Ünnepel a 45 éves koloni Zobor Hangja Vegyeskar

A Zobor Hangja Vegyeskar 2016. július 2-án a koloni falunapok és egy kórustalálkozó keretén belül ünnepli alapításának 45. évfordulóját a koloni szabadtéri színpadon, a Bórosban.

Az ünnepségre régi barátait, így a gímesi Ghymes Vegyeskart, a zsérei Zoboralja Női Kart, a zselízi Franz Schubert Vegyeskart, a galántai Kodály Zoltán Daloskört és a magyarországi Tokaj Város Vegyeskarát is meghívta. Továbbá a jubileumi találkozóra meghívást kaptak a kórus előző karnagyai is, akik egy-egy dal erejéig újra színpadra állnak. A hangverseny Szíjjártó Jenő: Esti hangulat Zsérén, illetve Bárdos Lajos: Tábortűznél c. művének előadásával zárul, melyet a kórusok közösen adnak elő. A szabadtéri program után a műsor a koloni templomban folytatódik, ahol közös éneklésre kerül sor, melybe nem csak kórustagok, de minden kedves érdeklődő bekapcsolódhat.

ESEMÉNY

A Zobor Hangja Vegyeskar ezúton is nagy szeretettel hív mindenkit, hogy ünnepelje vele együtt 45. születésnapját!

 

Zobor Hangja Vegyeskar

 

A kórus a Csemadok kezdeményezésére alakult 1971-ben Dunajszky Géza karnagy vezetésével Kolonban. 1979-ben az énekkar vezetését Dr. Simek Viktor vette át, majd a rendszerváltás után szünetelt az énekkar. 1999-ben alakult újjá, 2004-ben Brath Gabriella vette át a karnagyi pálcát, őt 2007-ben Balla Viktória, Varga Imre és Tóth Hajnalka követte. 2013-tól Csáky Antal vezeti a kórust.

A csapat megalakulásától kezdve rendszeres résztvevője Kolon és Zoboralja kulturális életének. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusával és a galántai Kodály Zoltán Daloskörrel együtt már 2007 óta szerveznek adventi koncerteket Zoboralja falvaiban. 2001-ben társszervezője volt a XXV. Bárdos Lajos Kórustalálkozónak, 2006 és 2011 között pedig a I., II. és III. Zoboralji Nemzetközi Kórusfesztiválnak. Az énekkar többször vett részt a Kodály Napokon, mely a szlovákiai felnőtt kórusok minősítő versenye. Ez idáig 1 bronz, 2 ezüst és 5 aranykoszorús minősítéssel büszkélkedhet. Énekeltek már több dél-szlovákiai járásban, de külföldön, Magyarországon és Franciaországban is.

 

CD

 

Az énekkar tagjaiban régóta érlelődött a gondolat, hogy saját hanghordozót készítsenek. A kórus első hanghordozója, mely világi és egyházi műveket egyaránt tartalmaz, betekintést nyújtva így a vegyeskar széles repertoárjába, a Csillagvirág elnevezést kapta. Keresztelőjére az énekkar által szervezett V. Szüreti bálon került sor 2015. október 24-én.

De mindez nem valósulhatott volna meg Balkó Róbert, Kolon község polgármesterének anyagi támogatása nélkül. Köszönet illeti a pogrányi és koloni lelkiatyákat, Licsko Bálintot és Ďurás Márkot is, akik a kórus rendelkezésére bocsátották a templomokat, amelyekben 2015 tavaszán megtörtént a hangfelvétel. A technikai háttér biztosításában Kovács János hangmérnök segített, a CD formai kivitelezését Cséfalvay András tervezte.

Balkó Gabriella, ATEMPO.sk
Fotó: Ján Csillag, Kotrba Róbert