Együttműködést indít a két gombaszögi fesztivál

Együttműködést indít a felvidéki magyarság két nagy múltra visszatekintő rendezvénye, a Csemadok által szervezett, idén már 58. évadába lépő Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély és az ugyancsak több évtizedes hagyományú Gombaszögi Nyári Tábor, amelyet hosszú idő után idén ismét a Gombaszögi völgyben rendeznek meg.

Az idén közvetlenül egymás után megrendezendő két gombaszögi fesztivál együttműködésével a szervezőknek az volt a céljuk, hogy összekapcsolják és hatékonyabbá tegyék a felvidéki magyar kultúra megtartásában és fejlesztésében érdekelteket. Az együttműködés első elemi a közösen használt helyszín és infrastruktúra, valamint a gombaszögi rendezvények múltját bemutató fotókiállítás.

Bárdos Gyula, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok elnöke az együttműködésről azt mondta: szükség van arra, hogy a Felvidék minden magyarok lakta régiójában legyen olyan rendezvény, amely lehetőséget ad az ott élőknek a közösségi lét megélésére. Ehhez is hozzájárulhat a két rendezvény együttműködése, amitől azt is remélik, hogy azok, akik az egyikre ellátogatnak, részt vesznek a másikon is.

A Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepélyt július 9-én és 10-én tartják, a rendezvény első napján szakmai konferenciát tartanak, a kulturális program a második napon zajlik - tájékoztatott a fesztivál szervezője, Füzék Erzsébet, a Csemadok rozsnyói választmányának elnöke elmondta: a fesztivál megrendezésének nehézségei ellenére jó programot sikerült összeállítani. Kiemelte a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes Átjárások című műsorát, az Esszencia zenekar és az Ismerős Arcok koncertjét, valamint a régió néhány népművészeti csoportjának fellépését.

Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője rámutatott: az elmúlt időszakban szinte teljes egészében sikerült felújítani a rendezvények helyszínének infrastruktúráját és ki is bővítették azt. Elmondta: a július 12. és 18. között zajló tábor a főszínpad és egy pajtaszínház mellett tíz programsátorral várja a vendégeket, akik az idén is politikai és közéleti témájú előadások sorára és színes zenei felhozatalra számíthatnak.

A Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély létrehozásakor az Országos dal és táncünnepély nevet viselte, programja a kezdetekben a népművészetre összpontosított, a rendezvény jelenlegi nevét később kapta, azután, hogy műsorkínálata kibővült a kultúra más műfajaival. A fesztivál a rendszerváltoztatás után forráshiány miatt évekig szünetelt, majd az ezredfordulót követően újra megrendezték.

A Gombaszögi Nyári Tábor a felvidéki magyar fiatalok egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye, elődjét Prágában tanuló magyar egyetemisták művelődési táboraként hozták létre még 1928-ban. A rendezvény több szervezési és névváltoztatáson is átesett, a rendszerváltoztatás után néhány évig szünetelt, majd helyszíne átkerült a Rozsnyóhoz közeli Krasznahorka-váraljára. A tábort - amely idén visszaköltözik eredeti helyszínére, a Szalóc településhez közeli Gombaszögi völgybe - jelenlegi formájában kilencedik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete, a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás valósítja meg.

aTEMPO.sk / MTI
Fotó: Gombaszögi Nyári Tábor