Jakab Roland Attila a döntőben - Ma lesz a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenye

Jakab Roland Attila

Felkészült Jakab Roland Attila hegedűművész, a Virtuózok különdíjasa, aki Magyarországot képviseli a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén ma este Kölnben.

A fiatal zenész elmondta: a próbák jól sikerült, nagyon jó a zenekar és pozitív a környezet. Mindenki, beleértve a karmestert is, arra törekszik, hogy a szólisták körül minden a lehető legnagyobb rendben legyen - hangsúlyozta, hozzátéve: a legtöbb karmester ott rontja el, hogy oktatni próbálja a szólistát. Véleménye szerint a karmesternek és a zenekarnak az a dolga, hogy a szólistát kísérje, és nem fordítva. "Ez a karmester a szólistát kíséri, és úgy csinálja, ahogy a szólista szeretné" - fűzte hozzá.

Kiemelte: akkor lesz a legnagyobb esélye, ha önmagát adja és a legjobb formáját hozza. Mint mondta, nagy a konkurencia, komoly ellenfélnek egy 17 éves norvég hegedűst tart. "Nagy előnye, hogy kiskora óta a legnagyobb szólistákkal dolgozott, így olyanoktól tanulhatott, akik színpadon játszanak" - jellemezte a versenytársat.

"De nem adom fel, hiszem, ha önmagamat adom és arra törekszem, hogy minél jobban teljesítsek, akár győzhetek is" - vélekedett a magyar versenyző.

Jakab Roland Attila Pablo de Sarasate spanyol zeneszerző Cigány dalok című művével készült a ma esti versenyre.

A Magyarországot képviselő versenyző mellett Ausztria, Csehország, Norvégia, San Marino, Svédország, Horvátország, Németország, Málta, Lengyelország és Szlovénia egy-egy fiatal zeneművésze küzd a győzelemért Kölnben.

A versenyt élőben közvetíti a Duna televízió 20 órától.

A Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyét 1982-ben alapította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union). A viadal az Eurovíziós Dalfesztivál komolyzenei "kistestvére". Magyarország eddig három alkalommal nevezett be a kétévente megrendezett versenybe: 1994-ben Faragó Márk zongorista, 2000-ben Rácz Ödön nagybőgős, 2014-ben Devich Gergely gordonkaművész képviselte az országot.

ATEMPO.sk / MTI