Rúzsa Magdi és Presser Gábor közös turnéja Felvidéken

Rúzsa Magdi és Presser Gábor

Folytatódik Rúzsa Magdi és Presser Gábor közös koncertsorozata. A turné keretében a duó három alkalommal Felvidéken is színpadra lép.

Az énekesnő és a billentyűs-dalszerző 2015 tavaszától dolgozik együtt az Angyal mellettem című előadáson, amelyet tavaly november óta turnén mutatnak be. A koncert nagy részét kettesben adják elő, később csatlakozik hozzájuk Kovács Ferenc "Öcsi" (trombita/hegedű), Szabó Tamás (szájharmonika) és Födő Sándor (ütőhangszerek).

Felvidékre novemberben látogatnak el közös műsorukkal. 21-én a komáromi, 22-én pedig a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban hallhatjuk őket, valamint 27-én Érsekújvárban a felújított Lovardában koncerteznek.

 

 

Presser Gábor zsűritag volt, amikor Rúzsa Magdi 2005-ben jelentkezett a Megasztár televíziós tehetségkutató műsorba, amelyet a következő évben megnyert. A sorozat után többször léptek fel együtt, a zeneszerző három dalt is írt neki. A legfrissebb Rúzsa Magdinak írt szám, az Angyal mellettem a novemberi koncerteken is elhangzik, a programban emellett régi és friss számok váltják egymást, köztük nem egy olyan, amelyet a billentyűs jóval az énekes születése előtt írt.

A turné tavaly novemberben indult Kecskeméten. Rúzsa Magdi idén februárban első önálló szólókoncertjét adta a Papp László Budapest Sportarénában, ezen vendégként Presser Gábor mellett Boban Markovic is fellépett.

 

Rúzsa Magdi

 

Rúzsa Magdi 2007-ben Magyarország képviseletében Aprócska blues című számával a 9. helyen végzett a helsinki Eurovíziós Dalfesztiválon. 2011 novemberétől önálló estje ment a Pesti Színházban Magdaléna Rúzsa címmel, 2013 és 2015 között szerepelt a közmédia eurovíziós dalválasztó műsorának, A Dalnak a zsűrijében is. Eddig három stúdióalbuma jelent meg - Ördögi angyal (2006), Iránytű (2008), Tizenegy (2012) -, 2014-ben Dalok húrokra és fúvósokra címmel koncertalbummal jelentkezett. 2007-ben Fonogram-díjat kapott mint az év felfedezettje, 2012-ben Artisjus-díjat vehetett át.

 

Presser Gábor

 

Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, zongorista és énekes, érdemes művész. 1967-től 1971-ig az Omega, 1971-től 2016-ig a Locomotiv GT zenésze, emellett hosszú ideje a Vígszínház zenei vezetője. Az Omegával négy, az LGT-vel tizenöt stúdióalbumot, szólóban hat szerzői lemezt készített, és nyolc színházi darabot írt. 2008 augusztusában az ő kezdeményezése nyomán indult útjára a Magyar Dal Napja. 2009. január 24-én 1 koncert címmel telt házas estet adott a Sportarénában, a vendégek között volt Rúzsa Magdi is.

Számtalan előadónak írt dalokat, Zorán szinte valamennyi, Kovács Kati négy albuma az ő műve, de nevéhez fűződik Katona Klári legsikeresebb időszaka is. Írt sikeres filmzenéket és mesejátékot is.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / MTI