Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója lesz a hétvégén Szentendrén

A szentendrei Skanzenben hétvégén rendezik meg a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját, ahol a legkiválóbb magyar és határon túli nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek és énekesek lépnek fel.

Felvidékről Farkas János „Manus” és zenekara, Németh Dénes és zenekara és a Varjos zenekar is ott lesz, valamint a felvidéki porta házigazdái Konkoly Annamária és Konkoly László lesznek Ipolyságról.

A Hagyományok Háza a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal együttműködve idén harmadik alkalommal rendezi meg a találkozót, amelynek szombati napján a több mint 40 éve működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei lépnek fel.

Tíz portán 20 meghívott zenekar és tanítványaik, idős mestereik, valamint énekesek zenélnek egész nap. A gazdag programkínálatot tánccsűr, kézműves foglalkozások, gyermek- és családi programok, fotókiállítás, borkóstolás, muzsikáló vonat és az elmaradhatatlan vásártér teszi teljessé.

A porták házigazdái szerte a Kárpát-medencéből érkeznek. Ott lesz a Skanzenben a Dűvő, a Téka, a délszláv zenét játszó Vujicsics Együttes, a cigány Khamoro Budapest Band, a moldvai zenét játszó Szigony zenekar, a gyimesi Zerkula zenekar és a Szászcsávási Banda is. A közönség találkozhat olyan hagyományőrző mesterekkel is, akik a mindennapok részeként a mai napig művelik és őrzik népzenei hagyományaikat. A találkozóra csallóközi és magyarpéterlaki vonósbanda, moldvai furulyás és nemespátrói énekesek is érkeznek.

Az egész napos zenés forgatagot az este 19 órakor kezdődő Sokszínű Kárpát-medence című gálaműsor zárja az amfiteátrum színpadán, ahol erdélyi, somogyi és felvidéki hagyományőrző zenész- és énekes mesterek, számos közreműködő zenekar, valamint a Magyar Állami Népi Együttes táncosai lépnek fel.

A találkozó vasárnap szakmai programmal folytatódik, amelynek célja, hogy lehetőséget biztosítson a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre, a szakmai problémák megvitatására.

aTEMPO.sk / MTI