Heti listafigyelő – 2016/30. hét

Egyre biztosabb, hogy 2016 legnagyobb világslágere egy olyan dal lesz, amely a környékünkön nem túl népszerű, az USA-ban és az Egyesült Királyságban viszont arat. A német rangsort egy hétig ugyan vezette, de a magyar Single (track) Top 40 listán eddig csak a 18. helyig jutott, a magyarországi rádióállomások pedig szinte alig játsszák. Ez a One Dance.

A kanadai Drake, a nigériai Wizkid és az angol Kyla zeneszáma az amerikai rangsort egy hét megszakítással tizedik, a britet 15. hete uralja. Európa legfontosabb zenepiacán a héten a listavezetés tekintetében a zenetörténet második legsikeresebb felvétele lett, a Wet Wet Wet Love Is All Aroundjával megosztva. A skót együttes a The Troggs angol zenekar 1967-es szerzeményének az átdolgozásával 1994-ben trónolt tizenöt hétig. Az eredeti változat az ötödik pozícióig vitte. Bryan Adams van előttük, a kanadai sztár a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film főcímzenéjével, az (Everything I Do) I Do It for You cíművel 1991-ben tizenhat hétig tanyázott a csúcson.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Egyesült Királyság – Drake featuring Wizkid & Kyla: One Dance
Németország – Imany: Don’t Be So Shy (Filatov & Karas Remix)
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Megérkezett az olimpia dala

Az amerikai rangsorban Sia és Sean Paul slágere, a Cheap Thrills két helyet javítva bronzérmes. Ez az ausztrál énekesnő legsikeresebb zeneszáma az USA-ban. Korábban Flo Rida floridai rapper 2012-es felvétele, a Wild Ones közreműködőjeként szerepelt a legmagasabban, az ötödik pozícióban. Társának, a jamaicai sztárnak három amerikai listavezetője is van: a Get Busyvel (2003) három, a Temperature-ral (2006) egy hétig uralta a mezőnyt, és közreműködőként is vezetett, Beyoncé Baby Boy (2003) című dalával kilenc hétig. Az élmezőny egyetlen új belépője Adele két helyet javító, a tizediken található Send My Love (To Your New Lover) című szerzeménye, amely az angol énekesnő hatodik TOP 10-es slágere az USA-ban. A Rolling in the Deeppel (2011) hét, a Someone Like You-val (2011) öt, a Set Fire to the Rainnel (2012) két, a Hellóval (2015, 2016) tíz hétig állt az élen, a Skyfall-lal (2012), az azonos című 23. James Bond-film főcímzenéjével a nyolcadik pozícióig jutott.

A brit rangsorban egy helyet előrelépve második Jonas Blue angol producer JP Cooperrel készített Perfect Strangers című zeneszáma. Egy pozíciót rontva harmadik a két lemezlovas alkotta New York-i The Chainsmokers és Daya pittsburghi énekesnő felvétele, a Don’t Let Me Down. Négy helyet ugorva a kilencedik Shawn Mendes a Treat You Better című szerzeménnyel, amely az augusztus 8-án a 18. életévét betöltő kanadai énekes szeptember 23-án megjelenő második, Illuminate című stúdióalbumának az előhírnöke. A legmagasabban kezdő újdonságra a 25. pozícióban lelünk: ide érkezett meg a kaliforniai Katy Perry az idei nyári olimpiai játékok hivatalos, Rise című dalával.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban harmadik hete Imany francia énekesnő az első a Don’t Be So Shy című slágerrel, amelynek a Filatov & Karas Remixe hódít. Egy helyet javítva a tizedik a Galantis a No Money című zeneszámmal. A svéd elektrozenei duó korábban a Runaway (U & I) című felvétellel szerepelt a legmagasabban, az 58. pozícióban.

A magyar Single (track) Top 40 listát 12. hete Ákos uralja az Ugyanúgy című EP-jével. A Make Me… (Britney Spears featuring G-Eazy) a hatodik, a Rise (Katy Perry) a nyolcadik, a Girls Talk Boys, a Szellemirtók című film második részének betétdala (5 Seconds of Summer) a 13., a Tears (Clean Bandit featuring Louisa Johnson) a 21., a No Money (Galantis) a 22., a Tiszta szívvel (Horváth Tamás) a 27., a Me Too (Meghan Trainor) a 33., a Perfect Strangers (Jonas Blue featuring JP Cooper) a 39. helyen debütált. A magyarországi rádióállomások második hete Justin Timberlake slágerét, a Can’t Stop the Feeling! címűt sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views
Egyesült Királyság – Michael Kiwanuka: Love & Hate
Németország – Laith Al-Deen: Bleib unterwegs
Magyarország – Tankcsapda: Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év

 

Michael Kiwanuka csalóka sikere

Drake albuma, a Views egy hét után visszatért az amerikai eladási rangsor csúcsára, egy hét megszakítással tizedik hete vezet, ezúttal 92 ezer példánnyal. A tízes mezőnyben három újdonság található. Az ezüstérmes pozíciót 74 ezerrel (52 ezer az eladás) ScHoolboy Q németországi születésű Los Angeles-i rapper negyedik stúdiólemeze, a Blank Face LP, a nyolcadikat 33 ezerrel (31 ezer az eladás) a Chevelle illinoisi rockegyüttes nyolcadik stúdióalbuma, a The North Corridor, a tizediket 29 ezerrel (27 ezer az eladás) egy másik rockzenekar, a kaliforniai Switchfoot tizedik stúdiólemeze, a Where the Light Shines Through szerezte meg.

Michael Kiwanuka megnyerte a BBC Sound of 2012 szavazást, a szakma úgy gondolta, az Egyesült Királyságban ő lesz az év legnagyobb felfedezettje. Az ugandai származású angol énekes (Adele férfi megfelelőjének is nevezik) azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A héten a brit albumeladási listán rajt-cél győzelmet aratott a Love & Hate című második stúdiólemezével, igaz, ehhez elegendő volt 11 639 példány is. A következő új belépőre, a marylandi Good Charlotte pop-punk együttes hatodik, Youth Authority című stúdióalbumára a 13. helyen lelünk.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon Laith Al-Deen német zenész kilencedik stúdiólemeze, a Bleib unterwegs nyitott az élen. Alvaro Soler spanyol énekes első albuma, az Eterno Agosto (a spanyolországi változata tavaly júniusban került forgalomba) az ötödik, Michael Kiwanuka lemeze a hatodik, Teesy német énekes-rapper második stúdióalbuma, a Wünschdirwas a hetedik, a Good Charlotte korongja a 17. pozícióba iratkozott fel.

Visszatért a magyar rangsor csúcsára a Tankcsapda DVD-je, a Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év, összességében ötödik hete uralja a mezőnyt. A Puerto Ricó-i származású Lin-Manuel Miranda musicaljének, a Hamilton – An American Musical címűnek (ő írta és ő a főszereplője is) a nagylemeze a 36., az Ossian 1989-es albuma, a Félre az útból!!! a 37. helyen rajtol.

Puha József, aTEMPO.sk