. Minderről maga az igazgató, Németh Krisztián fog beszélni. Végül a politikából frissen távozó Schiffer András mesél döntésének hátteréről.

Választások előtt, után, közben. A nemzetpolitikában nincs megállás, a Kárpát-medence magyarlakta országaiban mindig történik valami. Szombaton az egyes magyar pártok elnökei adnak minderről széles áttekintést – a beszélgetést Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár moderálja. Az európai politika lehetséges irányairól Török Gábor politológussal beszélgetünk, Takács Bence műsorvezető pedig arról cserél eszmét, hogy újra futballnemzet leszünk-e. Ám hogy a szűkebben vett hazai pályát se hagyjuk el, felvidéki gazdák kóstolóval egybekötött termékbemutatója is lesz, a Szeresd a hazait, támogasd a hazait! jelmondat jegyében. 

Vasárnap az Úr napja, ennek megfelelően aznapi témáink is igazodnak ehhez, így igét hirdet a Feszty-parkban Böjte Csaba atya. A hit és a szülőföldhöz való hűség egymáshoz tartozó fogalmak, így bemutatjuk Csáky Pál nagy sikerű darabját: a Hit és Hűség című előadást a Kossuth-díjas Boráros Imre és társulata jóvoltából láthatjuk. Hitük és Istenbe vetett bizodalmuk nélkül bizony a hokisaink sem lettek volna képesek a csodára Szentpétervárott. A magyar jégkorong felemelkedéséről és sikereiről a válogatott egykori sztárja, Szuper Levente fog mesélni. A Mirador blog Latin-Amerikát keresztül-kasul bejáró szerzői által elkalandozunk erre az ismeretlen földrészre is.

És ami az 5 nap zenei programját illeti:

Július 6. Szerda

19.00 Muzsikás (mARTszínpad)
20.00 Kowalsky meg a Vega (Turul színpad)

Július 7. Csütörtök

19.00 Southern Comfort (mARTszínpad)
21.00 Tankcsapda (Turul színpad)
23.00 Zsapka-Emmer duó (mARTszínpad)

Július 8. Péntek

20.00 Hősök (Turul színpad)
22.00 Magna Cum Laude (Turul színpad)
24.00 Sterbinszky (mARTszínpad)

Július 9. Szombat

20.00 Compact Disco (Turul színpad)
22.00 Punnany Massif (Turul színpad)
24.00 Lotfi Begi (mARTszínpad)

Július 10. Vasárnap

18.00 Margaret Island (Turul színpad)
20.00 Holdviola (Turul színpad)

Ez a sok-sok teljesen különböző téma a biztosíték, hogy a napközbeni könnyed szórakoztató programok és az esti koncertek között is a lehető legtartalmasabban teljen el az idő, és a rendezvény résztvevői minél több élménnyel töltekezhessenek fel. Figyelem! A programok kihagyása komoly élmény- és ismeretanyag elvesztésével járhat, ezért a részvételt bárki csak saját felelősségre hagyja ki, hiszen javítási lehetőség legközelebb 2017-ben lesz!

aTEMPO.sk