Magyar Dal Napja

Magyar Dal Napja

Ismét koncertekkel ünnepelnek a Magyar Dal Napján, szeptember 11-én vasárnap, illetve az egész hétvégén Felvidéken, Budapesten és Magyarország több pontján is. A rendezvénynek tavaly óta nincs központi koordinációja, ezúttal már fővárosa sem.

A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és országos rendezvénnyé vált az esemény, évről évre több tízezer nézővel. A fő cél a magyar zene népszerűsítése, illetve az ismert fellépők mellett a helyi előadók, tehetségek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása.

Felvidéken évről-évre Kassán kiemelten ünneplik ezt a napot és ez ma sincs másképp. De Tornán is megemlékeztek erről az ünnepről.

Az évek óta az egyik legnépszerűbb helyszínnek számító JazzDal színpad a Budapest Jazz Clubban lesz Zsoldos Béla művészeti vezető szervezésében. A vasárnap 17 órakor kezdődő programban koncertet ad a Studio 11 Ensemble Falusi Mariann-nal, Majsai Gáborral és Mujahid Zoltánnal kiegészülve, fellép a Nagy János-Mózes Tamara Duó, 20 órától pedig a Juhász Attila Septet zenél Lombos Mártonnal a soraiban.

Martonvásáron harmadszor rendezik meg a magyar népdal napját, mely szintén kapcsolódik az ünnephez. A fellépők között lesz a Martonvásári Művészeti Iskola, a Százszorszép Táncegyüttes, a Mezőkölpényi tánccsoport, a Martonvásári Fúvószenekar, Bognár Szilvia, Herczku Ági és a Banda, a Zuboly, a Boban Markovic Orkestar, a Cimbaliband és a Fricska Tánc, de ott lesz a Tarsoly zenekar, Berecz András mesemondó, Pál István Szalonna és bandája, az Esszencia Zenekar, Szabó Balázs Bandája.

A MÁV-START Zenevonatokat indít a magyar népdal napjára, az érdeklődők élőzenét hallgathatnak utazás közben. A vonatok a Déli pályaudvarról 11 óra 10 perckor és 15 óra 10 perckor indulnak Martonvásárra, Székesfehérvárról 10 óra 48 perckor és 14 óra 48-kor.

ATEMPO.sk / MTI