Heti listafigyelő – 2016/31. hét

Eddig bírta. A kanadai Drake, a nigériai Wizkid és az angol Kyla dala, a One Dance az amerikai és a brit rangsorban is trónfosztott lett. Az előbbit egy hét megszakítással tíz, az utóbbit tizenöt hétig uralta. A brit piacon ezzel a listavezetés alapján bekerült a zenetörténet három legnagyobb slágere közé.

Az amerikai Hot 100 rangsorban Sia és Sean Paul zeneszáma, a Cheap Thrills került az élre. A britben négy felvétel is megelőzte a One Dance-t. A negyedik helyen a The Chainsmokers és Daya (Don’t Let Me Down), a harmadikon Calum Scott (Dancing on My Own), a másodikon Jonas Blue és JP Cooper (Perfect Strangers) szerepel. A csúcson – rajt-cél győzelmet aratva – a Diplo, Jillionaire és Walshy Fire alkotta Major Lazer a kanadai Justin Bieberrel és a dán MØ-val készült Cold Water című újdonsága található. Az amerikai elektrozenei formációnak az ezüstérmes pozíció volt az eddigi legjobb helyezése, amelyet a francia DJ Snake-kel és a MØ-val készített Lean On című szerzeménnyel ért el.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Sia featuring Sean Paul: Cheap Thrills
Egyesült Királyság – Major Lazer featuring Justin Bieber & MØ: Cold Water
Németország – Imany: Don’t Be So Shy (Filatov & Karas Remix)
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Berobbant a Cold Water

Az ausztrál Sia először tanyázik az amerikai rangsor élén. Flo Rida floridai rapper 2012-es zeneszáma, a Wild Ones közreműködőjeként szerepelt a legmagasabban, az ötödik pozícióban. A jamaicai Sean Paulnak a Cheap Thrills a negyedik listavezetője az USA-ban. A Get Busyvel (2003) három, a Temperature-ral (2006) egy hétig uralta a mezőnyt, és Beyoncé Baby Boy (2003) című felvételének a közreműködőjeként is vezetett, kilenc hétig. A 11. helyen debütált a kaliforniai Katy Perry a pénteken kezdődő nyári olimpiai játékok Rise című himnuszával. A Mississippi államban született Britney Spears a készülő, kilencedik stúdióalbumának előhírnökével, a G-Eazy rapperrel készült Make Me… cíművel a 17. pozícióba érkezett meg.

Németországban negyedik hete Imany francia énekesnő az első a Don’t Be So Shy című szerzemény Filatov & Karas Remixével. Major Lazerék újdonsága a második helyen startol. Négy pozíciót ugorva a kilencedik a kanadai Shawn Mendes dala, a Treat You Better. Két helyet javítva a tizedik Alan Walker angliai születésű norvég producer zeneszáma, a Sing Me to Sleep.

A magyar mezőnyt 13. hete Ákos uralja az Ugyanúgy című EP-jével. A Cold Water a negyedik, Deniz az olimpikonok előtt tisztelgő felvétele, a Halhatatlanok a 25., Alvaro Soler spanyol énekes szerzeménye, a Sofia a 37., a Disturbed chicagói metálzenekar dala, a The Sound of Silence, a Simon & Garfunkel duó 1964-es slágerének az átdolgozása a 39. pozícióba iratkozott fel. A magyarországi rádióállomások harmadik hete a memphisi Justin Timberlake Can’t Stop the Feeling! című zeneszámát, a november 4-én bemutatásra kerülő Trollok (Trolls) című animációs film betétdalát játsszák a leggyakrabban. A magyarok közül Rúzsa Magdi felvétele, az Érj hozzám a legnépszerűbb, a rádiós lista 15. helyén található.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Views
Egyesült Királyság – Electric Light Orchestra: All Over the World – The Very Best of
Németország – Amigos: Wie ein Feuerwerk
Magyarország – Tankcsapda: Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év

 

Első szólóalbum, hatvannyolc évesen

Az USA-ban egy hét megszakítással 11. hete Drake nagylemeze, a Views a legkelendőbb hanghordozó. Az élmezőnyben két újdonság szerepel: az ezüstérmes pozíciót ötvenezer példánnyal (46 ezer az eladás) a keresztény rockot játszó Needtobreathe dél-karolinai együttes hatodik stúdióalbuma, a Hard Love, a kilencediket 29 ezerrel (28 ezer az eladás) a Kidz Bop című sorozat 32. része szerezte meg. Az utóbbin napjaink slágerei gyerekek előadásában hallhatók. A Dirty Heads kaliforniai hiphop-ska zenekar ötödik stúdiólemeze, a Dirty Heads a 14., a Szellemirtók (Ghostbusters) című film második részének albuma a 18. (az első részt 1984-ben mutatták be), az Aerosmith-frontember, az 1948. március 26-án született Steven Tyler első szólólemeze, a We’re All Somebody from Somewhere a 19. helyen nyitott.

A brit piacon a kisebb-nagyobb megszakításokkal 1970 óta működő Electric Light Orchestra (jelenleg Jeff Lynne’s ELO néven játszik) 2005-ös válogatásalbumából, az All Over the World – The Very Best of címűből fogyott el a legtöbb, még mindig a Glastonbury Festivalon való nagy sikerű fellépés hozadékaként. A birminghami együttes legutóbb harmincöt éve, 1981 szeptemberében tanyázott a csúcson a Time című nagylemezével. A TOP 10 egyetlen új belépője, az Andrew Davie és Kevin Jones alkotta Bear’s Den londoni rockduó (a harmadik zenész, Joey Haynes idén vált ki) második stúdióalbuma, a Red Earth & Pouring Rain a hatodik pozíciót foglalta el. A következő újdonság egy másik angol duó, az elektronikus zenét soullal keverő HONNE a 37. helyen rajtoló Warm on a Cold Night című első stúdiólemeze. A múlt heti listavezető, Michael Kiwanuka albuma, a Love & Hate a nyolcadik pozícióba hátrált.

A német tízes mezőnyben is csak egy új belépő található, de az az élen debütált: az Amigos német duó Wie ein Feuerwerk című nagylemeze. Az egy héttel ezelőtti első helyezett, Laith Al-Deen albuma, a Bleib unterwegs a 13. pozícióba zuhant.

A magyar piacon megszakítással hatodik hete a Tankcsapda DVD-je, a Három rohadék rockcsempész – A huszonötödik év a legnépszerűbb kiadvány. A Balázs Elemér Group nagylemeze, a 15 – Endless Love – Örök szerelem a 19., Zorán válogatása, a tíz világsláger magyar és eredeti nyelven előadott átdolgozását tartalmazó Elszeretett dalok a 22. helyre érkezett meg. A július 19-én elhunyt Somló Tamás 2004-ben kiadott gyűjteménye, a Best of a 24. pozícióba tért vissza.

Puha József, ATEMPO.sk