Heti listafigyelő – 2016/34. hét

Tarol a mozikban a szakmabeliektől elég rossz kritikákat kapó Öngyilkos osztag (Suicide Squad), a zenéje pedig a slágerlistákon hódít. A film nagylemeze az USA-ban rajt-cél győzelmet aratott, 182 ezer példánnyal, ebből 128 ezer az eladás. A brit piacon a válogatásalbumok rangsorának második helyéről a harmadikra hátrált, a németen a kilencedikből a 22. pozícióba esett, a magyaron tizenhárom helyet javítva a huszadik.

A betétdalok közül elsőként a Twenty One Pilots szerzeményét, a Heathenst ismertük meg, amely az amerikai listán hét pozíciót ugorva a negyedik, a briten kettőt javítva a hetedik, a németen négyet előlépve a 22., a magyaron megfelezve helyezéseinek számát a hetedik. Lil Wayne, Wiz Khalifa, az Imagine Dragons, Logic, Ty Dolla $ign és az X Ambassadors zeneszáma, a Sucker for Pain az amerikai rangsorban a 15., a britben a 16., a németben a 17., a magyarban a 26. pozícióban szerepel. Skrillex és Rick Ross felvétele, a Purple Lamborghini az amerikai listán a 33., a briten a 66., a magyaron a 18. helyen található. Grace és G-Eazy dala, a You Don’t Own Me az amerikai rangsorban a hatvanadik, a britben a kilencvenedik. Kehlani zeneszáma, a Gangsta az amerikai listán a 62., a briten az 57. pozícióban tanyázik. A Panic! at the Disco a Queen Bohemian Rhapsodyjának az átdolgozásával az amerikai rangsorban a 64. helyen szerepel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Sia featuring Sean Paul: Cheap Thrills
Egyesült Királyság – Major Lazer featuring Justin Bieber & MØ: Cold Water
Németország – Imany: Don’t Be So Shy (Filatov & Karas Remix)
Magyarország – Ákos: Ugyanúgy

 

Megérkezett a Bon Jovi újdonsága

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát negyedik hete az ausztrál Sia a jamaicai Sean Paullal készült slágere, a Cheap Thrills vezeti. A Major Lazer amerikai trió a kanadai Justin Bieberrel és a dán MØ-val készített felvétele, a két hete az ezüstérmes pozícióban nyitó, a múlt héten az ötödik helyre hátráló Cold Water ismét második. DJ Snake francia producer Justin Bieberrel készült zeneszáma, a Let Me Love You a 12. pozícióba iratkozott fel.

Az Egyesült Királyságban negyedik hete a Cold Water az első. A következő két helyen sincs változás: a Let Me Love You a második, a tavalyi, kilencedik Britain’s Got Talent tehetségkutató tévéműsorban feltűnt Calum Scott angol énekes a Dancing on My Own című dallal, Robyn svéd énekesnő 2010-es slágerének az átdolgozásával a harmadik, ennek a második volt a csúcspozíciója. A New York-i The Chainsmokers duó szerzeménye, a Closer – amelyben Halsey is énekel – nyolc helyet ugorva a negyedik.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német listát hetedik hete Imany francia énekesnő uralja a Don’t Be So Shy című felvétele Filatov & Karas Remixével. A másodikon negyedik hete a Cold Water, a harmadikon második hete Felix Jaehn és Alma zeneszáma, a Bonfire található.

A magyar Single (track) Top 40 rangsor csúcsán sincs változás, 16. hete Ákos vezet az Ugyanúgy című EP-vel. A mezőnyben az Öngyilkos osztag két dala (Purple Lamborghini, Sucker for Pain) mellett további három új belépőre lelünk. A New Jersey-i Bon Jovi október 21-én megjelenő 14., This House Is Not for Sale című stúdióalbumának az előhírnöke, a címadó szerzemény a 29., Deorro mexikói–amerikai lemezlovas a New York-i születésű, Puerto Ricóban élő Elvis Crespóval készített felvétele, a Bailar a 37., a coloradói OneRepublic a készülő, negyedik stúdióalbuma második beharangozójával, a Kids című zeneszámmal (az első a Wherever I Go volt) a negyvenedik pozícióban debütált. A magyarországi rádióállomások hatodik hete Justin Timberlake slágerét, a Can’t Stop the Feeling! címűt, a november 4-én mozikba kerülő Trollok (Trolls) című animációs film betétdalát sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Suicide Squad
Egyesült Királyság – Blossoms: Blossoms
Németország – Coup: Der Holland Job
Magyarország – Ossian: 30 év legszebb balladái

 

Negatív rekord a brit albumpiacon

Az USA-ban a harmadik helyen 62 ezer példánnyal (58 ezer az eladás) a keresztény rockzenét játszó Skillet memphisi együttes tizedik stúdiólemeze, az Unleashed, az ötödiken 48 ezerrel a napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! című sorozat 59. része, a nyolcadikon 32 ezerrel (7 796 az eladás) DJ Snake első stúdióalbuma, az Encore, a 11. pozícióban Cody Johnson texasi countryénekes nagylemeze, a Gotta Be Me kezdett.

A brit piacon megőrizte vezető helyét a Blossoms angol popzenekar az első stúdióalbumával, amihez elegendő volt 7 948 példány. Idén ez az első tízezer alatti példányszámú listavezető. A negyvenes mezőnyben egy újdonság szerepel: a 11. pozícióban rajtol PartyNextDoor kanadai producer-énekes a PartyNextDoor 3 című második stúdiólemezével.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német élmezőnyben három új belépő található: az első helyet a két kurd származású német rapper: Haftbefehl és Xatar alkotta Coup albuma, a Der Holland Job, a negyediket a Letzte Instanz német rockegyüttes nagylemeze, a Liebe im Krieg, az ötödiket az Equilibrium német folk-metál zenekar albuma, az Armageddon szerezte meg.

Magyarországon az Ossian gyűjteménye, a tizenkilenc dalt tartalmazó 30 év legszebb balladái foglalta el a rangsor csúcsát, a negyvenes mezőny egyetlen újdonságaként. A Válogatás- és mixlemezek listájának első négy pozíciójában fesztiválalbumok tanyáznak: az első helyen az idei Strand, a másodikon az idei VOLT, a harmadikon a tavalyi Strand, a negyediken a tavalyi VOLT magyar fellépőinek korongja, az ötödiken pedig az idei Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató verseny tizenkét döntősének a gyűjteménye szerepel.

Puha József, aTEMPO.sk